„Magyarország elkötelezettje a demokratikus értékeknek” – '56-os ünnepségek az USA-ban

/ 2012.10.24., szerda 08:32 /
„Magyarország elkötelezettje a demokratikus értékeknek” – '56-os ünnepségek az USA-ban

Amerika-szerte ünnepségekkel, koszorúzásokkal emlékeztek meg az 1956-os magyar forradalom 56. évfordulójáról.

A washingtoni magyar nagykövetség október 18-án fogadást adott a  United States Institute of Peace intézetben,  amelynek ünnepi szónoka Martonyi János külügyminiszter és Szapáry György nagykövet volt. De beszédet mondott  Donald Rumsfeld,a Bush-kormány egykori védelmi minisztere, George Pataki, New York állam volt kormányzója, Mario Diaz-Balart floridai republikánus képviselő. Condoleezza Rice, a Bush-adminisztráció külügyminisztere üzenetben köszöntötte  a magyarokat.

Október 19-én a magyar közösség számára rendezett ünnepi megemlékezésen Szapáry György nagykövet mellett John Lipsky közgazdász mondott ünnepi köszöntőt.

A legnagyobb amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség közleményben emlékezett 1956 örökségéről: a magyar nép történelmének a szabadságért, demokráciáért, függetlenségért vívott harcáról.

Két kiemelkedő amerikai elnök megjegyzését idézik. „1956 október 23-a örökké  élni fog a szabad emberek és nemzetek krónikájában. A bátorság, a lelkiismeret és a diadal napja volt” –  mondta John  F. Kennedy. 

„Az  1956-os magyar forradalom igazi forradalom volt, amit a nép vívott a nép érdekeiért. Indítékai az emberiség egyetemes vágyait tükrözik: dolgozni, imádkozni, békében élni” – írta Ronald Reagan.

Az Amerikai Magyar Szövetség a  történelem más eseményeivel kapcsolatban is bizonyítja a magyar nép töretlen szabadságvágyát. Példaként hozza az 1848-as forradalmat és szabadságharcot, azt az eseményt, amikor 1944-ben magyar páncélos ezred mentett meg kétszázezer zsidót a deportálástól a nácik által megszállt Magyarországon. 

„Aki nem ismeri Magyarország gazdag történelmét, a nemzeti karaktert, arra az elhamarkodott következtetésre juthat – és képes a külföldi közvéleménnyel elhitetni –,  hogy Magyarország ma nem igazán elkötelezett a demokrácia megőrzésében. Az igazság azonban az, hogy Magyarország továbbra is erős elkötelezettje a demokratikus értékeknek. A NATO tagjaként továbbra is szolgálja a szabadságot a NATO küldetések teljesítésében – írja Koszorús Ferenc, az Amerikai Magyar Szövetség elnöke.        

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.