Megtaláltuk a német László Petrát!

/ 2017.07.12., szerda 12:35 /

Csak ő fősodratú újságíróként ütött oda, ráadásul nem menekülteknek, hanem menekültelleneseknek, az pedig, mint tudjuk, egészen más.

A németektől mindig van mit tanulni. Az egész világ megismerte László Petra, a magyar operatőr nevét, aki az N1 nevű jobbikos tévé operatőreként 2015-ben Röszkénél előbb egy menekült kislányba rúgott bele, majd egy kisfiát a karján cipelő családapa útjába került, de azok végül az ő közreműködése nélkül is elestek. László Petrát garázdaság miatt elítélték, de a próbaidős ítélet ellen a vád és a védelem is fellebbezett. Akármi is lesz azonban a jogerős ítélet, László már mindenképpen megkapta a legnagyobb büntetést: az egész világ megvetése sújtja, élete megsemmisült.

Ehhez képest nézzük meg, hogyan oldják meg az ilyen helyzetet a példakép Németországban. Már eleve az fantasztikus minőségi ugrás, hogy ottani történetünk főszereplője nem valami zugcsatorna munkatársa, hanem a német köztévének dolgozott, ráadásul nem olyan gyalázatos hatásfokkal, mint László, aki hol betalált, hol nem, ráadásul, akit eltalált, az is simán feltápászkodott és továbbfutott. Nem, a német kolléga egyetlen ütéssel csontot tört, és az egészet mégis gyakorlatilag büntetlenül megúszta.

Tehát: még tavaly februárban történt Drezdában, hogy a köztévé egyes csatornájának, az ARD-nek a stábja anyagot akart készíteni az iszlámellenes PEGIDA nevű szervezet egyik felvonulásáról. A stáb le is táborozott az út kellős közepén, bekapcsolta a kamerákat, hogy fölvegye, amint a tüntetők kikerülik őket. Elképzelhető, hogy ebben már benne volt a hergelés szándéka is, hátha így jobb filmet lehet készíteni a fősodoratú sajtót gyűlölő szélsőségesekről.

Ám végül nem a tüntetők vesztették el a fejüket, hanem az ARD ötven esztendős újságírója, bizonyos Wolfgang B., aki könyökével úgy odaütött az egyik vonuló nőnek, hogy a 33 éves, kétgyermekes Eileennek egy bordája eltört, egy másik meg elrepedt.

Wolfgang B. balra

Wolfgang B. balra

Bár az újságíró bevetette a lászlói védekezést, hogy csak véletlen volt, meg hogy megijedt a felé áramló tömegtől (amely elé, ugye, szándékosan állt oda), a bíróság első fokon 3600 eurós pénzbüntetésre ítélte. Bár ez sem tűnt túl súlyosnak, de a napokban meghozott másodfokú ítélet enyhébb lett. A bíróság, az ügyészség és a védelem megállapodásának köszönhetően Wolfgang megússza 1000 euró fájdalomdíj megfizetésével, így még büntetett előéletűnek sem fog számítani.

A média lincselésétől sem kell tartania: a fősodratú sajtó ugyanis egyáltalán nem foglalkozott a hírrel.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.