Mezőségi Montevideóból

/ 2011.08.23., kedd 11:48 /
Mezőségi Montevideóból

Bár a nyelvet már nem feltétlenül beszélik, sok honi táncost lepipálva ropják a mezőségit a Vendégségben Magyarországon fesztiválon résztvevő uruguayi Tündérkert Táncegyüttes harmad-negyedgenerációs magyar fiataljai. Jankovics Károly, az együttes korábbi vezetője, a montevideói Magyar Ház elnöke azt mondja: nemcsak a népi kultúrával, de a júniusi disznótorral is ápolják a magyar gyökereket.

 

Alighanem a Tündérkert Néptáncegyüttes érdemli meg a legkitartóbb hagyományőrző címet: 12 ezer kilométert utaztak, hogy részt vehessenek a 450 külhoni fiatalt összehozó Vendégségben Magyarországon fesztiválon. 

Valóban, de 2011 nemcsak e fesztivál miatt emlékezetes számunkra: idén 75 éves a montevideói Magyar Otthon, amelynek szintén fontos szerepe van a magyarság megtartásában. Felmenőink és a maiak is felekezetre, politikai nézetkülönbségekre való tekintet nélkül adakoztak és dolgoztak az intézmény megmaradásáért. Mindezt úgy, amikor az uruguayi magyarok között talán 100-150 idős ember lehet, aki még itthon született, mindenki más már ott látta meg a napvilágot. Ebbe a kategóriába tartozom én is: édesanyám kétéves korában, édesapám fiatalemberként érkezett Uruguayba.

Mennyien vesznek részt a néptánccsoport munkájában?

Együttesünkbe három korcsoportban hatvan fiatal jár rendszeresen, akad közöttük olyan, akinek a dédszülei vándoroltak ki, mégis fontosnak érzi a hagyományápolást. Sőt, magyar felmenőkkel egyáltalán nem rendelkező uruguayiak is vannak köztünk, akik a táncon keresztül szerettek bele a magyar kultúrába. Tagjaink  nemcsak a nagyszerű közösség miatt szeretnek összejárnak, további motiváló tényező, hogy kétévente rendezzük meg a dél-amerikai magyar néptánctalálkozót, ahol argentínai, brazíliai közösségekkel jövünk össze és mutatjuk meg tudásunkat.

Jankovics Károly

Az állam hogyan viszonyul tevékenységükhöz?

Szerencsére nagyon jól, Uruguayban ugyanis mindenki bevándorlók, főleg olaszok és spanyolok leszármazottja. A magyarokat nemcsak a régi futballtudás miatt emlegetik nálunk: nagyon sokan tudják, hogy az uruguayi himnusz zenéjét magyar ember, Debály Ferenc József írta a XIX. század közepén. Rendszeresen fellépünk más nemzeti közösségek előtt is, komoly sikerrel.

A tánc mellett a nyelvet is tudják őrizni?

Ez nyilván jóval nehezebb feladat az óhazától ilyen messze, spanyolnyelvű közegben. De fiataljaink közül többen elvégezték a budapesti Balassi Bálint Intézet egyetem előtti, egyéves nyelvi kurzusát. De itt sem lehet eleget hangsúlyozni a Magyar Ház fontosságát: ez a közösség olyan, mint egy nagy család. A tánc mellett az asztalitenisz, a kulturális rendezvények vagy éppen a gasztronómia (minden júniusban, az uruguayi tél beköszöntekor például disznót vágunk) segít a kultúra és a nyelv ápolásában is. A fiatalok uruguayinak vallják magukat, de büszkék gyökereikre. Még ha esetleg nem vagy nem sokat is tudnak magyarul, tenni akarnak valamit felmenőik hagyományainak megtartásáért.

Hányan éltek az uruguayi magyar közösségből a könnyített honosítás lehetőségével?

Pontos számot nem tudok mondani, de érezhető az érdeklődés, jóllehet, sokak már korábban kettős állampolgárok lettek. De ismerek olyan párt, ahol a férj és feleség minden felmenője magyar. Ám mivel erdélyiek, eddig nem lehettek magyar állampolgárok. Ugyan Montevideóban nincs magyar nagykövetség, de a Buenos Aires-i képviselet csak háromszáz kilométerre van tőlünk és nagyon szoros kapcsolatunk van az ottani diplomatákkal.


 

Jankovics Károly

1968-ban született Uruguay-ban

Jelenleg egy informatikai vállalkozásban dolgozik

A montevideói Tündérkert Táncegyüttes volt vezetője, a Magyar Otthon elnöke. A tánccsoportot kísérte el Budapestre a két kontinens 17 országából érkezett 450 fiatalt összefogó Vendégségben Magyarországon című rendezvényre, amelyet a Hungarofest Kht. rendez meg augusztus 19. és 26. között a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.