valasz.hu/vilag/ennel-jobb-reklamot-aligha-kaphat-magyarorszag-125553

http://valasz.hu/vilag/ennel-jobb-reklamot-aligha-kaphat-magyarorszag-125553

Merkel betiltaná a burkát

/ 2016.12.06., kedd 18:35 /

Közeledik a német választás.

Angela Merkel egy politikus. Ez ugyan magától értetődő, de az olyan pillanatokban mégis rá lehet csodálkozni, mint a mostani, a német kancellár ugyanis hangzatos bejelentést tett pártja, a CDU esseni kongresszusán:

„Nálunk nem elfogadott, hogy a nők teljesen eltakarják az arcukat, ezért a burkát be kell tiltani, már ahol ez jogilag lehetséges.”

Az utóbbi kitétel arra vonatkozik, hogy teljes körű burkatilalmat a német alkotmány valószínűleg nem engedne, ezért csak az iskolákban, hivatalokban és más közintézményekben lehetne a ruhadarabot tiltólistára helyezni. Az ötletet Thomas de Maizière belügyminiszter vetette fel még augusztusban, és a CDU-küldöttek most Merkel bejelentését tapsviharral üdvözölték. Ugyanitt 89,5%-os többséggel döntötték el, hogy a legnagyobb kormánypárt a 2017-es német szövetségi választáson is Angela Merkelt indítja kancellárjelöltként.

Igazodik a közhangulathoz

Igazodik a közhangulathoz

Fotó: MTI

Mindez tisztán szimbolikus politizálás, de megmagyarázza, miért nem valószínű, hogy Angela Merkel is követné a bukás útján azokat a nyugati politikusokat, akiket Ablonczy Bálint kollégám listába szedett. Merkel valószínűleg 12 év kormányzás után is könnyedén újrázik jövőre, de semmit nem bíz a véletlenre. Hónapokkal ezelőtt elkezdte az igazodást az egyre migrációkritikusabb közhangulathoz, ami felszínre dobta a populista AfD-t, és megpróbálja kifogni a szelet a vitorlából. A burkatilalom támogatása mellett Merkel mást is mondott:

„Nem állhat elő, nem szabad, hogy újra előálljon, nem megengedhető a 2015 késő nyárihoz hasonló helyzet. Ez volt és továbbra is ez a mi és az én politikai célunk.”

Vagyis a tavalyi migrációs hullám, több mint egymillió ember beengedése Németországba egyszeri eset volt, a választóknak nincs miért aggódniuk, mert nem ismétlődhet meg.

A burka egyébként a legkevésbé sem gyakori jelenség a német utcákon. A ruhadarabot az iszlám világban is szinte csak az afgán és ritkábban a pakisztáni nők hordják, a német muszlimok döntő többsége viszont török és balkáni. Igaz, a tavaly nyáron érkezettek között nem kevés afgán is akad, de főként férfiak.

Rosta

Vörös Szabolcs

Találkozunk 2016-ban!

Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Nyír a vasút, vág a MÁV!

A „székely intercity” azonnali megcsonkításától visszalépett a MÁV, decemberben azonban így is sor kerülhet a háló- és étkezőkocsik kivonására. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.