Lukasenkát, Putyint és Porosenkót is kritizálta: ő a Kijevben tegnap felrobbantott újságíró

/ 2016.07.21., csütörtök 11:44 /

Egyszerre volt kérlelhetetlen kritikusa Aljakszandr Lukasenka fehérorosz, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnöknek. Ez külön-külön sem életbiztosítás. Ki volt a tegnap meggyilkolt újságíró, Pavel Seremet?

Autójába rejtett robbanószerkezettel gyilkoltak meg szerdán Kijevben egy ismert, évek óta Kijevben élő, orosz állampolgárságú újságírót, Pavel Seremetet, az Ukrajinszka Pravda hírportál munkatársát.

Seremet a reggeli órákban a belvárosban haladt autójával, amikor az egyik kereszteződésben felrobbant vele a jármű. A kijevi ügyészség szóvivője szerint az újságíró mindössze 500-600 métert tett meg otthonától a járművel, amikor a detonáció bekövetkezett. Seremet ugyanakkor túlélte a detonációt; a mentőben halt bele sérüléseibe.

Pavlo Seremet

Fotó: AFP/Ukrainska Pravda/Dmitro Larin

Pavel Seremet a fehérorosz fővárosban, Minszkben született 1971-ben. A Szovjetunió felbomlása után előbb fehérorosz, majd orosz állampolgár lett. Több emberi jogi mozgalomhoz is csatlakozott.

1994 és 1995 között a fehérorosz Prospekt című heti televíziós magazinműsoron dolgozott. Az adást maga Lukasenka tiltotta be, mindössze egy héttel a ’95-ös belorusz négy igenes népszavazás előtt. Seremet ezután a Belarusskaya Delovaya Gazeta című lapnál, majd az ORT nevű orosz televíziónál kezdett dolgozni, utóbbinál azért, mert véleménye szerint az elhatalmasodó minszki cenzúra miatt Oroszországból könnyebb lett alternatív hírforrást működtetni.

’97-ben néhány kollégájával oda-vissza illegálisan lépte át a belorusz—litván határt, hogy bemutassa, ugyanez a manőver mennyire nem jelenthet problémát a csempészeknek sem. Az akcióért Pavel Seremetet egy társával együtt lecsukták.

Seremet kollégája és harcostársa, Dmitry Zavadsky 2000-ben tűnt el, miközben éppen hozzá igyekezett egy találkozóra. Seremet kezdettől a minszki hatóságokat gyanította Zavadsky eltűnése mögött.

Az újságíró 2014 nyarán az OTR-től is távozott, az ukrán válság miatt a stábra helyezett politikai nyomásra hivatkozva. Az elmúlt öt évben Kijevben élt, de megtartotta orosz állampolgárságát. 2012-től lett saját blogja az Ukrajinszka Pravda hírportálon, 2015 szeptemberétől 2016 áprilisáig pedig az ukrajnai Vesztyi hírrádió műsorvezetőjeként is dolgozott.

Egyszerre volt kérlelhetetlen kritikusa Aljakszandr Lukasenka fehérorosz, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnöknek, ugyanakkor jó barátja volt Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikusnak, akit tavaly a nyílt utcán lőttek agyon Moszkvában. Seremet többször nyilvánosan kritizálta a Krím annexióját és az orosz katonai beavatkozást Ukrajnában.

Seremet autója a robbantás után. Fotó: AFP/Europress/Szergej Szupinszky

Seremet egyébként az Ukrajinszka Pravda második, gyilkosság áldozatává vált munkatársa: a hírportál alapítóját és szerkesztőjét, Heorhij Gongadzét 2000-ben gyilkolták meg minden bizonnyal politikai okokból, hivatása gyakorlása miatt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.