Menekültválság: erre a fordulatra a németek sem számítottak

/ 2015.09.09., szerda 09:00 /
Menekültválság: erre a fordulatra a németek sem számítottak

„…már csak azt szeretném majd látni, amikor a német, osztrák stb. menekültügyi hivatal munkatársa a menekülteljárás végén odamegy az afgán családhoz és közli vele: Gratulálok! Önök megkapták a menedékjogot, csomagoljanak, mindjárt indul a különgépük Szófiába!”írta pontosan egy héttel ezelőtt Sztankóczy András itt, a Rostában, és – mint rendesen – kiderült, hogy a valóság felülmúlja a sokat látott (hogy ne mondjam: kérgesszívű) újságírók fantáziáját is.

A helyzet ugyanis az, hogy a német rendőrség a lübecki főpályaudvaron tegnap feltartóztatott mintegy 250 migránst, akik Koppenhágába akartak utazni. Többségüknek se vízumuk, se igazolványuk nem volt, mégis ellenálltak annak, hogy német befogadóállomásra vigyék őket.

Fotó: MTI/EPA/Daniel Reinhardt

A valóság tehát most valahogy úgy fest, hogy a menekültügyi hivatal munkatársa odalép az afgán családhoz, és azt mondja: „Gratulálok! Önök megkapták a menedékjogot, Németország befogadja önöket és segít, hogy új életet kezdhessenek!”, a családfő pedig közli vele: „Lübeck nekünk nem annyira szimpi, inkább Koppenhágában akarunk élni.”

Képzeljük el ugyanezt a szituációt ötvenkilenc évvel ezelőtt. Kovács II. János feleségével és két gyermekével átbotorkál az andaui hídon, és a határ túloldalán közli az őket fogadó osztrák tisztviselővel: a Kovács család semmilyen személyi okmánnyal nem rendelkezik, de szó sem lehet róla, hogy regisztrálják őket, és egy percet sem hajlandók az osztrákok lágerében tölteni. Csak és kizárólag Dániában tudják elképzelni az új életüket, úgyhogy azonnal engedjék őket tovább.

Az akkori és a mostani Európa közti különbséget mi sem mutatja jobban, mint a tegnapi lübecki patthelyzet „megoldása”: a schleswig-holsteini tartományi rendőrség este bejelentette, hogy a pályaudvaron összeverődött migránsokat továbbengedi Dániába. A „viszonválasz” sem késett sokat: a dél-jütlandi rendőrség közölte, hogy tucatnyi, Dániában illegálisan tartózkodó menekültet küld vissza Németországba, és a kiutasított személyekkel szemben kétéves beutazási tilalmat léptet életbe.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.