Ukrán válság - üzent az Amerikai Magyar Szövetség

/ 2014.03.24., hétfő 13:58 /

A legnagyobb amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség közleményben hívja fel az Egyesült Államok és az Európai Unió figyelmét a kisebbségi jogok problémájára az ukrán válság kapcsán. Az írás Barack Obama ma kezdődő európai útja előtt jelent meg.

A Krím orosz annektálása fokozta az amúgy is meglevő bizonytalanságot Ukrajnában. Ráadásul az új ukrán parlament már korábban bejelentette, hogy eltörli a kisebbségi nyelvek használatát. Bár a törvényt elnapolták, fontos, hogy a Nyugat figyelmeztesse ukránokat - ahogy Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke kijelentette -, hogy „a liberális demokráciák egyik alappillére a kisebbségi jogok védelme" - írja a szervezet.

Ez különösen fontos, hiszen a Krím elvesztése csak tüzeli a nacionalizmust és az intoleranciát. Már tapasztalhattunk magyarellenes, idegengyűlölő jelenségeket, magyar szobrok meggyalázását. Antiszemita incidenseket is jelentettek. Ígéretes ugyanakkor, hogy Arszenyij Jacenyuk ideiglenes miniszterelnök kiáll az orosz nyelv használata mellett. Ugyanezt a jogot kellene a magyarokra is kiterjesztetni - véli az Amerikai Magyar Szövetség.

Egy demokratikus, toleráns Ukrajna hatékonyabbá tenné a Nyugat próbálkozásait az ország megerősítésére. Ugyanakkor egy gyenge, korrupt országban Oroszország könnyen halászhat a zavarosban - mutat rá Koszorús Ferenc elnök, és felhívja a figyelmet, hogy a nyugtalanító, megoldatlan kisebbségi kérdés túlmutat Ukrajnán. Itt az ideje, hogy következetes politikával mindenütt rendezzék.

A kisebbségek túlélése nagymértékben függ nyelvük és kultúrájuk megőrzésétől, de ezt csak kollektív jogokkal - beleértve az autonómiát is - tudják megvalósítani. Mindez feleslegesen okoz aggodalmat a kormányokban, hiszen sikeres demokráciát csak így lehet építeni a multikulturális európai országokban.

Finnország lehetne a példa. Bár Finnországban csak 5,8 százalék a svéd kisebbség, az alkotmány biztosítja nyelvhasználatukat.

Az autonómia csupán önkormányzati jogot ad, bizonyos kérdéseket a központi kormányra hagynak. Mindez különösen érzékenyen érinti a környező országok magyar kisebbségeit, akik a trianoni szerződés óta nem találnak meghallgatásra.

Az etnikai konfliktusok a stabilitás hiányához, erőszakhoz vezethetnek, ahogy a '90-es években Jugoszlávia felbomlásakor tapasztalhattuk. Graham Fuller volt CIA-vezető szerint a kisebbségeknek el kell viselniük az elnyomást, miközben a többségi vezetők a demokráciáról, a globalizációról, a civil társadalomról, az emberi jogok kiszélesítéséről prédikálnak. „Meddig fogadják el a kisebbségek az elfogadhatatlan status quót?" - kérdezi az Amerikai Magyar Szövetség elnöke.

Bizonyos államok már megmutatták, hogy a kisebbség védelme ürügyén agresszív lépésekhez folyamodnak. Pontosan ezt történt most Ukrajnában, és 2008-ban Grúziában. Ha a Nyugat komolyan gondolja, hogy meg akarja előzni a hasonló válságokat, akkor határozottan támogatnia kell a kisebbségi jogokat. Két alternatíva van: fegyveres agresszió, vagy a kisebbségi jogok védelme - zárja közleményét Koszorús Ferenc.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Kortársunk, Jézus Krisztus

Profi színházi előadás, gyülekezeti közösségi játék, rockoratorikus, illetve rockzenén alapuló produkciók: húsvét közeledtével megnéztük, milyen múlt- és jelenbeli passiójátékok készültek, s hogy melyik mit üzen a ma emberének. Részletek a friss Heti Válaszban.

Merkel bukik vagy Erdoğan? – ez itt a kérdés

Kétséges Recep Tayyip Erdoğan többsége a hatalmát bebetonozó népszavazáson, emiatt fontos neki a nyugati törökség szavazata. A török politikusok kiutasítása miatti bosszúként havi 15 ezer migráns zúdulhat Európára. De kinek a karrierjébe kerül mindez: Merkelébe vagy Erdoğanéba? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

László Zsolt: „Nekünk ki kell pusztulnunk”

Teljesíthetők-e Jézus tanításai ma, és egy nem hívő játszhat-e a szenvedéstörténetben? László Zsolt szerint erre is választ keres a Passió XXI. című előadás. A Radnóti Színház színészétől megkérdeztük azt is, dolgozna-e Vidnyánszky Attilával. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Kihátrálhat a kormány a multikat szorongató csomag mögül

A multik megszorongatására szolgáló tervektől a kis magyar boltok is pánikba estek, ami elgondolkoztatta a kormányt. A Góliátok és Dávidok versenyébe a világ több pontján próbál az állam beleszólni – a friss Heti Válaszban bemutatjuk, mekkora sikerrel.

Szeressük a kiegyezést! Történészvita a 150. évfordulón

Elárulták a kiegyezés tető alá hozói március 15-ét, vagy éppen megvalósították a céljait? Miért értékelődött fel Kádár alatt 1867? A kiegyezés 150. évfordulóján ifj. Bertényi Iván és Hermann Róbert történészeket kérdeztük. Interjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.