Magyarok az Iszlám Állam ellen

/ 2015.09.30., szerda 08:55 /
Magyarok az Iszlám Állam ellen

Az Iszlám Államnak gyakorlatilag vége, akinek van a terroristák közül esze, az vagy csomagol vagy végrendeletet ír. A magyar külügyminiszter ugyanis bejelentette, hogy magyar katonák is részt vesznek az iszlamisták ellenfeleinek kiképzésében.

Néhány éve három magyart küldtünk Ugandába, hogy segítsenek katonákat kiképezni a szomáliai iszlamisták ellen, és az al-Shabaab azóta nem önmaga, visszaszorult és fokozatosan veszít a területeiből. Ha három magyar katona ennyire volt képes, milyen esélyei lehetnek az Iszlám Államnak, amikor Kurdisztánban máris 110 magyar katona van? Igaz, eddig őriztek és védtek, különböző fontos objektumokat. Amíg ugyanis a menekültáradat el nem indult, nem nagyon volt más magyar érdek Észak-Irakban, mint az olaj. És itt most nem is mennék bele abba, hogy amikor az amerikaiak küldenek valahova katonákat az olajért, az mindig gyalázatos imperializmus, a kizsákmányolás maga. Már csak azért sem, mert amúgy tényleg hasznos, ha sikerül az Iszlám Állam ellen harcosokat kiképezni. Sőt, a konfliktus megoldásához nagyban hozzájárulna, ha az európaiak menedékjog megadása helyett inkább kiképeznék a hadra fogható menekülteket.

A szépséghiba csak az, hogy mi pont azokat akarjuk kiképezni, a kurd peshmerga harcosokat, akik máris a leginkább kiképzettek. A kurdoké messze a legösszeszedettebb haderő, és az egyetlen, amely sikerrel volt képes harcolni az iszlamisták ellen. Sőt, megkockáztatom, hogy egy peshmerga katona harcértéke nagyobb, mint az őt kiképző magyaré. Ami teljesen természetes volna: katonák, akik évek óta harcban állnak, óhatatlanul sokkal harcedzettebbek, mint azok, akiknek inkább csak hadgyakorlaton kell lőniük valakire. Ám ebben a kis hírben is tetten érhető az egész európai politika és a közel-keleti helyzet reménytelensége. Mert miért is pont azokat képezzük ki, akik a legkevésbé szorulnak rá, miért nem mondjuk szíriai felkelőket? Egyrészt nyilván a fenti kurdisztáni érdekeink miatt, de főleg azért, mert ez a legegyszerűbb választás. A kurdokon kívüli felkelő csapatok ugyanis vagy majdnem olyan szörnyen fundamentalisták, mint az Iszlám Állam vagy reménytelenül szervezetlenek és széttöredezettek. Ráadásul úgy a feladat a kiképzésben részt vevő katonákra nézve is veszélyesebb volna. Márpedig senki nem szeretne magyar veszteségeket. Csupa érthető és értékelhető megfontolás, de a végeredmény mégis az, hogy a segítségünk legfőbb eredménye, hogy elmondhatjuk, hogy segítünk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.