valasz.hu/vilag/ketsegbeejto-foto-nemetorszagbol-ez-az-atommentesseg-ara-126916

http://valasz.hu/vilag/ketsegbeejto-foto-nemetorszagbol-ez-az-atommentesseg-ara-126916

Magyar ’68: forradalom helyett Túró Rudi

/ 2018.06.07., csütörtök 16:25 /
Magyar ’68: forradalom helyett Túró Rudi

A magyar 1968-ban a legfeltűnőbb a feszültség teljes hiánya: a fridzsider-szocializmust meg sem legyintette az Európán végigsöprő diákmozgalmi hullám. Az életmódi változások viszont a vasfüggöny mögött is megtörténtek. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Elsőre azt hihetnénk, hogy az Amerikán és Európán 1968 tavaszán végigsöprő diákmozgalmakat csak üdvözölhették egy szocialista országban. Végül is a diákok radikálisan baloldali eszméket hangoztattak és marxista forradalmat követeltek a leggazdagabb és legsikeresebb kapitalista országokban – mi más lenne ez, mint a tőkés társadalmak régóta várt és régóta ígérgetett nagy rendszerkrízise, a világforradalom nyitánya? Ehhez képest a korabeli pártsajtó egyáltalán nem volt lelkes, sorra jelentek meg olyan írások, amelyek a mai kommentelő nyelvére lefordítva azt üzenték: a nyugati diákok unatkozó hülyegyerekek, nevetséges provokátorok, akik jó dolgukban nem tudják, mit csináljanak.

A diáklázadásokkal a szocialista táborból nézve az egyik baj az volt, hogy nem hasonlítottak az elmélet által előírt proletárforradalomra, volt azonban a fenntartásoknak egy zsigeri oka is: a lázadó, forradalmat hirdető fiatalok látványa a kelet-európai kommunista diktatúrák számára akkor is baljós volt, ha egyébként marxista szlogeneket üvöltöztek. Magyarországon 1956 közelsége miatt ez különösen így volt, de a pártelitnek nem kellett aggódnia: a magyar diákok egyáltalán nem mentek utcára ebben a viharos esztendőben. A kádári ország ugyanis forradalom helyett éppen a fridzsider-szocializmust építette.

 

 

 

 

A teljes cikk elolvasható a június 7-én megjelent Heti Válaszban és elektronikus formában a Digitalstandon.

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.