Megelőző csapás?

/ 2016.03.23., szerda 14:11 /

Az első terrortámadást Brüsszel Zaventem repülőterén követték el kedden reggel nyolc órakor a várócsarnokban, a check-in pultok és egy Starbucks kávézó közelében.

A szemtanúk szerint a támadás előtt az öngyilkos merénylők arabul kiáltoztak, és a két robbanás ereje irtózatos pusztítást okozott: az épület ablakai kitörtek, álmennyezete leszakadt, a roncsok között szétszakadt testrészek hevertek. Nem végleges adatok szerint itt legalább tizennégyen életüket vesztették, több tucat utas megsebesült. Talán éppen jelképes, az Egyesült Államoknak szóló üzenet volt, hogy a merényletet az American Airlines légitársaság pultja mellett követték el.

A robbanás után leállt a légi és a városi tömegközlekedés, a repülőtéren rekedt utasok tömegesen indultak el gyalog a városközpont felé. A második terrorakció 9.19-kor történt Brüsszel uniós hivatali negyedének kellős közepén, a Maelbeek metróállomáson, néhány sarokra az Európai Bizottság és az Európai Tanács székházától. Szintén nem végleges adatok szerint ez a robbanás legalább húsz emberéletet követelt.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. A történteket összefüggésbe hozzák azzal, hogy a belga rendőrség március 18-án letartóztatta Salah Abdeslamot, a tavalyi párizsi terrorakció egyetlen életben maradt elkövetőjét. Feltételezések szerint a nyilván hosszabb idő óta tervezett merényletet azért hozták előre, mert híre ment, hogy az öngyilkosságtól kétszer is visszarettenő, az Iszlám Állam nyugat-európai terroristahálózatáról információkkal rendelkező férfi együttműködik a rendőrséggel, és tartottak tőle, hogy lebuktatja társait, így megakadályozva a tervezett robbantásokat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.