valasz.hu/vilag/bemutatjuk-orban-nemet-biralojat-aki-a-kereszteny-fundamentalizmustol-ovna-europat-127835

http://valasz.hu/vilag/bemutatjuk-orban-nemet-biralojat-aki-a-kereszteny-fundamentalizmustol-ovna-europat-127835

Megoldódott a fotótörténet egyik legnagyobb rejtélye

Válasz.hu / 2017.04.19., szerda 19:36 /

A Magnum nevű fotóügynökség legendás alapítója, David Seymour (becenevén Chim) 1948-ban készített felvétele sok millió emberhez eljutott. Először a Life magazinban jelent meg az alábbi képaláírással: „Nem minden gyerekseb külsődleges. Azok, amelyek több évnyi szenvedés során keletkeztek, csak sok év elteltével gyógyulhatnak be”. Később pedig az Edward Steichen által rendezett Az ember családja című nagyszabású kiállításba is beválasztották a fotót.

Fotó: David Seymour/Magnum Photos

Chimet 1948 tavaszán bízta meg az UNICEF, hogy készítsen képeket a háború gyerek túlélőiről öt európai országban, köztük Magyarországon is. Hajléktalanná és árvává vált gyerekeket fényképezett, akik közül sokan fizikailag illetve lelkileg is sérültek. A kiküldetés során saját családi tragédiáját is fel kellett dolgoznia. A lenygel származású Chim1948 szeptemberében útja utolsó állomására, szülőhazájába érkezett. Itt kellett megtudnia, hogy a nácik megölték szüleit és legtöbb rokonát is.

A Tereskáról készült fénykép a második világháború egyik emblematikus felvétele lett. A 7-8 éves kislány szemei ijedtséget, zavart tükröznek. Ha pedig a sorozat egészét nézzük, a fénykép még megrázóbb. Ugyanis egy másik képkockán jól látni, hogy a tábla tetejére írt feladat a következő: „Ez az otthon”. Tereska pedig ezt vonalak össze-vissza kuszaságával ábrázolja. A kislány személyazonossága közel hetven évig rejtély maradt.

Patryk Grażewicz lengyel kutató és Aneta Wawrzyńczak emberjogi kérdésekkel foglalkozó újságíró a Tereska Alapítvány megbízásából felkutatta, ki is volt Tereska, és mi történt vele. A szervezet válságövezetben élő gyermekek segítésével foglalkozik, és a David Seymour fotóján szereplő kislány után kapta nevét.

Tereska édesapjának édességboltja volt Varsóban. Ez egy gyerek számára csodálatos hely lehet, azonban akkoriban háború és terror dúlt. A kislány születésekor már a németek megszállták Lengyelországot. Édesapja csatlakozott az ellenálláshoz, azonban a Gestapo elfogta, bebörtönözte, ahol meg is kínozták. Tereska ekkor Jadzia nővérével a nagymamájukhoz kerültek. Az 1944 augusztusában kitört varsói felkelés során a német csapatok és kollaboránsaik 40-50 ezer embert gyilkoltak meg Wola városrészben, ahol Tereska is élt. Valószínűleg nagymamáját is meggyilkolták, ő maga megsérült, fejét repesz találta el, melynek következtében maradandó károsodást szerzett.

Akkor 4 évesen a 14 éves nővérével elmenekültek a városból, 2-3 héten át 65 km-t gyalogoltak, éhezve, orvosi segítség nélkül. A háború után szüleivel élt, és egy speciális iskolába járt, ahol David Seymour lefényképezte. Kamaszként elkezdett inni és dohányozni. Csak a rajzolás nyugtatta meg. Fizikailag és mentálisan is egyre rosszabbul volt.

Az állapota 1962-re annyira megromlott, hogy elmegyógyintézetbe került, ott is maradt élete végéig. Csak cigarettára, krétára és ételre vágyott. A Varsóból való éhezve menekülés óta folyton kielégítetlen étvágya volt. Nem tudott eleget enni ahhoz, hogy úgy érezze, végre jól lakott. Még betegtársaitól is lopott ételt. Halálát is az okozta 1978. január 27-én, hogy megfulladt egy torkán akadt ételdarabtól, melyet ellopott valakitől, és a WC-be rohant, hogy ott gyorsan elfogyassza.

Tereska otthont ábrázoló zavaros rajza és riadt tekintete híven tükrözi megrázó élettörténetét. Azonban a fotó ezen is túlmutatva int bennünket, hogy vegyük észre azt sok ártatlan gyereket, aki fegyveres konfliktusok áldozatává válik.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.