Merkel betiltaná a burkát

/ 2016.12.06., kedd 18:35 /

Közeledik a német választás.

Angela Merkel egy politikus. Ez ugyan magától értetődő, de az olyan pillanatokban mégis rá lehet csodálkozni, mint a mostani, a német kancellár ugyanis hangzatos bejelentést tett pártja, a CDU esseni kongresszusán:

„Nálunk nem elfogadott, hogy a nők teljesen eltakarják az arcukat, ezért a burkát be kell tiltani, már ahol ez jogilag lehetséges.”

Az utóbbi kitétel arra vonatkozik, hogy teljes körű burkatilalmat a német alkotmány valószínűleg nem engedne, ezért csak az iskolákban, hivatalokban és más közintézményekben lehetne a ruhadarabot tiltólistára helyezni. Az ötletet Thomas de Maizière belügyminiszter vetette fel még augusztusban, és a CDU-küldöttek most Merkel bejelentését tapsviharral üdvözölték. Ugyanitt 89,5%-os többséggel döntötték el, hogy a legnagyobb kormánypárt a 2017-es német szövetségi választáson is Angela Merkelt indítja kancellárjelöltként.

Igazodik a közhangulathoz

Igazodik a közhangulathoz

Fotó: MTI

Mindez tisztán szimbolikus politizálás, de megmagyarázza, miért nem valószínű, hogy Angela Merkel is követné a bukás útján azokat a nyugati politikusokat, akiket Ablonczy Bálint kollégám listába szedett. Merkel valószínűleg 12 év kormányzás után is könnyedén újrázik jövőre, de semmit nem bíz a véletlenre. Hónapokkal ezelőtt elkezdte az igazodást az egyre migrációkritikusabb közhangulathoz, ami felszínre dobta a populista AfD-t, és megpróbálja kifogni a szelet a vitorlából. A burkatilalom támogatása mellett Merkel mást is mondott:

„Nem állhat elő, nem szabad, hogy újra előálljon, nem megengedhető a 2015 késő nyárihoz hasonló helyzet. Ez volt és továbbra is ez a mi és az én politikai célunk.”

Vagyis a tavalyi migrációs hullám, több mint egymillió ember beengedése Németországba egyszeri eset volt, a választóknak nincs miért aggódniuk, mert nem ismétlődhet meg.

A burka egyébként a legkevésbé sem gyakori jelenség a német utcákon. A ruhadarabot az iszlám világban is szinte csak az afgán és ritkábban a pakisztáni nők hordják, a német muszlimok döntő többsége viszont török és balkáni. Igaz, a tavaly nyáron érkezettek között nem kevés afgán is akad, de főként férfiak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.