Megházasodott a német külügyminiszter - egy férfival kelt egybe

/ 2010.09.19., vasárnap 19:33 /
Megházasodott a német külügyminiszter - egy férfival kelt egybe

Hogy férjhez ment-e, vagy megnősült, nehéz megmondani a német külügyminiszter esetében. Egy biztos: megházasodott a homoszexuális politikus.

Guido Westerwelle német külügyminiszter és a jobboldali liberális FDP elnöke csak igen későn vállalta fel másságát a közvélemény előtt: néhány évvel ezelőtt egy férfi társaságában jelent meg Angela Merkel születésnapi partyján - és ez felért egy coming out-tal. Míg a baloldali homoszexuális politikusok elég nyíltan állnak ki nemi identitásuk mellett, a jobboldalon még mindig nehézkesebb melegnek lenni.

Berlin főpolgármestere, a szociáldemokrata Klaus Wowereit saját maga jelentette be még megválasztása előtt - az azóta szállóigévé és a homoszexuális közösségekben amolyan mottóvá lett szöveget -, hogy „meleg vagyok, és ez így jó". „Es is' jut so", hirdetik azóta is berliniesen a meleg fesztiválokon.

Westerwelle már nem volt ilyen bátor - holott pártja, a polgári liberális FDP síkra száll a homoszexuálisok jogaiért, de mégis: a liberálisok számos szavazója ilyen kérdésekben sokszor elég konzervatívan gondolkodik. Westerwelle azonban már be is mutatta a nyilvánosságnak barátját - és így a német történelemben először, ráadásul egy keresztény kormányban, egy homoszexuális politikus töltheti be az alkancellári és külügyminiszteri posztot. Eddigi útjaira azonban nem vitte magával Westerwelle a nála csak pár évvel fiatalabb, vállalkozóként tevékenykedő élettársát, Michael Mronzot. És ha a sajtó a magánéletéről kérdezi, nagyon szigorúan megtagad minden választ.

Nem véletlen, hogy esküvőjéről is csak az esemény után értesülhettek a németek. A Bonnban élő Gudio Westerwelle péntek este, Bonn egyik polgári körzetének, Poppelsdorfnak a házasságkötő termében igent mondott eddigi partnerének - a német jog ugyanis lehetővé teszi immár az állami házasságot a melegek között is. Hogy Westerwelle és Mronz ezentúl egy párként utaznának külföldre, még kérdéses - főleg azért, mert számos országban a melegek jogai még nem biztosítottak, így a vendéglátók akár provokációként is értékelhetnék a homoszexuális pár jelenlétét.

Szintén csak megkésve derült ki egy másik jobboldali politikus homoszexualitása - aki ha egyelőre nem is házasságot kötött, de egy hamburgi elegáns ruhabolt nyitópartyján új barátjának oldalán jelent meg. Hamburg egykori kereszténydemokrata polgármestere, Ole von Beust hosszú ideig nem beszélt magánéletéről - a Hanza-város lakói csak annyit tudhattak, hogy egyedül él a kutyájával. Amikor azonban korábbi koalíciós partnerével, a szélsőjobboldali Roland Schill-lel szakított, az sajtótájékoztatón utalt arra, hogy Beust meleg, sőt: saját igazságügyi szenátorával, kereszténydemokrata párttársával van viszonya. Beust ezek után nem tehetett más, mint megvallotta melegségét - de magánéletéről továbbra sem árult el részleteket.

Mióta azonban idén visszavonult a politikától, Beust nyíltabban vállalja a hamburgi társasági életben is homoszexualitását: nemrég az Armani új hamburgi boltjának a nyitópartyján ismerhette meg a nagyközönség új barátját, a nála 36 évvel fiatalabb, 19 éves fiút.

A német politikában már egyáltalán nem gond, ha valakiről kiderül: meleg. A szocdemek, a jobboldali liberálisok, a zöldek és a kommunisták mindig is a melegjogok élharcosai voltak - de immáron a keresztény uniópártokon belül is működik önálló homoszexuális tagozat. Utolsóként a bajor CSU vonakodik még a témától - de meleg politikusaik nekik is vannak.

Immáron egyedül a parlamenten kívüli neonáci NPD az egyetlen párt, amely még tagjai sorába sem fogad be homoszexuálisokat - igaz, melegbotrányok azért az ő soraikban is voltak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.