Mit képvisel Budapesten a Zsidó Világkongresszus elnöke?

/ 2013.04.24., szerda 14:30 /
Mit képvisel Budapesten a Zsidó Világkongresszus elnöke?

Világszerte tekintélynek örvendő milliárdos – miközben a New York Times szerint a féllegális adóelkerülés specialistája. Orbán Viktor elszánt kritikusa – aki offshore cégein keresztül akart kaszinóvárost faragni Sukoróból. Az antiszemitizmus elleni küzdelem apostola – aki egy jeruzsálemi rabbi szerint lábbal tiporja Izrael szuverenitását. A Heti Válasz csütörtöki számában exkluzív portrét közöl a májusban Budapesten ülésező Zsidó Világkongresszus kétarcú elnökéről, Ronald Lauderről.

Ronald Lauder

Orbán Viktor elveszítette politikai iránytűjét; a nacionalizmus útjára tévedt miniszterelnök nem védi meg a zsidókat, sőt a Jobbik szavazóival összekacsintva erősíti a rasszizmust - egyebek mellett e kijelentésekkel bírálta a kormányfőt a Süddeutsche Zeitungban április elején a Zsidó Világkongresszus elnöke. Ronald Lauder hozzátette: „Ezért tartja a Zsidó Világkongresszus plenáris közgyűlését májusban Budapesten. Erős jelzést kívánunk adni, hogy Magyarország (...) veszélyes úton jár."

A kongresszus a világ száz országának nagyobb zsidó szervezeteit tömöríti, és a zsidóság egészének - politikailag független - „diplomáciai karjaként" határozza meg magát. Bár pártatlanságát és reprezentatív mivoltát többen megkérdőjelezik, tény, hogy következetesen támogatja a zsidó közösségeket, és felszólal minden antiszemita megnyilvánulás ellen.

A megkérdőjelezhetetlen célok képviselete olykor kéz a kézben jár a leghétköznapibb lobbizással. Jól érzékelteti ezt már az elnök, a filantróp hírében álló milliárdos személye is. Ronald Lauder New Yorkban született a szépségipari világcég-alapító néhai Estée Lauder, valamint Joseph Lauder fiaként. Vagyonát több mint hárommilliárd dollárra becsülik, s ezzel a Forbes magazin szerint az Egyesült Államok 118. leggazdagabb embere.

Bírálói szerint az elnök annyira a magáénak tekint minden zsidósággal kapcsolatos ügyet, hogy azzal már egyes szervezetek, sőt országok szuverenitását is megsérti. Ezzel kapcsolatban az egyik legkeményebb kritika éppen Izraelből érkezett. Miután Lauder 2008-ban felszólította Ehud Olmert akkori kormányfőt, hogy ne hozzon olyan döntést Jeruzsálem státusának ügyében, amelyről nem konzultált a „zsidóság egészével", a Jerusalem Postban Shlomo Aviner éles hangon válaszolt a felvetésre. Az izraeli rabbi kikérte magának, hogy bárki megsértse országa önrendelkezését. Szerinte azoknak van joguk beleszólni hazája belügyeibe, akik ott élnek, ott fizetnek adót és ott teljesítenek katonai szolgálatot.

A The New York Times szerint a milliárdos valóságos specialistája az adóelkerülésnek, minek következtében a minimálisra csökkentette hozzájárulását az Egyesült Államok költségvetéséhez. A lap kimutatta, hogy pénzeit befektetési alapok, vállalatok és offshore cégek egész labirintusába rendezte, „mely tranzakciók közül többekről ügyvédei is elismerték, hogy adócsökkentési célokat szolgáltak". Talán nem véletlen, hogy - Lauderhez köthető - ciprusi offshore cégek rejlettek annak a Sukoróra tervezett kaszinóberuházásnak a hátterében is, amely alaposan megrengette a magyarországi közvéleményt.

Arról, hogy miért tiltották ki Laudert Bécs összes zsidó intézményéből, a magyaroknak valóban 63 százaléka antiszemita-e, és hogyan vetélkednek hazai zsidó személyiségek a világkongresszus alelnöki tisztségéért, további részleteket a Heti Válasz holnapi számában olvashat, mely a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.