Merkel ellene szavazott, de már Németországban is házasodhatnak a homoszexuálisok

/ 2017.06.30., péntek 13:01 /

Már Németországban is köthetnek házasságot az azonos nemű párok, miután a Bundestag péntek reggel megszavazta az erről szóló törvényjavaslatot. Werner Patzelt német politikatudós szerint populistán közelítettek a témához, pedig lehetne máshogy is.

Tizenötödikként Németország is beállt a homoszexuálisok egymással kötendő házasságát engedélyező európai országok sorába. A javaslatot 393-an támogadták, míg csak 226-an szavaztak ellene – beleértve a kancellárt is. A törvényjavaslat azután került napirendre, miután Angela Merkel hirtelen megváltoztatta a véleményét a témával kapcsolatban.

Merkel pártja is megosztott volt a kérdésben, emiatt a kancellár engedélyezte képviselőinek, hogy szabadon, szívük szerint szavazzanak. A javaslatot egyébként a Német Szociáldemokrata Párt, a Zöldpárt, és a Balpárt a nyári szünet előtti utolsó munkanapon terjesztette be a Bundestagnak.

Németországban egyébként hasonlóan egyszerű megközelítésben tárgyalták a kérdést, ahogy Amerikában is. Ott Obama jelszava volt a "Love is love", azaz "A szerelem az szerelem", míg a németeknél az "Ehe für alle!" (Házasságot mindenkinek!)-szlogen dívott.

Werner Patzelt, a drezdai egyetem tanszékalapító professzora csütörtök este arra hívta fel a figyelmet a budapesti Andrássy Egyetemen: lehetséges lett volna a populista megközelítés helyett a társadalmi folyamatokat valóban figyelembe vevő megoldás is.

A professzor szerint ez az lehetett volna, ha arra a kérdésre válaszol a német törvényhozás: mit támogasson az állam anyagilag? A házasságot vagy a gyereknevelést?

Patzelt szerint az államnak azt érdemes támogatnia, amiből haszna származik. A gyerekvállalást igen, a házasságot önmagában nem. Az intézmény ugyanis régen, amikor házasságon kívül nem születhetett törvényesen gyerek, érthető módon volt támogatott államilag. Ma azonban, amikor bárhogyan születhetnek gyerekek, a gyerekvállalást kellene segíteni adókedvezményekkel és más anyagi forrásokkal. Önmagában a házasságot már nem, holott Németország ma is ezt teszi.

Így aztán a gyereket nem vállaló homoszexuálisoknak is anyagi érdeke keletkezett abban, hogy kapcsolatukat az állam házasságként ismerje el.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.