Megszólalt George Bush – nem kímélte a trumpizmust

/ 2017.10.20., péntek 10:45 /
Megszólalt George Bush – nem kímélte a trumpizmust

George W. Bush letaglózó beszédet mondott a trumpizmus ellen, anélkül, hogy Donald J. Trump nevét egyszer is kiejtette volna.  

2009-ben az Egyesült Államok 43. elnöke átadta a hatalmat utódjának, Barack Obamának. Visszavonult, a festészetnek és a családjának élt. Nem szólt bele utódja munkájába, soha nem bírálta. Nem avatkozott bele a tavalyi elnökválasztásba sem, pedig öccsét, Jeb Busht durván kikészítette a New York-i üzletember-elnökjelölt. Ahogy szokás, részt vett Donald Trump beiktató ünnepségén, majd ismét eltűnt a közéletből.

George W. Bush csütörtökön előjött önként vállalt száműzetéséből, amikor a Bush Intézet által szervezett Szabadság szelleme: otthon és a világban (Spirit of Liberty: At Home, In The World) című New York-i konferencián mondott beszédet. Országa és a világ jelenlegi állása miatt aggódott, kikelt Trump és az általa képviselt populista irányvonal ellen, anélkül, hogy Donald J. Trump nevét egyszer is kimondta volna. Beszéde alapján úgy tűnik, Bush azok közé a republikánus politikusok közé tartozik, akik a konzervatív értékeket, saját pártjukat és a közmorált is féltik a Fehér Ház új főnökétől.

Néhány részlet a beszédből:

Nem a demokrácia bukott meg, amikor szem elől tévesztettük eszményeinket. Azoknak a kudarca ez, akiknek őrizniük és védelmezniük kellene a demokráciát.

Az elégedetlenség elmélyítette és élesebbé tette a konfliktusokat. A bigottság erőre kapott. A politikát a konspirációs elméletek és nyílt koholmányok veszélyeztetik.

Időnként úgy tűnik, hogy nagyobbak azok az erők, amelyek széthúznak, mint amelyek összetartanak bennünket. A vita túl könnyen változik ellenségeskedéssé. Míg másokat a legrosszabb példák, magunkat a legjobb szándék alapján ítéljük meg, elfelejtve azt, hogy mindenkiben Isten képét kellene látnunk.

Látjuk, hogy a nacionalizmust nativizmussá torzították, és elfelejtettük, hogy a bevándorlás mindig is dinamizmust hozott Amerikába. Látjuk, hogy gyengül a bizalom a szabad piac, a nemzetközi kereskedelem iránt. Elfelejtjük, hogy a konfliktus, a stabilitás hiánya, a szegénység a protekcionizmus következtében jött létre. Látjuk az elszigeteltség jeleit, de elfelejtjük, hogy Amerika biztonságát közvetlenül fenyegeti a távoli országokban levő káosz és kétségbeesés.

Nem lehetünk vakok, észre kell vennünk, miként változtatta meg a globalizáció a gazdaságot, a társadalmat. Mindez fájdalmat okozott. Mérgesek, frusztráltak lettek az emberek. Meg kell őket hallgatnunk és segíteni kell rajtuk. De nem tudjuk a globalizációt elhessegetni, mint ahogy nem tudtuk a mezőgazdasági vagy ipari forradalmat sem. A szabad társadalmak ereje abban áll, hogy képesek alkalmazkodni a gazdasági és társadalmi zavarokhoz.

Minden fajhoz, valláshoz, etnikai csoporthoz tartozó ember teljes jogú amerikai polgár. A bigottság és a fehér felsőbbrendűség az amerikai hitvallás megcsúfolása.

Fiataljainknak szükségük van példaképekre. A közéleti bullying, vagyis a szekírozás és az előítéletek megadják a nemzeti tónus alaphangját. Engedélyt adnak a kegyetlenségre, a bigottságra, megrontják a gyerekek erkölcsi nevelését. A polgári értékek továbbadásának egyetlen módja, ha magunk is e szerint élünk.

A demokráciának elengedhetetlen eszköze a transzparens, pontos, becsületes média. Szükségünk van olyan vallási intézményekre is, amelyek a tisztességet képviselik, a civil diskurzus bajnokaiként szólalnak meg.

Elnyomó riválisaink és hazai szkeptikusaink félreértenek valami nagyon fontosat. A szabad társadalmak nagy előnye, hogy mindenféle központi irányítás nélkül képesek kreatívan alkalmazkodni a kihívásokhoz. Az önkorrekció a szabadság egyik titkos erőssége.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.