Megtudtuk, mikor távozik az Orbán-kormány befolyásos tagja

/ 2014.07.07., hétfő 17:38 /
Megtudtuk, mikor távozik az Orbán-kormány befolyásos tagja

Egy ideje rebesgetik, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériummá átnevezett KÜM-ből hamarosan távozik az egyetlen államtitkár, aki a választás után is a helyén maradt.  A Válasz.hu megtudta, meddig marad Győri Enikő az EU-ügyek felelőse.

Győri Enikő

Győri Enikő

Fotó: MTI

A Népszabadság nemrég megírta azt a pletykát, amiről régóta hallani a „folyosói beszélgetéseken”: hamarosan távozik a június 10-én még az európai uniós ügyekért felelős államtitkárként bemutatott Győri Enikő a Külgazdasági- és Külügyminisztériumból. A Válasz.hu most megtudta: az államtitkár augusztus 31-ig van hivatalban, madridi nagyköveti kinevezése jelenleg is „folyamatban van”.

Az államtitkárt egy időben esélyesnek tartották Magyarország uniós biztosi posztjára is, mert EU-s szakemberként, több mint négy évi államtitkárság után, egykori EP-képviselőként és női politikusként akár befolyásos portfólióra is pályázhatott volna.

Győri Enikőnek nem lesz idegen a spanyol terep sem, 1999 novembere és 2003 januárja között Rómában volt már nagykövet, a kormany.hu-n fellelhető életrajza szerint – de ha valaki látta őt az elmúlt években különféle nemzetközi sajtótájékoztatókon személyesen beszélni, akkor tapasztalatból is tudja – folyékonyan beszél spanyolul és olaszul (emellett franciául és angolul) is. 2011-ben ráadásul elnyerte a Spanyol Királyi Érdemrend nagykeresztjének polgári tagozata kitüntetést, így vélhetően barátként fogadják majd a spanyolok.

A kérdés inkább az, ki tudja megfelelően helyettesíti a távozó államtitkárt. Utódjának majd végig kell tárgyalnia a különböző, várhatóan nem kevésbé feszültségmentes uniós ügyeket, emellett az európai ügyekért felelős miniszterek vagy államtitkárok készítik elő az állam- és kormányfők csúcstalálkozóit, és nem ritkán helyettesítik a külügyminisztert a Külügyminiszteri Tanácsban.

Győri helyettese, az ugyancsak négy éve e területen tevékenykedő Ódor Bálint lehetne az egyik esélyes – vághatnánk rá. Ódor ugyancsak jól ismeri az EU-s bürokráciát, társszerzője volt a 2010-ben megjelent, több mint 700 oldalas vaskos kötetnek, mely „Az Európai Unió szerződéses reformja. Az Unió Lisszabon után” címet viseli. Ám úgy hírlik, ő sem marad a helyén, szintén külföldre távozik.

Az utódról így egyelőre nem tudni semmit.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.