Ukrán válság - üzent az Amerikai Magyar Szövetség

/ 2014.03.24., hétfő 13:58 /

A legnagyobb amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség közleményben hívja fel az Egyesült Államok és az Európai Unió figyelmét a kisebbségi jogok problémájára az ukrán válság kapcsán. Az írás Barack Obama ma kezdődő európai útja előtt jelent meg.

A Krím orosz annektálása fokozta az amúgy is meglevő bizonytalanságot Ukrajnában. Ráadásul az új ukrán parlament már korábban bejelentette, hogy eltörli a kisebbségi nyelvek használatát. Bár a törvényt elnapolták, fontos, hogy a Nyugat figyelmeztesse ukránokat - ahogy Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke kijelentette -, hogy „a liberális demokráciák egyik alappillére a kisebbségi jogok védelme" - írja a szervezet.

Ez különösen fontos, hiszen a Krím elvesztése csak tüzeli a nacionalizmust és az intoleranciát. Már tapasztalhattunk magyarellenes, idegengyűlölő jelenségeket, magyar szobrok meggyalázását. Antiszemita incidenseket is jelentettek. Ígéretes ugyanakkor, hogy Arszenyij Jacenyuk ideiglenes miniszterelnök kiáll az orosz nyelv használata mellett. Ugyanezt a jogot kellene a magyarokra is kiterjesztetni - véli az Amerikai Magyar Szövetség.

Egy demokratikus, toleráns Ukrajna hatékonyabbá tenné a Nyugat próbálkozásait az ország megerősítésére. Ugyanakkor egy gyenge, korrupt országban Oroszország könnyen halászhat a zavarosban - mutat rá Koszorús Ferenc elnök, és felhívja a figyelmet, hogy a nyugtalanító, megoldatlan kisebbségi kérdés túlmutat Ukrajnán. Itt az ideje, hogy következetes politikával mindenütt rendezzék.

A kisebbségek túlélése nagymértékben függ nyelvük és kultúrájuk megőrzésétől, de ezt csak kollektív jogokkal - beleértve az autonómiát is - tudják megvalósítani. Mindez feleslegesen okoz aggodalmat a kormányokban, hiszen sikeres demokráciát csak így lehet építeni a multikulturális európai országokban.

Finnország lehetne a példa. Bár Finnországban csak 5,8 százalék a svéd kisebbség, az alkotmány biztosítja nyelvhasználatukat.

Az autonómia csupán önkormányzati jogot ad, bizonyos kérdéseket a központi kormányra hagynak. Mindez különösen érzékenyen érinti a környező országok magyar kisebbségeit, akik a trianoni szerződés óta nem találnak meghallgatásra.

Az etnikai konfliktusok a stabilitás hiányához, erőszakhoz vezethetnek, ahogy a '90-es években Jugoszlávia felbomlásakor tapasztalhattuk. Graham Fuller volt CIA-vezető szerint a kisebbségeknek el kell viselniük az elnyomást, miközben a többségi vezetők a demokráciáról, a globalizációról, a civil társadalomról, az emberi jogok kiszélesítéséről prédikálnak. „Meddig fogadják el a kisebbségek az elfogadhatatlan status quót?" - kérdezi az Amerikai Magyar Szövetség elnöke.

Bizonyos államok már megmutatták, hogy a kisebbség védelme ürügyén agresszív lépésekhez folyamodnak. Pontosan ezt történt most Ukrajnában, és 2008-ban Grúziában. Ha a Nyugat komolyan gondolja, hogy meg akarja előzni a hasonló válságokat, akkor határozottan támogatnia kell a kisebbségi jogokat. Két alternatíva van: fegyveres agresszió, vagy a kisebbségi jogok védelme - zárja közleményét Koszorús Ferenc.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.