valasz.hu/vilag/kapcsolat-az-szdsz-volt-elnoke-es-a-kulgazdasagi-allamtitkar-kozott-74759

http://valasz.hu/vilag/kapcsolat-az-szdsz-volt-elnoke-es-a-kulgazdasagi-allamtitkar-kozott-74759

Heller Ágnes szerint „differenciáltabban" kell megítélni a magyar jobboldalt

/ 2012.06.26., kedd 13:00 /

A magyar filozófus egyórás interjút adott a svájci közszolgálati adónak, ahol többek között a Fidesz „bonapartista" demokrácia-felfogását elemezte.

A svájci németnyelvű közszolgálati adó Budapesten kereste fel Heller Ágnest, hogy a magyarországi helyzetről beszélgessen vele. „Magyarországon a Fidesz-párt van hatalmon, amely az elmúlt hónapokban jelentősen csökkentette a szabadságjogokat", kezdte tudósítását a svájci adó munkatársa, aki szerint éppen ezért „egyesek azt állítják, hogy Magyarország már nem is demokrácia". Heller Ágnes azonban „differenciáltabban" látja a helyzetet, és a filozófusnő valóban végig elutasította, hogy Magyarország kapcsán kétségbe vonják a rendszer demokratikus – ugyan nem liberális – jellegét.

Heller Ágnestől az újságíró azt kérdezte, hogy a mostani helyzet és az ellenzéki tüntetések mennyiben hasonlíthatóak az 1956-os állapotokhoz. Heller szerint „túlzás" összehasonlítani a ma Magyarországát 1956-tal. „1956 politikailag nem volt sikeres, de minket megváltoztatott", mondta a filozófus, aki szerint viszont „a mai magyarországi tüntetések olyanok, mint bármely más tüntetés, amely a világban ez idő tájt zajlik". Örömtelinek nevezte azonban, hogy éppen az ellenzéki mozgolódások miatt a magyar fiataloknak újra az lehet az érzésük, mint nekik 1956 októberének néhány napján, hogy „nem kell félni".

A fő különbséget abban látja Heller, hogy 1956 egy totalitárius diktatúra ellen irányult, 2012-ben viszont nem diktatúra, hanem „bonapartista" rendszer van érvényben. És itt a megoldás is egyszerűbb, nem kell annyira félni tőle: „egy ilyen rendszert egyszerűen le kell váltani", s Heller szerint, ha az ellenzék „képes elfeledni sérelmeit", és összefog, akkor sikerülhet leváltani a mostani rezsimet.

Kiemeli viszont, hogy ma „a demokratikus pártok nem tudnak egymással megegyezni", és így lehetséges, hogy a Fidesz a következő választást is megnyeri. Heller problematikusnak tartja, hogy az MSZP nem számol a többi ellenzéki párttal. „Az MSZP azt hiszi, hogy egyedül is le tudja váltani a Fideszt", pedig Heller szerint ehhez szükség van az új erőkre is. Az új erők azonban nem szívesen fognak össze az MSZP-vel, magyarázta a svájci rádióban Heller kiváló németséggel, mert „nem akarják viszontlátni a régi arcokat".

Heller szerint ma legalább „egyetlen ellenzéki rádió- és tévéadó" létezhet, és ez nagy különbség a Kádár-rendszerhez képest. Az összes többi adón azonban „csak kormánypropaganda hallható". Szerinte az még „nem kiegyensúlyozott sajtószabadság", ha csak egyetlen ellenzéki média engedélyezett.

„Magyarország demokrácia, de nem liberális demokrácia. A modern demokrácia azonban liberális, ahol a szabadságjogok biztosítottak". Orbán azonban „bonapartista", így számára a demokrácia „a többség uralma", és így egyetlen kisebbségi véleménynek sem hagy teret. Heller készséggel elismeri, hogy a Fidesznek 2010-ben - és akár még ma is - többsége volt és van, de szerinte ez nem indok arra, hogy mindenki mást kirekesszen a közéletből. Márpedig a Fidesz erre tesz kísérletet. „Csak azok számítanak magyarnak, akik a Fideszhez tartoznak", jellemzi a helyzetet, és elmeséli a svájci újságírónak, hogy Kövér László egyenesen kitiltaná a parlamentből a baloldalt. Heller szerint ez mutatja, hogy Kövér „egy őszinte ember", mert ő kimondja azt, amit a többi fideszes is gondol, azaz, hogy a baloldalnak és a liberálisoknak nincs helyük a nemzetben. „Totális ellenőrzést akarnak", jellemzi a kormány célját Heller. „A liberalizmus ma rosszabb szitokszó Magyarországon, mint a kommunizmus vagy a fasizmus".

Hellert a most zajló történelmi vitákról is kérdezte a svájci rádió. A filozófus elmondta, hogy a vörös és a fehér terror egyaránt antiszemita volt, és az azt követő bethleni kormányzat „nem volt rasszista". Horthy alatt ráadásul „volt mindig ellenzék". A trianoni traumáról elmondta, hogy azt „a baloldal is igazságtalannak tartotta", de „vannak igazságtalanságok, amelyeket már nem lehet helyrehozni". Heller az európai egységesülésben bízik.

A Fidesz határon túli politikáját viszont veszélyesnek látja, úgy véli, az csak azt a célt szolgálja, hogy a Fidesz megszerezze a határon túliak szavazatait, ezzel azonban veszélyezteti az ottani magyar képviseletet.

Heller szerint számos probléma „megemésztetlen" maradt a kádári időkben, és ezek most előtörnek: ilyen a zsidó- és a cigánykérdés. Ez azonban ma azt eredményezi, hogy „a zsidó- és cigányellenesség teljesen szalonképes Magyarországon". „Szeretném hangsúlyozni: a Fidesz nem rasszista párt", hívja fel többször a figyelmet, de nyomatékosítja, a nacionalista szólamaikkal ezen rétegeket is kiszolgálja.

Nem látja azonban megváltoztathatatlannak a kialakult helyzetet. Szerinte „véletlenek sora" vezetett a mai állapotokhoz. „Véletlenül akadt egy Orbánunk, akit a hatalom szeretete hat át, és aki persze politikailag igen tehetséges... Véletlenül nincs ellenfele jelenleg, mert véletlenül nincs egyetlen erős ember sem a baloldalon... Mindezek véletlenek azonban, és nem szükségszerűségek". Ezzel szemben „ami nem véletlen, az a magyar gazdaság válsága, mert az szükségszerű következménye a kormány rossz gazdaságpolitikájának", mondta Heller.

Heller szerint „Magyarországon igény van a felelőtlen autoritarizmusra", az emberek „felülről, egy apától" várják a megoldást, és éppen ezért szerinte „egy egészen más politikai légkörre lenne szükség". Szomorúnak tartja azonban, hogy „különösen olyan országokban, mint Magyarország, nincs európai identitás".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.