valasz.hu/vilag/dobbenetes-vad-14-eves-fiut-zaklatott-a-miniszterelnok-tanacsadoja-31393

http://valasz.hu/vilag/dobbenetes-vad-14-eves-fiut-zaklatott-a-miniszterelnok-tanacsadoja-31393

Meghalni Ukrajnáért? – Tömegével érkeznek a behívók Kárpátaljára

/ 2015.02.11., szerda 18:28 /
Meghalni Ukrajnáért? – Tömegével érkeznek a behívók Kárpátaljára

Tömegével kapnak katonai behívót a kárpátaljai magyarok ezekben a napokban, ám kézbesíteni már nem tudják őket. Kárpátaljáról eltűntek a férfiak. Exkluzív riportunk a csütörtöki Heti Válaszban.

Csak annak hidd el a szavát, akit személyesen ismersz, és csak annak adj hitelt, amit ő is a két szemével látott – ez a legfontosabb szabály Kárpátalján. A férfiakat 20–60 éves koruk között sorozzák be az ukrán seregbe, amely kétségkívül Európa legfurcsább regimentje. „Ha behívnak, saját ruhádban egy havi ellátásodra való pénzzel kell jelentkezni, mert enni nem adnak, egyenruha, golyóálló mellény sem jár a katonáknak. Ha tudsz, veszel, ha nincs rá pénzed, nem” – erről számolt be ukrán szomszédja a Heti Válasz által megszólaltatott, már kétszer behívott magyarnak. A kárpátaljai férfi évek óta Magyarországon él, sok száz társa pedig az elmúlt néhány napban tette át székhelyét hazánkba, hogy így kerülje el a mozgósítást. A nyáron behívott katonákat kellene most leváltaniuk, ám az ukrán hatóságok nem találják a behívandó férfiakat. S nem csak a magyarok bujdosnak.

A szintén kettős állampolgárságú kárpátaljai románok is tömegesen menekültek Erdélybe. A Munkácshoz közel eső, 95 százalékban ukránok – kisebb részben ruszinok és szlovákok – által lakott Kölcsénybe például 105 behívót vittek ki, de csak hetet sikerült kézbesíteni, a többit az érintettek nem vették át.

A legfurcsább, hogy a fiatalokon kívül a máshol már obsitot kapó 42–50 évesekre épülne az ukrán sereg, mert ők legalább már láttak közelről fegyver még a Szovjetunióban szolgálva. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászon telefonos segélyvonalat tart fenn a mozgósítottak számára. Naponta átlagosan tíz férfi hívja Farkas-Kordonec Gabriella jogászt, aki segít mentességi okot keresni; a felsőoktatási hallgatóknak, a nagycsaládosoknak vagy az idős szülőt gondozóknak ugyanis nem kell bevonulniuk.

Arról,hogymiért nem sikerül kézbesíteni a behívókat, hány dollárt kell az egészségügyi mentességért odacsúsztatni, részletek a február 12-i Heti Válasz exkluzív riportjában. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.