Megtaláltuk a német László Petrát!

/ 2017.07.12., szerda 12:35 /

Csak ő fősodratú újságíróként ütött oda, ráadásul nem menekülteknek, hanem menekültelleneseknek, az pedig, mint tudjuk, egészen más.

A németektől mindig van mit tanulni. Az egész világ megismerte László Petra, a magyar operatőr nevét, aki az N1 nevű jobbikos tévé operatőreként 2015-ben Röszkénél előbb egy menekült kislányba rúgott bele, majd egy kisfiát a karján cipelő családapa útjába került, de azok végül az ő közreműködése nélkül is elestek. László Petrát garázdaság miatt elítélték, de a próbaidős ítélet ellen a vád és a védelem is fellebbezett. Akármi is lesz azonban a jogerős ítélet, László már mindenképpen megkapta a legnagyobb büntetést: az egész világ megvetése sújtja, élete megsemmisült.

Ehhez képest nézzük meg, hogyan oldják meg az ilyen helyzetet a példakép Németországban. Már eleve az fantasztikus minőségi ugrás, hogy ottani történetünk főszereplője nem valami zugcsatorna munkatársa, hanem a német köztévének dolgozott, ráadásul nem olyan gyalázatos hatásfokkal, mint László, aki hol betalált, hol nem, ráadásul, akit eltalált, az is simán feltápászkodott és továbbfutott. Nem, a német kolléga egyetlen ütéssel csontot tört, és az egészet mégis gyakorlatilag büntetlenül megúszta.

Tehát: még tavaly februárban történt Drezdában, hogy a köztévé egyes csatornájának, az ARD-nek a stábja anyagot akart készíteni az iszlámellenes PEGIDA nevű szervezet egyik felvonulásáról. A stáb le is táborozott az út kellős közepén, bekapcsolta a kamerákat, hogy fölvegye, amint a tüntetők kikerülik őket. Elképzelhető, hogy ebben már benne volt a hergelés szándéka is, hátha így jobb filmet lehet készíteni a fősodoratú sajtót gyűlölő szélsőségesekről.

Ám végül nem a tüntetők vesztették el a fejüket, hanem az ARD ötven esztendős újságírója, bizonyos Wolfgang B., aki könyökével úgy odaütött az egyik vonuló nőnek, hogy a 33 éves, kétgyermekes Eileennek egy bordája eltört, egy másik meg elrepedt.

Wolfgang B. balra

Wolfgang B. balra

Bár az újságíró bevetette a lászlói védekezést, hogy csak véletlen volt, meg hogy megijedt a felé áramló tömegtől (amely elé, ugye, szándékosan állt oda), a bíróság első fokon 3600 eurós pénzbüntetésre ítélte. Bár ez sem tűnt túl súlyosnak, de a napokban meghozott másodfokú ítélet enyhébb lett. A bíróság, az ügyészség és a védelem megállapodásának köszönhetően Wolfgang megússza 1000 euró fájdalomdíj megfizetésével, így még büntetett előéletűnek sem fog számítani.

A média lincselésétől sem kell tartania: a fősodratú sajtó ugyanis egyáltalán nem foglalkozott a hírrel.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!