valasz.hu/vilag/bajor-miniszterelnok-illuzio-van-nemetorszagban-nem-gyozik-a-kiutasitasokat-125049

http://valasz.hu/vilag/bajor-miniszterelnok-illuzio-van-nemetorszagban-nem-gyozik-a-kiutasitasokat-125049

Ma 60 éves a „melbourne-i vérfürdő”: Tarantinót is megihlette a szovjet—magyar pólómeccs

/ 2016.12.06., kedd 11:59 /
Ma 60 éves a „melbourne-i vérfürdő”: Tarantinót is megihlette a szovjet—magyar pólómeccs

Az 1956. december 6-i szovjet—magyar vízilabda-mérkőzés szó szerint egy csapásra történelmi jelentőségűvé nőtte ki magát.

Minden idők egyik legdrámaibb pólómeccsére a hatvan évvel ezelőtti melbourne-i olimpián, délután fél négykor kerül sor. Az eredmény, a sima négy nullás győzelem, melyet az ellenfél máig a játékvezető részrehajlásának tud be, nem tükrözi a mérkőzés tétjét és jelentőségét. Nem is annyira a játékosok, mint inkább a nézők, a közvélemény lát visszavágót a meccsben a forradalom leveréséért.

A hatezres nézőtérre mintegy nyolcezren zsúfolódtak be, miután a kétfontos jegyekért 30-40 fontot is odaadtak. A tömeg az elejétől fogva tüntetően a magyar csapatot biztatta, és a szovjetek minden labdaérintését hatalmas füttyszó kísérte.

A sérült Zádor Ervin

Az alaphangot a sportág zsenije, Gyarmati adja meg az első negyedben, igazolva a szállóigét: a vízipóló nyet pingpong. A válasz az utolsó negyed utolsó percében érkezik, amikor a szovjet Prokop leüti Zádor Ervint, a csapat benjáminját. A véres arc jelképpé vált látványa bejárja majd a világsajtó szabadabbik felét.

„Ez minden idők legjobb el nem mesélt története” – mondta melbourne-i vérfürdőnek nevezett mérkőzésről Quentin Tarantino filmrendező. Mások mellett az ő produceri közreműködésével készült A szabadság vihara című 2006-os dokumentumfilm, az akkori emlékév egyik legjobban sikerült mozgóképes alkotása.

A meccs a tíz évvel ezelőtti évfordulóra készült kulturális termékek közül a Szabadság, szerelem című Vajna-produkcióban is megjelent.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.