valasz.hu/vilag/az-emberiseg-kihalasara-figyelmeztetett-a-jurassic-world-filmek-ihletoje-crichton-128934

http://valasz.hu/vilag/az-emberiseg-kihalasara-figyelmeztetett-a-jurassic-world-filmek-ihletoje-crichton-128934

Magyarország–Amerika: vissza a normális hangnemhez

/ 2018.06.11., hétfő 17:30 /
Magyarország–Amerika: vissza a normális hangnemhez

Két parlamenti választással és sok elvesztegetett lehetőséggel azután, hogy Hillary Clinton Budapesten járt, és először olvasott rá a magyar kormány fejére, a múlt héten végre hivatalosan is visszatértünk a NATO-szövetségesek körében normálisnak nevezhető hangnemhez, amikor Szijjártó Péter Washingtonban tárgyalt Mike Pompeóval.

A magyar és amerikai diplomácia vezetőjének találkozója hat évet váratott magára, ami még ellenségek közt is sok, nemhogy barátoknál. Csak a mihez tartás végett: Szijjártó Péter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel csak az elmúlt négy évben legalább tizenegyszer kétoldalúzott.

Bár a magyar sajtóban gyenge visszhangja volt az eseménynek, és – talán mindkét fél érdekében – a közös sajtótájékoztató is elmaradt, az elmúlt évek legnagyobb magyar diplomáciai áttörése volt ez Washingtonban. Nem szabad lebecsülnünk, mert hosszú és göröngyös volt az út idáig.

A magyar kormány washingtoni ellenlábasai évek óta érveltek amellett, hogy amíg Magyarország „demokráciaproblémái” nem oldódnak meg, és Orbán Viktor nem hagy fel a „Putyin-majmolással”, ellenzendő az amerikai kormány bármilyen gesztusa. De ahogy múlt az idő, az is mind nyilvánvalóbbá vált, hogy a diplomáciai karantén, amibe Magyarország került az Obama-évek alatt, nem hozza meg a kívánt hatást. Donald Trump elnökké választása reményt adott a diplomáciai nyitásért szurkolóknak, de hogy milyen erős volt a belső ellenállás, azt a 2016. novemberi választások óta eltelt idő is mutatja.

„Wess Mitchell külügyi államtitkár kinevezése alapvetően megváltoztatta a helyzetet” – mondta Szijjártó Péter Washingtonban, s hozzátette, végre úgy érezni, hogy Magyarország Amerika természetes szövetségese, és Közép-Kelet-Európa újra rajta van az Egyesült Államok mentális térképén.

A nehézkes nyitás mögött amerikai oldalon valóban az új külügyi államtitkár komoly erőfeszítései állnak, de mindez új, az egész amerikai kormányon keresztülfuttatott Európa-stratégia kereteiben történik. Ennek központi tézise, hogy Európa igenis stratégiai színtere az amerikai külpolitikának, mert ha az Egyesült Államok elveszíti Európát – még ha mindenhol máshol nyer is –, azzal az egész nyugati civilizáció veszít.

Márpedig az intézményi belharctól, Brexittől, migrációs nyomástól az öreg kontinens láthatóan meggyengült. A térségben zajló orosz és kínai gazdasági és katonai előretöréssel szemben pedig Washington egyszerre volt felkészületlen és tétlen is. Ezért minden lehetséges eszközzel, létező és potenciális szövetségessel újra kell szőni a stratégiai kapcsolatokat, mégpedig elsősorban nemzetállami szinten. A politikai nézeteltéréseket – amelyekből amerikai–magyar vonalon akadt éppen elég – a közös stratégiai érdekek alá kell rendelni.

A diplomáciai masina új nagykövet híján is újra beindult Budapest és Washington között, még ha egy Ukrajna-méretű porszem került is a gépezetbe. De ha komolyan vesszük a magyar külügyi vezetés szavait, miszerint Magyarországnak nem a balhé az érdeke, hanem az, hogy az oktatási törvény okozta, mindenkinek rossz helyzetre végre megoldást találjunk, talán ez az elem is kikerül a lassan, de biztosan gyógyuló amerikai–magyar kapcsolatokból.

Felkészülhetünk arra, hogy a State Departmenttel szinte szimbiotikus viszonyban lévő nemzetközi emberi jogi szervezetek részéről erősödni fog a nyomás úgy a magyar, mint az amerikai felső vezetésre. Szeretnék elérni, hogy az olyan stratégiai kérdések, mint a magyar NATO-hozzájárulás és szerepvállalás minősége, az energiadiverzifikáció vagy a hírszerzési együttműködés helyett újra a sehova sem vezető belpolitikai viták kerüljenek a diplomácia előterébe.

Mindenesetre a magyar oldal várhatóan továbbra sem áll be a kifinomult európai körökben mostanság őrülten divatos, hangosan Amerika-ellenes nemzetközi kórusba. Drukkoljunk, hogy ez így is maradjon.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.