valasz.hu/vilag/bajor-miniszterelnok-illuzio-van-nemetorszagban-nem-gyozik-a-kiutasitasokat-125049

http://valasz.hu/vilag/bajor-miniszterelnok-illuzio-van-nemetorszagban-nem-gyozik-a-kiutasitasokat-125049

Merkel betiltaná a burkát

/ 2016.12.06., kedd 18:35 /

Közeledik a német választás.

Angela Merkel egy politikus. Ez ugyan magától értetődő, de az olyan pillanatokban mégis rá lehet csodálkozni, mint a mostani, a német kancellár ugyanis hangzatos bejelentést tett pártja, a CDU esseni kongresszusán:

„Nálunk nem elfogadott, hogy a nők teljesen eltakarják az arcukat, ezért a burkát be kell tiltani, már ahol ez jogilag lehetséges.”

Az utóbbi kitétel arra vonatkozik, hogy teljes körű burkatilalmat a német alkotmány valószínűleg nem engedne, ezért csak az iskolákban, hivatalokban és más közintézményekben lehetne a ruhadarabot tiltólistára helyezni. Az ötletet Thomas de Maizière belügyminiszter vetette fel még augusztusban, és a CDU-küldöttek most Merkel bejelentését tapsviharral üdvözölték. Ugyanitt 89,5%-os többséggel döntötték el, hogy a legnagyobb kormánypárt a 2017-es német szövetségi választáson is Angela Merkelt indítja kancellárjelöltként.

Igazodik a közhangulathoz

Igazodik a közhangulathoz

Fotó: MTI

Mindez tisztán szimbolikus politizálás, de megmagyarázza, miért nem valószínű, hogy Angela Merkel is követné a bukás útján azokat a nyugati politikusokat, akiket Ablonczy Bálint kollégám listába szedett. Merkel valószínűleg 12 év kormányzás után is könnyedén újrázik jövőre, de semmit nem bíz a véletlenre. Hónapokkal ezelőtt elkezdte az igazodást az egyre migrációkritikusabb közhangulathoz, ami felszínre dobta a populista AfD-t, és megpróbálja kifogni a szelet a vitorlából. A burkatilalom támogatása mellett Merkel mást is mondott:

„Nem állhat elő, nem szabad, hogy újra előálljon, nem megengedhető a 2015 késő nyárihoz hasonló helyzet. Ez volt és továbbra is ez a mi és az én politikai célunk.”

Vagyis a tavalyi migrációs hullám, több mint egymillió ember beengedése Németországba egyszeri eset volt, a választóknak nincs miért aggódniuk, mert nem ismétlődhet meg.

A burka egyébként a legkevésbé sem gyakori jelenség a német utcákon. A ruhadarabot az iszlám világban is szinte csak az afgán és ritkábban a pakisztáni nők hordják, a német muszlimok döntő többsége viszont török és balkáni. Igaz, a tavaly nyáron érkezettek között nem kevés afgán is akad, de főként férfiak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.