Lesz-e bolgár bűnbánat?

Lelőtték, mert a szervezett bűnözésről írt sikerkönyvet - 500 milliót buktak miatta

/ 2008.09.09., kedd 13:52 /

Legalább 60 kilométer sztráda megépítésére elegendő összegtől esett el Bulgária, mert az EU felfüggesztette 500 millió eurós támogatását a korrupció és a szervezett bűnözés miatt.

Két robbanás rázta meg Várna két áruházát a hónap elején. Az alvilági csoportok így üzennek egymásnak Bulgáriában. A leszámolások híre pedig Brüsszelbe is elér. Mint például annak a korábbi birkózónak, Georgi Sztojevnek az esete, akit azért öltek meg tavasszal, mert a bűnözői csoportokról kilenc, az eladási listák élére ugró könyvet írt. Az unió már az április 7-i gyilkosság után figyelmeztette a szófiai vezetést, hogy büntetésre számíthat. Néhány hónap múlva ez be is következett.

Két bolgár ügynökségtől megvonták az uniós pénzalapok kezelésének jogát, és Brüsszel félmilliárd eurót visszatartott a Bulgáriának járó támogatásokból. Romániában a SAPARD-pénzek kifizetését függesztették fel. Pedig a tavaly januári uniós csatlakozásuk előtt mindkét állam megígérte, hogy lényegesen javít a helyzeten. Az ígéreteket eddig nem váltották tettekre - ezt elégelték meg Brüsszelben.

Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök elismerte: "Ellentmondás tapasztalható a politikai szándék és a tényleges eredmények között." Az EU egyik jelentésében konkrétabban fogalmaz: Bulgáriában hiányzik az elkötelezettség a hatékony és gyors beavatkozásra azokban az ügyekben, amelyek esetében kiderül a csalás, vagy erős a gyanú, hogy bűnözői csoportok is érintettek.

A kemény szavak dacára gyengéden bánik Bulgáriával az unió. Talán csak taktikai okokból és nevelési célzattal, de egyelőre lekerült a napirendről, hogy újabb büntetésként halasztást szenvedjen a bolgár euró amúgy sem közeli bevezetése és a schengeni határrendészethez való csatlakozás - utóbbira Bulgária néhány éven belül esélyes lehet. Az EU-ban így is példa nélküli büntetést ezért úgy értelmezik Szófiában, hogy nincs ok különösebb változásra, a mai gyakorlat felszámolására.

Ezt a vélekedést támaszthatja alá, hogy a pénzmegvonás bejelentése után a Sztanisev-kabinet bizalmi szavazást kért a parlamenttől - sikerrel. Ha a parlamenti többségnek elégséges a kormány - Brüsszel által kifogásolt - teljesítménye, miért is kellene küzdeni a korrupció és a bűnözés ellen? Némi változás persze történt: Sztanisev ugyanis új minisztert nevezett ki. Belügyese azért távozott, mert tárcájától információk szivárogtak ki két maffiózóhoz, ő pedig két gyanús alakkal is találkozott - még Bulgária uniós csatlakozása előtt. Találgatások kezdődtek, mi lehetett a megbeszélések tárgya. A feltételezések szerint a leszámolások szüneteltetését kérte a belügyminiszter, hogy Brüsszel ne orroljon meg idő előtt a szófiai vezetésre.

Ahogy a kormány átvészelte a botrányos pénzmegvonást, úgy élte túl a rendszerváltást a kommunista idők titkosszolgálatának kapcsolatrendszere. Egyesek szerint épp ez az oka a korrupciónak: a volt titkosszolgálatiak gyümölcsöző kapcsolatokat ápolnak az üzleti és politikai élet vezetőivel.

A félmilliárd eurótól egyelőre elesett Bulgária elitje valószínűleg sokkal nagyobb vagyonokat nyer az átláthatatlan üzleti és bűnözői kapcsolatokból, semmint megérje neki bűnbánatot gyakorolni. A félmilliárdon túl egyébként is érkeznek és érkezhetnek még EU-pénzek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.