Lehet, hogy Meryl Streep lyukra futott Trump-ellenes műmájerkedésével

/ 2017.01.12., csütörtök 15:40 /

Előkerült egy videó-összeállítás, mely szerint, Meryl Streep állításával ellentétben, nem biztos, hogy Donald Trump gúnyolódott a fogyatékos újságírón.

A hazai sajtóban És a Legvérzőbb Szívű Liberális Hisztipók Díjat kapja... Meryl Streep című publicisztikájában Stumpf András kolléga alkotott nagyot annak kimondásával, mekkora giccsparádé és aránytévesztés volt az ünnepelt színésznő fellépése a minapi Golden Globe-gálán. Hollywood amúgy egyik legszerethetőbb művésze ugyanis azon borzongott, mekkora egy tapló Donald Trump, amiért annak idején kampánykörútján kigúnyolt egy fogyatékos újságírót.

Mi tagadás: az akkor még csak elnökjelölt amerikai politikus beszédét elnézve tényleg ez a kép bontakozik ki. Trump artikulátlan hangon, a sérültekre jellemző suta kézmozdulatokkal idézi fel, hogy a The New York Times munkatársa, Serge Kovaleski szerinte miként tagadta le egyik korábbi írását. Márpedig az újságíró az Arthrogryposis multiplex congenita nevű betegségben szenved, aminek következtében karját mellmagasságig felemelve, kézfejét furcsán behajlítva tartja.

Meryl Streep megszólalása után külföldön és idehaza leginkább arról folyt a vita, hogy megfelelő hely-e egy díjátadó a politikai bírálatra, és nem aránytévesztés-e egy bunkó kiszóláson ennyit lovagolni, ahelyett, hogy azon merengenénk, Trump győzelmében mekkora szerepe volt Hillary Clintonnak és a mögéje felsorakozó liberális elitnek. Arról viszont nemigen esett szó, hogy most akkor a republikánus politikus tényleg gúnyolódott-e vagy sem.

Pedig néhány mondatot megér az is. Először előkerült egy összeállítás arról, hogy Trump hány alkalommal élcelődött már hasonló gesztikulációval és hanghordozással az ellenfeleiről. Mármost az alábbi videórészletek arról tanúskodnak, hogy ez kifejezett szokása, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy a kifigurázásnak ez a módja az újságíró fogyatékosságának szólt.

Aztán valaki észrevételezte, hogy furcsa kéztartását leszámítva Serge Kovaleskin semmi más nem jelzi, hogy sérült emberről van szó: beszédmódja teljesen normális, és éppúgy közlekedik a világban, mint bárki más. Vagyis ha eltorzított hangjával Trump valóban gúnyolódni akart rajta, akkor az alkalmatlan tárgyon – pontosabban személyen – elkövetett élcelődési kísérlet volt. Egyébként pedig hepciás handabandázóként beállítani valakit, aki nem fogyatékos, és úgy ironizálni rajta, valamint egy sérült ember sérültségén gúnyolódni egészen más minőség.

Ez természetesen Trump sok hívét nem győzte meg, mert, mint hangoztatták, mindkettő bunkóság, kivált, ha az ember az Egyesült Államok elnöke kíván lenni. Erre két dolgot tudunk mondani.

1. Amint sok más eset mutatja, Trump valóban nem megy a szomszédba prosztóságért, főleg, ami a nőkkel való bánásmódot illeti. Ebben a tekintetben viszont Kennedytől Nixonon át Bill Clintonig sajnálatos módon se szeri, se száma azoknak az amerikai elnököknek, akiknek jóvoltából nem lehet eléggé alacsonyra tenni a mércét, már ami az úriemberséget illeti.

2. És ha Trump korábbi gúnyolódásai egy lapon említendők a most tárgyalt esettel, akkor azokat miért csak most nevezzük közbotránynak, annak idején miért nem tetszettünk vesztegetni rájuk egyetlen szót sem? (Ne fáradjanak, nem kell válaszolni.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.