Magyar ’68: forradalom helyett Túró Rudi

/ 2018.06.07., csütörtök 16:25 /
Magyar ’68: forradalom helyett Túró Rudi

A magyar 1968-ban a legfeltűnőbb a feszültség teljes hiánya: a fridzsider-szocializmust meg sem legyintette az Európán végigsöprő diákmozgalmi hullám. Az életmódi változások viszont a vasfüggöny mögött is megtörténtek. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Elsőre azt hihetnénk, hogy az Amerikán és Európán 1968 tavaszán végigsöprő diákmozgalmakat csak üdvözölhették egy szocialista országban. Végül is a diákok radikálisan baloldali eszméket hangoztattak és marxista forradalmat követeltek a leggazdagabb és legsikeresebb kapitalista országokban – mi más lenne ez, mint a tőkés társadalmak régóta várt és régóta ígérgetett nagy rendszerkrízise, a világforradalom nyitánya? Ehhez képest a korabeli pártsajtó egyáltalán nem volt lelkes, sorra jelentek meg olyan írások, amelyek a mai kommentelő nyelvére lefordítva azt üzenték: a nyugati diákok unatkozó hülyegyerekek, nevetséges provokátorok, akik jó dolgukban nem tudják, mit csináljanak.

A diáklázadásokkal a szocialista táborból nézve az egyik baj az volt, hogy nem hasonlítottak az elmélet által előírt proletárforradalomra, volt azonban a fenntartásoknak egy zsigeri oka is: a lázadó, forradalmat hirdető fiatalok látványa a kelet-európai kommunista diktatúrák számára akkor is baljós volt, ha egyébként marxista szlogeneket üvöltöztek. Magyarországon 1956 közelsége miatt ez különösen így volt, de a pártelitnek nem kellett aggódnia: a magyar diákok egyáltalán nem mentek utcára ebben a viharos esztendőben. A kádári ország ugyanis forradalom helyett éppen a fridzsider-szocializmust építette.

 

 

 

 

A teljes cikk elolvasható a június 7-én megjelent Heti Válaszban és elektronikus formában a Digitalstandon.

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.