valasz.hu/vilag/tabudonto-velemeny-csak-showmusor-az-eszak-koreai-leszereles-128943

http://valasz.hu/vilag/tabudonto-velemeny-csak-showmusor-az-eszak-koreai-leszereles-128943

Merkel betiltaná a burkát

/ 2016.12.06., kedd 18:35 /

Közeledik a német választás.

Angela Merkel egy politikus. Ez ugyan magától értetődő, de az olyan pillanatokban mégis rá lehet csodálkozni, mint a mostani, a német kancellár ugyanis hangzatos bejelentést tett pártja, a CDU esseni kongresszusán:

„Nálunk nem elfogadott, hogy a nők teljesen eltakarják az arcukat, ezért a burkát be kell tiltani, már ahol ez jogilag lehetséges.”

Az utóbbi kitétel arra vonatkozik, hogy teljes körű burkatilalmat a német alkotmány valószínűleg nem engedne, ezért csak az iskolákban, hivatalokban és más közintézményekben lehetne a ruhadarabot tiltólistára helyezni. Az ötletet Thomas de Maizière belügyminiszter vetette fel még augusztusban, és a CDU-küldöttek most Merkel bejelentését tapsviharral üdvözölték. Ugyanitt 89,5%-os többséggel döntötték el, hogy a legnagyobb kormánypárt a 2017-es német szövetségi választáson is Angela Merkelt indítja kancellárjelöltként.

Igazodik a közhangulathoz

Igazodik a közhangulathoz

Fotó: MTI

Mindez tisztán szimbolikus politizálás, de megmagyarázza, miért nem valószínű, hogy Angela Merkel is követné a bukás útján azokat a nyugati politikusokat, akiket Ablonczy Bálint kollégám listába szedett. Merkel valószínűleg 12 év kormányzás után is könnyedén újrázik jövőre, de semmit nem bíz a véletlenre. Hónapokkal ezelőtt elkezdte az igazodást az egyre migrációkritikusabb közhangulathoz, ami felszínre dobta a populista AfD-t, és megpróbálja kifogni a szelet a vitorlából. A burkatilalom támogatása mellett Merkel mást is mondott:

„Nem állhat elő, nem szabad, hogy újra előálljon, nem megengedhető a 2015 késő nyárihoz hasonló helyzet. Ez volt és továbbra is ez a mi és az én politikai célunk.”

Vagyis a tavalyi migrációs hullám, több mint egymillió ember beengedése Németországba egyszeri eset volt, a választóknak nincs miért aggódniuk, mert nem ismétlődhet meg.

A burka egyébként a legkevésbé sem gyakori jelenség a német utcákon. A ruhadarabot az iszlám világban is szinte csak az afgán és ritkábban a pakisztáni nők hordják, a német muszlimok döntő többsége viszont török és balkáni. Igaz, a tavaly nyáron érkezettek között nem kevés afgán is akad, de főként férfiak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.