Meggyőzni Washingtont

/ 2010.05.11., kedd 07:12 /
Meggyőzni Washingtont

Miben tudna segíteni az amerikai magyar emigráció az óhazának, amikor a jobbközép győzelmét ismét fanyalogva fogadja az amerikai sajtó? A Heti Válasz erről kérdezte ifjabb Koszorús Ferenc washingtoni ügyvédet, lobbistát, az Amerikai Magyar Szövetség elnökét.

- A magyar választásokat a nyugati - köztük amerikai - sajtó felettébb torz tükörben láttatta. Hogyan lehetne ezt az olykor súlyos tárgyi tévedéseket tartalmazó képet ellensúlyozni?

- A jobboldal miatti "aggódás" nem új keletű. Legalább 1989-ig kell visszamennünk, felidézve azt az időt, amikor a washingtoni vezetés és az amerikai sajtó a magyar demokratikus centrumot és a jobbközepet gyanakvással nézte. Akkor írta a Time hírmagazinban Strobe Talbott, hogy Közép- és Kelet-Európában fennáll a nem demokratikus, szélsőséges, intoleráns jobboldal feltámadásának veszélye. Magyar szempontból később sem számított sokat, hogy demokrata vagy republikánus lakója volt-e a Fehér Háznak. Sokan emlékszünk Jackson Diehl 2002. márciusi 4-i publicisztikájára a Washington Postban Új NATO, régi értékek címmel. A szerző Orbán Viktort azzal vádolta, hogy "a harmincas évekre emlékeztető nacionalista programmal" azonosul. Az új magyar kormánynak nem lesz könnyű megváltoztatni ezt a képet, de higgadt, tényekre alapozott, határozott tájékoztatással meg lehet ingatni. A kormány médiapolitikusainak nemcsak elérhetővé kell tenniük magukat, hanem nekik kell keresniük az újságírókat, s véget kellene vetni annak a húszéves gyakorlatnak, melynek során többnyire a liberális Haraszti Miklós és köre volt az amerikai sajtó magyar forrása.

- Ebben a sziszifuszi munkában mennyire számíthat Magyar ország a ma már megosztott emigrációra?

- Az emigrációs hullámok közti különbségek miatt a megosztottság már régen elkezdődött. Ha az elmúlt húsz évben egységesen léptünk volna fel az elfogult amerikai politika ellen, ma talán jobb helyzetben lennénk. Most ismét alkalom nyílt az amerikai magyarság összefogására. Nincs köztünk vita az elfogadhatatlan szlovák nyelvtörvényről - jó lenne, ha a magyarországi etnikai és társadalmi problémák leegyszerűsítése ellen is együtt lépnénk fel. A több mint százéves Amerikai Magyar Szövetség új elnökeként célom, hogy megtaláljam azokat a személyeket és szervezeteket, amelyek hajlandóak közös ügyeinket szolgálni.

Ifjabb Koszorús Ferenc
- Ha a széllel szemben is, de van-e esély arra, hogy Orbán Viktort ismét Közép-Európa egyik meghatározó vezetőjeként tartsák számon Washingtonban?

- Megvan rá az esély. Annál is inkább, mert a washingtoni vezetés sem vak. A korábban favorizált Magyar Szocialista Pártból kiábrándultak. A Gyurcsány-kormány tevékenysége, az őszödi beszéd, a 2006-os rendőri túlkapások, a túlságos közeledés az oroszokhoz segített az eltávolodásban. Orbán elnyerheti Washington támogatását, ha megerősíti a gazdaságot, a demokráciát, az emberi jogokat, és hűséges NATO-szövetséges lesz. Washington jó szemmel nézné, ha a lengyel tragédia utáni űrben a magyar miniszterelnök vezető szerepet játszana a térségben, elősegítve annak stabilitását.

- Miként lehetne hatékonyan lobbizni a magyar ügyekért?

- Szélesíteni kellene a kongresszusi kapcsolatokat. Jelenleg csak két tagja van a kongresszus magyar csoportjának, miközben mondjuk az örmények érdekeiért 125 képviselő küzd. Eddig mind a magyar kormány, mind bizonyos amerikai magyar szervezetek majdnem kizárólagosan Tom Lantosra támaszkodtak, ahelyett, hogy több képviselőnek és szenátornak is felkeltették volna érdeklődését a magyar ügyek iránt. Ennek megvolt az ára, és Lantos halála után orvosolni kell a gondot. A legsürgetőbb feladat az lenne, hogy elnyerjük a szlovák nyelvtörvény eltörlésének kongresszusi támogatását. De meg kellene győznünk őket a kisebbségi autonómiák elnyerésének vagy a kolozsvári Bolyai Egyetem újraindításának jogosságáról is.

- Mit tehet a magyar emigráció a chicagói perekben, amelyekben holokauszt-túlélők a MÁV-tól 240 millió dollár vagyoni és egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését, magyar bankoktól pedig kétmilliárd dollárt követelnek?

- A per hosszadalmas, bonyolult és drága eljárásnak ígérkezik. A holokauszt borzalmait nem lehet feledni, de kollektív büntetést sem szabad kiróni; sőt az előző nemzedék bűneiért nem a mai fiatalokat kell felelősségre vonni - márpedig a chicagói perben ez történne, hiszen a magyar fiatalok fizetnének hosszú évekig. Azt is megjegyzem, hogy léteznek visszaélések az ilyen "gyűjtőpereknél" - máris lehet arról olvasni, hogy a MÁV-perben vannak felperesek, akik állítólag nem is tudnak arról, hogy felperesek. Maga a jogi panasz is leegyszerűsítéseken és megkérdőjelezhető állításokon alapul. A bíróságokat nem lehet lobbizással befolyásolni, de a közhangulatot befolyásolhatjuk, ha olyan tényeket ismertetünk, melyek megváltoztathatják a Magyarország második világháborús tevékenységéről kialakult képet. Például ha megemlítjük, hogy Magyarország, noha Németországgal együtt harcolt a szovjet fronton, mégsem deportálta a magyar zsidókat addig, amíg Hitler meg nem szállta az országot 1944 márciusában. Akkor a kitelepítést Eichmann irányította olyan hazaárulókkal, mint Baky László. Eichmannékat és Bakyékat a Koszorús Ferenc vezérkari ezredes vezette első páncélos hadosztály tartóztatta fel, és így menekültek meg a budapesti zsidók. Számomra ez személyes fájdalom, hiszen édesapám hőstette máig nincs a köztudatban, de most a per kapcsán ezt és más mentőakciókat meg kell említenünk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.