Így élnek és dolgoznak a legnagyobb online cégek vezetői

/ 2013.10.13., vasárnap 10:56 /
Így élnek és dolgoznak a legnagyobb online cégek vezetői

A magánélet a múlt normája – adta ki a jelszót pár évvel ezelőtt a Facebook-alapító Mark Zuckerberg. De vajon hogyan élnek és dolgoznak az online teret uraló, a privát szféra lebontásában döntő szerepet játszó óriáscégek vezetői Amerikában?

Mark Zuckerberg háza Palo Altóban

A 29 éves Facebook-alapító, Mark Zuckerberg Palo Altó-i otthona mellett négy házat vásárolt 40 millió dollárért. Így kívánja  szomszédjait megválogatni, a házakat ugyanis bérbe adja. A jól értesültek szerint Zuckerberg San Franciscóban is vásárolt házat – azt is elzárva tartják a világtól.

A hír nem lenne különösebben izgalmas, ha nem éppen Mark Zuckerberg állna a középpontban. A „vizet prédikál, bort iszik” tipikus esetében felvethető a képmutatás kérdése. Hiszen a magánélet feladásának ötletéből lett milliárdos vajon miért félti ennyire magánéletét? Mást jelent a személyiségi jog a digitális világban, mást a való életben, mást a gazdagoknak és mást a szegényeknek? 

A magánélet a múlt normája – adta ki a jelszót pár évvel ezelőtt Zuckerberg. Felhívását már egymilliárdan követik szerte a világon, amikor soha nem látott módon tárulkoznak ki a Facebook-barátok, s teszik közszemlére magánéletüket. A közösségi hálók a kapcsolatok természetét, a kommunikáció formáját változtatták meg. Több kutató szerint az új lehetőség soha nem látott formában hozta ki a nárcisztikus hajlamot az emberekből. A következményekkel nem számolnak, és a cég sem igen figyelmeztet a veszélyekre. A felhasználó, akinek digitálisan minden lépését követik, nem tudja, hogy adatai, információi hol kötnek ki, hogy éppen marketingcélokra vagy hírszerzésre használják-e.

Miért meglepő, ha ebben a világban az interneten élők is tudni akarják, hogyan él Mark Zuckerberg, Larry Page, Marissa Mayer és a többiek. Milyen körülmények között dolgoznak a híres Szilícium-völgyben?

 

A Google központja 

A digitális nyitottság és a valóság azonban teljesen más. A Menlo Park-i Facebook-központot csak távolról lehet megtekinteni, a közelebb merészkedőket az őr azonnal elzavarja. A Mountain View-i Google-komplexum ugyancsak zárt terület, a szuvenírboltjukba is csak a cég alkalmazottjaival lehet bejutni. Az épületek között sétálva azonnal feltűnik a biztonsági őr, aki udvariasan ugyan, de értésére adja az odavetődőnek, hogy nincs joga magánterületen sétálni. 

Bár az ifjú milliárdosok nagyon vigyáznak az imázsukra, az egyszerű kapucnis pulóveres, csattogó papucsos vezetők a gazdagok luxus életét élik, nemegyszer annak arroganciájával. Magánéletükre pedig olyannyira vigyáznak, hogy néha utcákat sajátítanak ki, csupán azért , hogy senki se zavarja őket.

 

A Palo Altó-i Crescent Parkban, Zuckerberg közelében él Marissa Mayer, a Yahoo, Larry Page, a Google igazgatója, valamint Steve Jobs özvegye is.

San Franciscóban a milliárdos soron, távol a nyilvánosságtól lakik Larry Ellison, az Oracle, Jonathan Ive, az Apple fejlesztője, Marc Pincus, a Zynga igazgatója. Marissa Mayer a Four Seasons épület legfelső emeletét lakja. És a hírek szerint megvette a város legdrágább házát 35 millió dollárért.

 

Bár a Szilícium-völgyi és San Franciscó-i high-tech vállalatok ország-világ büszkeségei, egyelőre több gondot, mint hasznot hoznak a városoknak. Munkahelyet tömegesen nem teremtenek, hiszen legtöbbjük külföldön dolgoztat. Cserébe növelik a társadalmi különbségeket, és drasztikusan felviszik az ingatlanárakat. Egy stanfordi rákkutató professzor mesélte, hogy szerencséje volt, hogy húsz évvel ezelőtt költözött Menlo Parkba. Ma már nem tudna ott házat vagy lakást vásárolni.

Sok high tech fiatal persze nem is akar az „unalmas” Szilícium-völgyben élni. Buszok szállítják őket a közeli San Franciscóba, a pezsgő városi életbe, ahol a megnövekedett kereslet miatt nagy építkezések kezdődtek, városrészeket bontanak le és luxus igények szerinti építik fel az új ingatlanokat. A helyiek attól tartanak, hogy a város elveszíti sajátos arculatát, „bohém” jellegét. Hajdanán írókat, költőket, művészeket, beatnikeket, hippieket vonzott ez a település. Ők ma feltehetően nem engedhetnék meg maguknak, hogy a nyugati part kulturális központjába költözzenek. 

Szilícium-völgy környékén tehát egyszerre tartanak a magas áraktól, a zajtól, környezetszennyezéstől. Ugyan a lakosság időnként tiltakozik a hirtelen változások, rossz tendenciák ellen, egyelőre a változás megállíthatatlannak látszik. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.