valasz.hu/vilag/tabudonto-velemeny-csak-showmusor-az-eszak-koreai-leszereles-128943

http://valasz.hu/vilag/tabudonto-velemeny-csak-showmusor-az-eszak-koreai-leszereles-128943

Ma 60 éves a „melbourne-i vérfürdő”: Tarantinót is megihlette a szovjet—magyar pólómeccs

/ 2016.12.06., kedd 11:59 /
Ma 60 éves a „melbourne-i vérfürdő”: Tarantinót is megihlette a szovjet—magyar pólómeccs

Az 1956. december 6-i szovjet—magyar vízilabda-mérkőzés szó szerint egy csapásra történelmi jelentőségűvé nőtte ki magát.

Minden idők egyik legdrámaibb pólómeccsére a hatvan évvel ezelőtti melbourne-i olimpián, délután fél négykor kerül sor. Az eredmény, a sima négy nullás győzelem, melyet az ellenfél máig a játékvezető részrehajlásának tud be, nem tükrözi a mérkőzés tétjét és jelentőségét. Nem is annyira a játékosok, mint inkább a nézők, a közvélemény lát visszavágót a meccsben a forradalom leveréséért.

A hatezres nézőtérre mintegy nyolcezren zsúfolódtak be, miután a kétfontos jegyekért 30-40 fontot is odaadtak. A tömeg az elejétől fogva tüntetően a magyar csapatot biztatta, és a szovjetek minden labdaérintését hatalmas füttyszó kísérte.

A sérült Zádor Ervin

Az alaphangot a sportág zsenije, Gyarmati adja meg az első negyedben, igazolva a szállóigét: a vízipóló nyet pingpong. A válasz az utolsó negyed utolsó percében érkezik, amikor a szovjet Prokop leüti Zádor Ervint, a csapat benjáminját. A véres arc jelképpé vált látványa bejárja majd a világsajtó szabadabbik felét.

„Ez minden idők legjobb el nem mesélt története” – mondta melbourne-i vérfürdőnek nevezett mérkőzésről Quentin Tarantino filmrendező. Mások mellett az ő produceri közreműködésével készült A szabadság vihara című 2006-os dokumentumfilm, az akkori emlékév egyik legjobban sikerült mozgóképes alkotása.

A meccs a tíz évvel ezelőtti évfordulóra készült kulturális termékek közül a Szabadság, szerelem című Vajna-produkcióban is megjelent.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.