valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

http://valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

Margaret Thatcher volt tanácsadója állt ki Orbán Viktor mellett

Heti Válasz / 2014.11.27., csütörtök 17:34 /
Margaret Thatcher volt tanácsadója állt ki Orbán Viktor mellett

A mai liberális demokráciák olyan intoleráns társadalmak, melyek nélkülözik a klasszikus liberalizmus lényegét, a szabadságot – állítja Anthony O’Hear. Margaret Thatcher egykori tanácsadója a hívők tiszteletét kéri számon a britközéletben, de szót veszteget Orbán Viktor illiberalizmusról mondott szavaira is. A Buckingham University filozófiaprofesszorával készült interjút a friss Heti Válaszban közöljük.

„A vallástalan emberek ma már odáig mennek, hogy kikérik maguknak a hit megjelenését a közszféra bármely területén. Eszerint hitbéli meggyőződésnek, legyen az keresztény vagy más felekezetű, nem szabad helyet adni például az orvosi gyakorlatban, azokat az önkéntes örökbefogadással foglalkozó ügynökségeket meg egyenesen be kellene zárni, amelyek tevékenységüket heteroszexuális párokra korlátozzák” – nyilatkozza a Heti Válasznak Anthony O’Hear. Az angol filozófus hozzáteszi: ma már a brit egyházi iskolákban is kötelező a hivatalosan elfogadott álláspont oktatása olyan érzékeny kérdésekben, mint például a homoszexuálisok jogai.

Margaret Thatcher egykori tanácsadója budapesti előadását annak felidézésével kezdte, mekkora felzúdulást okozott David Cameron kormányfő kijelentése, miszerint Nagy-Britannia keresztény ország. „Az egyre hangosabb szekularista lobbi felhördült a mondat hallatán. Negyven-ötven magát humanistának nevező értelmiségi levelet írt a kormányfőnek, melyben – bár elismerték a kereszténységnek a brit történelemben betöltött fontos szerepét – felhívták a figyelmét: egy multikulturális társadalomban az ilyen állítás kirekesztő” – mondta, majd így fogalmazott: „Sőt ha a szellemi élet, a média és a szórakoztatóipar világát tekintjük mérvadónak, könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy Nagy-Britannia inkább keresztényellenes.”

O’Hear Orbán Viktor illiberalizmusról mondott szavairól szólva többek között azt mondta: „A mai liberális elit Európában és az Egyesült Államokban annyira eltávolodott a klasszikus libertárius eszméktől, hogy már-már kétséges, hogy az általuk fenntartott rendszerek liberálisnak nevezhetők-e.”

Nagyinterjúnk a november 27-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.