Merkel magánya

/ 2012.05.30., szerda 12:29 /

Angela Merkel a görög és a francia választások után nemcsak Európában, de saját országában is kezd elszigetelődni. A német közéletben egyre hangosabban gondolkodnak az euró végéről. (Részletek a 22. heti lapszámban!)

"Ha bukik az euró, bukik Európa" - így hangzott Angela Merkel tavalyi jelszava, s ezért mindent arra tett fel, hogy megmentse a közös valutát. Még háborúval is riogatott, hogy a Bundestagot meggyőzze az eurómentő csomag szükségességéről. Az euró persze még nem bukott el, de az európai színtéren már lassan háborús állapotok uralkodnak. A németek fiskális szigorra épülő politikájával szembefordult Párizs, a görögök a politikai káoszra szavaztak májusban, s Merkel hátországa is megrendült.

Görög kiút

Ami eddig tabunak számított, arról bevallottan is forgatókönyveket készítenek berlini körök: a német szövetségi jegybank múlt szerdai jelentése szerint "kezelhető" lenne a görögök kilépése az eurózónából. Ez azonban nem ad okot nyugalomra, mert a hellének távozása nem oldaná meg az euróövezet gondjait, a görögöknek pedig az euróban lévő államadósságukat új, vélhetően leértékelt valutában kellene törleszteniük, ami az ország csődjéhez vezetne. Olyannyira félnek a görögök az új drachma lehetőségétől, hogy a május 6-i választások óta állítólag naponta 700 millió eurót menekítenek a bankokból külföldre. (A görög jegybank jelentései kaotikusak: a 700 milliót néha egy napra vonatkoztatják, máskor viszont havi veszteségnek tüntetik fel.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.