Macron is bekeményít migránsügyben – kiakadtak a jogvédők

/ 2018.02.04., vasárnap 17:00 /
Macron is bekeményít migránsügyben – kiakadtak a jogvédők

Keménykezű bevándorlási törvényt fogadtatna el, és centrális erőteret épít Emmanuel Macron. A francia államfő azt üzeni a világnak: országa visszatért a nemzetközi porondra. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Emmanuel Macron francia elnök kormányának feltett szándéka, hogy még a tavaszi ülésszak alatt migráció- és menekültügyi törvényjavaslatot hajt végig a Nemzetgyűlésen. Gérard Collomb belügyminiszter egy rendőrprefektus rendíthetetlenségével képviseli az előterjesztést. Amelynek némely pontját az egyeztetésre hívott jogvédők egy része annyira felháborítónak tartja, hogy kivonult a tárgyalásokról.

Hogy a törvényjavaslat nem egyszeri fellángolás eredménye, mutatja: január­ közepén Macron kemény beszédet mondott a korábban migránsdzsungeléről elhíresült Calais-ban. Máig­ innen próbálnak Angliába átjutni az illegális bevándorlók. Az államfő úgy leszúrta a migránsokat segítő egyesületeket, mint a pengős malacot. „Azon szervezetek, amelyek a kijelölt befogadóközpontokba való eljuttatás helyett a helyben maradásra, netán az illegális átjutásra bátorítják a migránsokat, hatalmas felelősséget vállalnak, és az állam soha nem áll az ő oldalukra” – szögezte le. A jobboldal tapsolt, a baloldal zavartan hallgatott.

Miképpen szabná újra a francia politikai térképet Emmanuel Macron? Hogyan használja az elnök Versailles pompáját politikai céljaira? Mit szólnak mindehhez a választók?

 

 

 

 

Részletek a február 1-jei Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Betont mindenhova!

Az egyik helyen a teniszre hivatkozva emelnek betonmostrumot, Zuglóban viszont a teniszpályákat veszik el egy fedett futópálya kedvéért.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.