valasz.hu/vilag/patthelyzet-olaszorszagban-partgyulolo-populistak-tortek-elore-127666

http://valasz.hu/vilag/patthelyzet-olaszorszagban-partgyulolo-populistak-tortek-elore-127666

Meghalt Barbara Bush

/ 2018.04.18., szerda 08:25 /

Fotó: Europress/AFP/Jim Watson

92 éves korában Houstonban elhunyt az Egyesült Államok volt first ladyje, Barbara Bush, az egyik leghíresebb amerikai politikai dinasztia mátriárkája. Az a kivételes személy, aki felesége (George H. W. Bush) és édesanyja (George W. Bush) is volt amerikai elnöknek.

Barbara Bush életét hármas jelszó vezette: hit, család, barátok. Ennek szellemében élt: feleség, társ, anya, nagyanya, barát volt.

George és Barbara Bush 73 éven keresztül élt boldog házasságban. Hat gyermekük volt, első kislányuk hároméves korában leukémiában meghalt. Gyermekeik között akadt elnök, kormányzó, üzletember. Egyik unokája politikus Texasban.

Barbara mindegyik gyermekét szigorú szeretettel nevelte, azonos elvárásai voltak velük szemben: szolgálat, kötelességtudat, alázat.

Autentikus személy volt, aki mindig természetesen viselkedett, legyen egy kongresszusi képviselőnek, a pekingi amerikai nagykövetnek, a CIA igazgatójának, az alelnöknek vagy az elnöknek a felesége. Bájos, szókimondó, önironikus volt. „Hát persze, hogy szeretnek. Kövér vagyok, öreg vagyok, senki számára nem jelentek veszélyt” – mondta egyszer.

Barbara és George H. W. Bush 2008. szeptember 2-án a minnesotai St. Paulban

Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury

Halálakor az elnököt védelmező titkosszolgálat külön közleményben fejezte ki részvétét. Barbara Bush gondosan ügyelt arra, hogy karácsonykor ne utazzon el az elnöki pár, így minél több alkalmazott tölthette az ünnepeket családjával.

Ellentétben Nancy Reagannel vagy Hillary Clintonnal, Barbara Bush látványosan soha nem avatkozott be a politikába, de a háttérben mindig tanácsadója volt férjének, fiának. Hálás volt, hogy elnök férje révén annyi nagysággal megismerkedhetett. George H. W. Bush az egyik legfontosabb történelmi korban, a kommunizmus összedőlése, Németország egyesítése idején, 1988-tól 1992-ig volt elnök.  

Mint minden first lady, ő is végzett karitatív tevékenységet: a rákkutatást és az olvasást támogatta. Bár nem köztudott, de a Bush család egymilliárd dollárt gyűjtött össze ezekre a célokra.

George és Barbara Bush abból a korból jött, amikor a politikusnak nemes kötelessége volt az ország szolgálata, amikor a Fehér Ház vezetője és családja méltósággal viselkedett. Amikor a Republikánus Pártban a családi értékek védelme több volt, mint üres szólam. Amikor a politikai ellenfél nem ellenség, hanem partner, de akár barát is lehetett. A Bush házaspár nagyvonalúan segítette az őket legyőző Bill és Hillary Clintont. Szeretettel fordultak Barack és Michelle Obama felé, holott az ellenzéki Demokrata Pártot képviselték.

2016-ban fia, a korábbi floridai kormányzó, Jeb az elnökségért indult. Édesanyja arra figyelmeztette, hogy ne tegye. Elég volt a Bushokból, másnak is esélyt kell adni. De amikor fiát kegyetlen vulgaritással támadta Donald Trump, betegen is kampányolt fia mellett.

Barbara Bush kétszer kísérte el férjét Magyarországra. Először a rendszerváltás idején, 1989-ben, majd 2001-ben, amikor Mádl Ferenc köztársasági elnök a külföldinek adható legmagasabb kitüntetést, a köztársasági érdemrend nagykeresztjét adományozta a volt amerikai elnöknek. A kitüntetés előtt George Busht Orbán Viktor is fogadta.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.