Ukrán válság - üzent az Amerikai Magyar Szövetség

/ 2014.03.24., hétfő 13:58 /

A legnagyobb amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség közleményben hívja fel az Egyesült Államok és az Európai Unió figyelmét a kisebbségi jogok problémájára az ukrán válság kapcsán. Az írás Barack Obama ma kezdődő európai útja előtt jelent meg.

A Krím orosz annektálása fokozta az amúgy is meglevő bizonytalanságot Ukrajnában. Ráadásul az új ukrán parlament már korábban bejelentette, hogy eltörli a kisebbségi nyelvek használatát. Bár a törvényt elnapolták, fontos, hogy a Nyugat figyelmeztesse ukránokat - ahogy Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke kijelentette -, hogy „a liberális demokráciák egyik alappillére a kisebbségi jogok védelme" - írja a szervezet.

Ez különösen fontos, hiszen a Krím elvesztése csak tüzeli a nacionalizmust és az intoleranciát. Már tapasztalhattunk magyarellenes, idegengyűlölő jelenségeket, magyar szobrok meggyalázását. Antiszemita incidenseket is jelentettek. Ígéretes ugyanakkor, hogy Arszenyij Jacenyuk ideiglenes miniszterelnök kiáll az orosz nyelv használata mellett. Ugyanezt a jogot kellene a magyarokra is kiterjesztetni - véli az Amerikai Magyar Szövetség.

Egy demokratikus, toleráns Ukrajna hatékonyabbá tenné a Nyugat próbálkozásait az ország megerősítésére. Ugyanakkor egy gyenge, korrupt országban Oroszország könnyen halászhat a zavarosban - mutat rá Koszorús Ferenc elnök, és felhívja a figyelmet, hogy a nyugtalanító, megoldatlan kisebbségi kérdés túlmutat Ukrajnán. Itt az ideje, hogy következetes politikával mindenütt rendezzék.

A kisebbségek túlélése nagymértékben függ nyelvük és kultúrájuk megőrzésétől, de ezt csak kollektív jogokkal - beleértve az autonómiát is - tudják megvalósítani. Mindez feleslegesen okoz aggodalmat a kormányokban, hiszen sikeres demokráciát csak így lehet építeni a multikulturális európai országokban.

Finnország lehetne a példa. Bár Finnországban csak 5,8 százalék a svéd kisebbség, az alkotmány biztosítja nyelvhasználatukat.

Az autonómia csupán önkormányzati jogot ad, bizonyos kérdéseket a központi kormányra hagynak. Mindez különösen érzékenyen érinti a környező országok magyar kisebbségeit, akik a trianoni szerződés óta nem találnak meghallgatásra.

Az etnikai konfliktusok a stabilitás hiányához, erőszakhoz vezethetnek, ahogy a '90-es években Jugoszlávia felbomlásakor tapasztalhattuk. Graham Fuller volt CIA-vezető szerint a kisebbségeknek el kell viselniük az elnyomást, miközben a többségi vezetők a demokráciáról, a globalizációról, a civil társadalomról, az emberi jogok kiszélesítéséről prédikálnak. „Meddig fogadják el a kisebbségek az elfogadhatatlan status quót?" - kérdezi az Amerikai Magyar Szövetség elnöke.

Bizonyos államok már megmutatták, hogy a kisebbség védelme ürügyén agresszív lépésekhez folyamodnak. Pontosan ezt történt most Ukrajnában, és 2008-ban Grúziában. Ha a Nyugat komolyan gondolja, hogy meg akarja előzni a hasonló válságokat, akkor határozottan támogatnia kell a kisebbségi jogokat. Két alternatíva van: fegyveres agresszió, vagy a kisebbségi jogok védelme - zárja közleményét Koszorús Ferenc.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.