Elmennek a falig, de még nem szakad Európa

/ 2014.11.11., kedd 10:07 /

Szeparatista hangulatban telik az európai ősz, Skócia után Katalónia is véleményt nyilvánított a függetlenségével kapcsolatban.

Nem szeretnék nemzetkarakterológiai okfejtésbe bonyolódni, de míg a hidegvérű skótok engedték, hogy kicsússzon kezeik közül a gyeplő, addig a temperamentumos katalánok nem hagyták magukat. Pedig nekik még egy klasszikus népszavazás sem jutott ki: Madrid keményen ellenezte a kezdeményezést, míg végül csak egy véleménynyilvánító konzultációként értelmezett „alternatív” referendumot kaptak.

A sok jogi huzavona után csak a szavazásra jogosultak kevesebb, mint fele ment el, de így is nagy többség rajzolódott ki: több mint a 80 százalék támogatta Katalónia Spanyolországból történő kiválását. Mindegyik fél a maga prizmáján keresztül láttatja az eredményeket, a spanyol kormány kétségbe vonja az eredményességét, Artur Mas katalán miniszterelök pedig sikerként, hiszen eddig több mint kétmillió embert sikerült mobilizálniuk az ügy érdekében. (A szavazás még tizenöt napig tart hét helyszínen.)

Fotó: MTI/EPA

Barcelona, Spanyolország leggazdagabb tartománya mindenesetre nem adja fel, valódi népszavazást szeretne az ügyről, amit a központi kormány várhatóan ezután sem támogat majd. Ha Madrid megint beint, nem kizárt, hogy Mas előrehozott választást ír ki, amit egyfajta függetlenségi referendumként értelmeznének, vagyis hosszú ideig eltarthat még a kötélhúzás.

Európa egyébként a nemzetállamok szülőcsatornájaként, majd a második világháború bölcsőjeként egy etnokulturális patchwork lett a történelem során, és a különböző csoportok eltérő okokból és más-más eszközökkel küzdöttek mozgásterük növeléséért. (A mi régiónkra most szándékosan nem térek ki, legyen elég annyi, hogy szerintem Bibó István kelet-közép európai kisállamok nyomorúságáról írt műve ma is segít helyretenni az optikát.) 

Tavasszal például volt még egy rendhagyónak tekinthető „függetlenségi szavazás” Dél-Európában, az olaszországi Veneto tartományban online referendumot tartottak az elszakadásról (89 százalék támogatta) s ennek köszönhetően született meg az „Igen Veneto” nevű párt. Venetoban sem etnokulturális feszültségek gerjesztették a függetlenségi vágyat, sokkal inkább pragmatikus, gazdasági érvek: az észak-olaszországi tartomány az olasz GDP kétharmadát állítja elő.  Korábban, a ’80-as évektől az Északi Liga párt számított az ügy élharcosának, mára ők inkább föderalizmus kiterjesztését szorgalmazzák. Az ottani függetlenségpártiak is azért fognak küzdeni, hogy a regionális parlament keresztül valódi népszavazást rendezhessenek, hátha akkor Róma komolyan veszi őket.

Az idei év eseményeit nézve mindenesetre elmondhatjuk, hogy Európa egyelőre nem foszlik szét a varrásai mentén. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.