Már Róma elfoglalásáról álmodozik az Iszlám Állam

/ 2015.03.05., csütörtök 15:40 /
Már Róma elfoglalásáról álmodozik az Iszlám Állam

Líbia széthullása közvetlen veszélyt jelent Európára: az olasz partoktól néhány száz kilométerre megvetette a lábát az Iszlám Állam. A Földközi-tenger túl keskeny, hogy megvédje Európát a menekültáradattól. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Négy évvel ezelőtt buktatta meg a nyugati intervenció Moammer Kadhafi rendszerét, de Párizsban, Londonban és különösen Rómában ma már csendben visszasírják az extrém viselkedésű diktátort. „Ha egy biztonságot nyújtó, stabil kormányzat helyett a Bin Ladenhez köthető bandák veszik át a hatalmat, az afrikaiak tömegesen indulnak útnak Európa felé, és a Földközi-tenger a káosz tengerévé válik” – jósolta meg 2011 márciusában Kadhafi kísérteties pontossággal a jövőt.

Líbia működő, biztonságos – közel-keleti mércével kifejezetten jómódú – országból rövid időn belül fegyveres milíciák csataterévé alakult, mostanra pedig az Iszlám Állam is felbukkant – alig néhány száz kilométerre az olasz partoktól. De hogy került mostanra az Iszlám Állam Líbiába? És mit jelent ez Európa számára?

Az iszlamisták még csak néhány városát uralják Líbiának, de már Róma elfoglalásáról álmodoznak. Ez nem reális veszély, de kétféle módon mégiscsak árthatnak Európának Líbiából: tömeges menekültáradattal – ami nélkülük is zajlik, de alaposan rásegíthetnek –, valamint a régi arab kalózkodás hagyományainak felelevenítésével a Földközi-tengeren.

 

A teljes cikk a március 5-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.