Ukrán válság - üzent az Amerikai Magyar Szövetség

/ 2014.03.24., hétfő 13:58 /

A legnagyobb amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség közleményben hívja fel az Egyesült Államok és az Európai Unió figyelmét a kisebbségi jogok problémájára az ukrán válság kapcsán. Az írás Barack Obama ma kezdődő európai útja előtt jelent meg.

A Krím orosz annektálása fokozta az amúgy is meglevő bizonytalanságot Ukrajnában. Ráadásul az új ukrán parlament már korábban bejelentette, hogy eltörli a kisebbségi nyelvek használatát. Bár a törvényt elnapolták, fontos, hogy a Nyugat figyelmeztesse ukránokat - ahogy Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke kijelentette -, hogy „a liberális demokráciák egyik alappillére a kisebbségi jogok védelme" - írja a szervezet.

Ez különösen fontos, hiszen a Krím elvesztése csak tüzeli a nacionalizmust és az intoleranciát. Már tapasztalhattunk magyarellenes, idegengyűlölő jelenségeket, magyar szobrok meggyalázását. Antiszemita incidenseket is jelentettek. Ígéretes ugyanakkor, hogy Arszenyij Jacenyuk ideiglenes miniszterelnök kiáll az orosz nyelv használata mellett. Ugyanezt a jogot kellene a magyarokra is kiterjesztetni - véli az Amerikai Magyar Szövetség.

Egy demokratikus, toleráns Ukrajna hatékonyabbá tenné a Nyugat próbálkozásait az ország megerősítésére. Ugyanakkor egy gyenge, korrupt országban Oroszország könnyen halászhat a zavarosban - mutat rá Koszorús Ferenc elnök, és felhívja a figyelmet, hogy a nyugtalanító, megoldatlan kisebbségi kérdés túlmutat Ukrajnán. Itt az ideje, hogy következetes politikával mindenütt rendezzék.

A kisebbségek túlélése nagymértékben függ nyelvük és kultúrájuk megőrzésétől, de ezt csak kollektív jogokkal - beleértve az autonómiát is - tudják megvalósítani. Mindez feleslegesen okoz aggodalmat a kormányokban, hiszen sikeres demokráciát csak így lehet építeni a multikulturális európai országokban.

Finnország lehetne a példa. Bár Finnországban csak 5,8 százalék a svéd kisebbség, az alkotmány biztosítja nyelvhasználatukat.

Az autonómia csupán önkormányzati jogot ad, bizonyos kérdéseket a központi kormányra hagynak. Mindez különösen érzékenyen érinti a környező országok magyar kisebbségeit, akik a trianoni szerződés óta nem találnak meghallgatásra.

Az etnikai konfliktusok a stabilitás hiányához, erőszakhoz vezethetnek, ahogy a '90-es években Jugoszlávia felbomlásakor tapasztalhattuk. Graham Fuller volt CIA-vezető szerint a kisebbségeknek el kell viselniük az elnyomást, miközben a többségi vezetők a demokráciáról, a globalizációról, a civil társadalomról, az emberi jogok kiszélesítéséről prédikálnak. „Meddig fogadják el a kisebbségek az elfogadhatatlan status quót?" - kérdezi az Amerikai Magyar Szövetség elnöke.

Bizonyos államok már megmutatták, hogy a kisebbség védelme ürügyén agresszív lépésekhez folyamodnak. Pontosan ezt történt most Ukrajnában, és 2008-ban Grúziában. Ha a Nyugat komolyan gondolja, hogy meg akarja előzni a hasonló válságokat, akkor határozottan támogatnia kell a kisebbségi jogokat. Két alternatíva van: fegyveres agresszió, vagy a kisebbségi jogok védelme - zárja közleményét Koszorús Ferenc.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.