valasz.hu/vilag/ennel-jobb-reklamot-aligha-kaphat-magyarorszag-125553

http://valasz.hu/vilag/ennel-jobb-reklamot-aligha-kaphat-magyarorszag-125553

Ma 60 éves a „melbourne-i vérfürdő”: Tarantinót is megihlette a szovjet—magyar pólómeccs

/ 2016.12.06., kedd 11:59 /
Ma 60 éves a „melbourne-i vérfürdő”: Tarantinót is megihlette a szovjet—magyar pólómeccs

Az 1956. december 6-i szovjet—magyar vízilabda-mérkőzés szó szerint egy csapásra történelmi jelentőségűvé nőtte ki magát.

Minden idők egyik legdrámaibb pólómeccsére a hatvan évvel ezelőtti melbourne-i olimpián, délután fél négykor kerül sor. Az eredmény, a sima négy nullás győzelem, melyet az ellenfél máig a játékvezető részrehajlásának tud be, nem tükrözi a mérkőzés tétjét és jelentőségét. Nem is annyira a játékosok, mint inkább a nézők, a közvélemény lát visszavágót a meccsben a forradalom leveréséért.

A hatezres nézőtérre mintegy nyolcezren zsúfolódtak be, miután a kétfontos jegyekért 30-40 fontot is odaadtak. A tömeg az elejétől fogva tüntetően a magyar csapatot biztatta, és a szovjetek minden labdaérintését hatalmas füttyszó kísérte.

A sérült Zádor Ervin

Az alaphangot a sportág zsenije, Gyarmati adja meg az első negyedben, igazolva a szállóigét: a vízipóló nyet pingpong. A válasz az utolsó negyed utolsó percében érkezik, amikor a szovjet Prokop leüti Zádor Ervint, a csapat benjáminját. A véres arc jelképpé vált látványa bejárja majd a világsajtó szabadabbik felét.

„Ez minden idők legjobb el nem mesélt története” – mondta melbourne-i vérfürdőnek nevezett mérkőzésről Quentin Tarantino filmrendező. Mások mellett az ő produceri közreműködésével készült A szabadság vihara című 2006-os dokumentumfilm, az akkori emlékév egyik legjobban sikerült mozgóképes alkotása.

A meccs a tíz évvel ezelőtti évfordulóra készült kulturális termékek közül a Szabadság, szerelem című Vajna-produkcióban is megjelent.

Rosta

Vörös Szabolcs

Találkozunk 2016-ban!

Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Nyír a vasút, vág a MÁV!

A „székely intercity” azonnali megcsonkításától visszalépett a MÁV, decemberben azonban így is sor kerülhet a háló- és étkezőkocsik kivonására. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.