heti-valasz.hu/vilag/kupleraj-amit-a-hadsereg-iranyit-lapunk-titkos-tudositoja-kubabol-jelentkezik-125152

http://heti-valasz.hu/vilag/kupleraj-amit-a-hadsereg-iranyit-lapunk-titkos-tudositoja-kubabol-jelentkezik-125152

Első osztályú vidéki srác - Orbán-portré a Paris Matchban

/ 2011.02.09., szerda 08:07 /
Első osztályú vidéki srác - Orbán-portré a Paris Matchban

"Lenyűgöző személyiség", jellemzi a magyar kormányfőt a párizsi félbulvár magazin. A Paris Match "egy autoriter vezető" portréját rajzolja meg cikkében.

„Lenyűgöző személyiség. Amikor belép az ajtón, és elindul feléd, mintha gólt akarna lőni", ad érzékletest képet a Paris Match francia hetilap újságírója, miként hatott rá a magyar miniszterelnökkel való budapesti találkozója.

Parlamenti dolgozószobájában fogadta Orbán a Sarkozy elnök üzleti köreihez közelálló lap tudósítóját, Jean-Christophe Ruffin akadémikust. A világutazó és amúgy orvos végzettségű Ruffin többször felidézi a hasonlóságot Orbán makacs határozottsága és a magyarok történelme, mentalitása között. Strasbourgból visszajőve Orbán mosolyogva mondta: „tudta, hogy nehéz lesz".

De hát, ismeri el a Paris Match, egy olyan nép fia, amelynek egykoron a törökökkel, Hitlerrel vagy Sztálinnal kellett megküzdenie, nem fog megijedni Daniel Cohn-Bendittől.

Orbán lenne a kuruc magyarok utódja: egy vidékről jött, a városi értelmiségiek között nehezen mozgó, harcias „srác" ő. Focista múltját, az onnan hozott harci szellemiséget is többször említi az újság - persze Orbán is öregszik: „mivel nem túl magas, jól láthatóan pocakosodik". Mégis: a cikk íróját „egy régi haverra" emlékezteti a miniszterelnök, aki ma is kész lenne bármikor viccelődni. „Egy vidéki fiú ő", aki nem érzi jól magát Budapest balliberális értelmiségi világában, de aki az üzleti köröktől is idegenkedik. Aki tán gyilkos jellem - de leginkább a disznóvágásokon, ironizál a lap.

E kettőség jellemzi „populista politikáját" is, amely egyszerre építkezik baloldali és jobboldali jelszavakból. Orbán „sokkal szociálisabbnak mutatja magát, mint az a baloldal, amely brutális megszorító politikát folytatott, és amely ma is azt veti Orbán szemére, hogy nem csökkenti eléggé a közkiadásokat".

A Fidesznek azonban végül sikerült kiütnie ezt a baloldalt. A Paris Match szerint a magyar baloldalt továbbra is a posztkommunista „hálózatok" határozzák meg: egykori kommunisták a rendszerváltás után szocialisták lettek, az üzleti világban pedig meggazdagodták. A korruptságukból lett elegük a választóknak, és ez az elégedetlenség hívta életre a Jobbikot is, amelyet a francia lap a nyilas eszmeiség folytatójaként ábrázol. De „a válság legnagyobb nyertese maga Orbán Viktor", aki ma kétharmados többséggel uralja és teheti egyszerű szavazógéppé a magyar parlamentet.

A Paris Match igyekezett családtagjai közt, otthoni környezetben is megmutatni Orbán Viktort

Az újságíró megemlíti az EU-elnökség viharos kezdeteit, a sajtótörvény körüli nemzetközi felháborodást - de láthatóan mélyebbre akar látni: Orbán személyiségét akarja megérteni. „Hit és hitvallás", e két szóval írja le magát Orbán. „Hinni annyit jelent, mint megvallani, és bármi áron megvédeni a meggyőződésünket." A Paris Match tudósítója, bár idegenkedik ettől a hangnemtől, azért imponál is neki Orbán kurucos, kálvinista nyakassága. Szerinte az egész magyar nép az ilyen hozzáállás, az örök lázadás miatt tudott fennmaradni. Orbán csak az elődök hagyományát folytatja, amikor ma az Európai Unióval szemben kuruckodik.

És amikor kritika éri a személyét, az egész országot azonosítja önmagával. Ha őt támadják, azt a magyarság megsértéseként utasítja vissza. „Becsülendő, de veszélyes" magatartás ez a Paris Match szerint.

Orbán számára az erő legitimál: csak azt az ellenfelet tudja tisztelni, aki hozzá hasonló erővel védi a maga igazát. Nem hagy teret a pluralizmusnak, mindent maga akar ellenőrizni, mindent azonnal és ellenállás nélkül akar megvalósítani. Kedélyesen elanekdotázik a Fidesz alapításáról, politikai pályaívéről, de a legelső ellentmondásra megkeményedik, és elutasító lesz. Amikor a párizsi újságíró csak óvatosan aziránt érdeklődne, hogy kész-e módosítani a médiatörvényen, kész-e beengedni ellenzéki tagokat is a médiatanácsba, kemény és rövid „nem" a válasz.

A Paris Match szerint Orbánt mégsem érti meg az igazán, aki egyszerűen lediktátorozza őt. „Értelemszerűen nem egy diktátor, a szó klasszikus értelmében". Európának jobban oda kéne figyelnie erre az emberre: elvégre - megannyi térségbeli politikustársával ellentétben - Orbán nem EU-ellenes. A magyar EU-elnökség programja pedig a párizsi magazin szerint megérdemli, hogy komolyan vegyék. Főleg a cigányügyre akarna Magyarország európai választ találni - „nagyon személyes és szenvedélyes véleménnyel van" Orbán e kérdésről: látszik, hogy fontos neki.

A lap Orbán igazi európaiságát látja abban is, hogy egyetlen gyereke sem az angol nyelvet tanulja elsőként - hanem a franciát, az olaszt, a németet vagy a spanyolt. Egy francia lapban, még ha olyan inkább jobboldali újságról is van szó, mint a Paris Match, ez mindenképp tiszteletet vált ki.

A szerző elismeri, hogy Orbán személyisége ma is megfejtésre vár, s óv bármiféle elhamarkodott ítélettől. „Az egykori másodosztálybeli focista, aki ma is a nemzeti mezt viseli, vitathatatlanul egy hegemón párt autoriter vezetője". Ám, teszi hozzá a Paris Match, Orbán mindig is képes volt megújulni, egész eddigi pályafutása a folyamatos változásokról, alkalmazkodásokról szól - így tartogathat még kellemes meglepetést akár egész Európa számára.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.