Ukrán válság - üzent az Amerikai Magyar Szövetség

/ 2014.03.24., hétfő 13:58 /

A legnagyobb amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség közleményben hívja fel az Egyesült Államok és az Európai Unió figyelmét a kisebbségi jogok problémájára az ukrán válság kapcsán. Az írás Barack Obama ma kezdődő európai útja előtt jelent meg.

A Krím orosz annektálása fokozta az amúgy is meglevő bizonytalanságot Ukrajnában. Ráadásul az új ukrán parlament már korábban bejelentette, hogy eltörli a kisebbségi nyelvek használatát. Bár a törvényt elnapolták, fontos, hogy a Nyugat figyelmeztesse ukránokat - ahogy Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke kijelentette -, hogy „a liberális demokráciák egyik alappillére a kisebbségi jogok védelme" - írja a szervezet.

Ez különösen fontos, hiszen a Krím elvesztése csak tüzeli a nacionalizmust és az intoleranciát. Már tapasztalhattunk magyarellenes, idegengyűlölő jelenségeket, magyar szobrok meggyalázását. Antiszemita incidenseket is jelentettek. Ígéretes ugyanakkor, hogy Arszenyij Jacenyuk ideiglenes miniszterelnök kiáll az orosz nyelv használata mellett. Ugyanezt a jogot kellene a magyarokra is kiterjesztetni - véli az Amerikai Magyar Szövetség.

Egy demokratikus, toleráns Ukrajna hatékonyabbá tenné a Nyugat próbálkozásait az ország megerősítésére. Ugyanakkor egy gyenge, korrupt országban Oroszország könnyen halászhat a zavarosban - mutat rá Koszorús Ferenc elnök, és felhívja a figyelmet, hogy a nyugtalanító, megoldatlan kisebbségi kérdés túlmutat Ukrajnán. Itt az ideje, hogy következetes politikával mindenütt rendezzék.

A kisebbségek túlélése nagymértékben függ nyelvük és kultúrájuk megőrzésétől, de ezt csak kollektív jogokkal - beleértve az autonómiát is - tudják megvalósítani. Mindez feleslegesen okoz aggodalmat a kormányokban, hiszen sikeres demokráciát csak így lehet építeni a multikulturális európai országokban.

Finnország lehetne a példa. Bár Finnországban csak 5,8 százalék a svéd kisebbség, az alkotmány biztosítja nyelvhasználatukat.

Az autonómia csupán önkormányzati jogot ad, bizonyos kérdéseket a központi kormányra hagynak. Mindez különösen érzékenyen érinti a környező országok magyar kisebbségeit, akik a trianoni szerződés óta nem találnak meghallgatásra.

Az etnikai konfliktusok a stabilitás hiányához, erőszakhoz vezethetnek, ahogy a '90-es években Jugoszlávia felbomlásakor tapasztalhattuk. Graham Fuller volt CIA-vezető szerint a kisebbségeknek el kell viselniük az elnyomást, miközben a többségi vezetők a demokráciáról, a globalizációról, a civil társadalomról, az emberi jogok kiszélesítéséről prédikálnak. „Meddig fogadják el a kisebbségek az elfogadhatatlan status quót?" - kérdezi az Amerikai Magyar Szövetség elnöke.

Bizonyos államok már megmutatták, hogy a kisebbség védelme ürügyén agresszív lépésekhez folyamodnak. Pontosan ezt történt most Ukrajnában, és 2008-ban Grúziában. Ha a Nyugat komolyan gondolja, hogy meg akarja előzni a hasonló válságokat, akkor határozottan támogatnia kell a kisebbségi jogokat. Két alternatíva van: fegyveres agresszió, vagy a kisebbségi jogok védelme - zárja közleményét Koszorús Ferenc.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.