Lenin forog a sírjában – Kukkolja meg, hogyan!

/ 2014.11.14., péntek 12:42 /
Pinczehelyi Sándor: Sarló és kalapács

Pinczehelyi Sándor: Sarló és kalapács

Jubileumot ünnepel idén a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum is, mégpedig megalapításának 25. évfordulóját. Az ünnepre új állandó kiállítással készültek.

Huszonöt évvel ezelőtt, Peter és Irene Ludwig nagylelkű adománya alapozta meg a budapesti múzeum nemzetközi gyűjteményét, és tette lehetővé, hogy egy korszerű, friss szemléletű, a magyar művészetet a nemzetközi irányzatokkal párhuzamosan bemutató művészeti múzeum szülessen meg Magyarországon. Az alapítást követően a Nemzeti Galéria épületében kapott helyet a ma a Művészetek Palotájában található gyűjtemény. Az aacheni Ludwig Alapítvány a budapesti gyűjtemény létrehozásához egykor 70 műtárgy adományozásával járult hozzá, és azóta több mint 90 műtárgy vásárlását támogatták. A múzeum kollekciója ma közel hatszáz darabos.

A budapesti intézmény a Ludwig múzeumok nemzetközi hálózatának tagjaként 25 éve a nemzetközi kulturális diplomácia aktív szereplője: világszínvonalú tárlatokat hoz el a magyar közönségnek, nemzetközi szakmai együttműködésekben vesz részt, miközben a régió egyik legrangosabb kortárs művészeti múzeumává vált, megőrizve önálló karakterét, szellemiségét.

A mától látogatható új – pontosabban újrarendezett – gyűjteményi kiállításra Szipőcs Krisztina kurátor elsősorban az 1989 után keletkezett, illetve szerzett, magyar és közép-európai művészek alkotásaiból válogatott 80 darabot (a hagyományosaktól a legmodernebb műfajokig), olyan fogalmakat és jelenségeket vizsgálva, mint a rendszerváltás, a történelem, az utópiák, az utca, a test vagy a tér. Ebbe a koncepcióba illesztette az orosz Blue Noses művészcsoport videoinstallációját is, melynek egyik részében Vlagyimir Iljiics Lenin többször átfordul saját sírjában. Emellett persze más vicces és kevésbé vicces, ám mindenképp figyelemre méltó darabok is láthatók, ráadásul a következő 25 napon át a tárlat ingyenesen megtekinthető.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.