Megbukhat a francia kormány a sztrájkhullám miatt?

/ 2018.04.03., kedd 14:47 /

Franciaországban szinte egységes a baloldal és a szélsőbal a helyi MÁV átalakításának elutasításában. 

Több száz kilométeres dugók Párizs körül, túlzsúfolt buszjáratok, munkahelyükről elkéső tömegek – így fest a tegnap kezdődött nagy francia vasutassztrájk. Az igen erőteljesen fogalmazó szakszervezetisek szavaiból azt érezni, nem csupán a vasúttársaság átalakításával kapcsolatos terveket utasítják el, általánosságban is szeretnék megleckéztetni Emmanuel Macron államfő kormányát. A munkaerőpiacot átalakító tavaly nyári reformok minimális konfliktussal mentek át, ezért a vasúti dolgozók most az általános ellenállás élharcosainak szeretnék magukat láttatni.

A kormány viszont arról beszél: ugyan 2008-ban 37,5 évről 41 évre emelték a vasutasok nyugdíjjárulék-fizetési időszakát, de nagy részük még így is 50 és 55 év között vonul nyugdíjba, miközben a franciák nagy része 62 éves koráig dolgozik. A 145 ezer embert foglalkoztató óriáscég 130 ezer alkalmazottja továbbra is még a huszadik század elején bevezetett speciális státusban van, ami nemcsak az elbocsátást teszi szinte lehetetlenné, de a többi francia munkavállalónak elérhetetlen kedvezményeket is biztosít. (Munkaidő, szabadság, egészségügyi ellátás, stb.)

A vasutasok által az elmúlt évszázad folyamán kiharcolt szociális juttatásoknak ára van: a kormányzat szerint az állami cég által maga előtt görgetett 50 milliárd eurós adósság és az állandó szubvencionálás  elkerülhetetlenné teszik az átalakítást.

A sztrájk mellett felsorakozott a teljes baloldal, összesen tizenegy párt támogatja a kormányellenes mozgalmat. Macron elnök viszont elszánt, és azt mondja, nem fognak meghátrálni.

A nagy kérdés, hogy ebben a szkanderben kinek az oldalára állnak a választók. A franciák hagyományosan elnézők a szociális mozgalmakkal, de kérdés, hogy most nem elégelik-e meg a mindennapi életet akadályozó sztrájkot.  

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.