Mezőségi Montevideóból

/ 2011.08.23., kedd 11:48 /
Mezőségi Montevideóból

Bár a nyelvet már nem feltétlenül beszélik, sok honi táncost lepipálva ropják a mezőségit a Vendégségben Magyarországon fesztiválon résztvevő uruguayi Tündérkert Táncegyüttes harmad-negyedgenerációs magyar fiataljai. Jankovics Károly, az együttes korábbi vezetője, a montevideói Magyar Ház elnöke azt mondja: nemcsak a népi kultúrával, de a júniusi disznótorral is ápolják a magyar gyökereket.

 

Alighanem a Tündérkert Néptáncegyüttes érdemli meg a legkitartóbb hagyományőrző címet: 12 ezer kilométert utaztak, hogy részt vehessenek a 450 külhoni fiatalt összehozó Vendégségben Magyarországon fesztiválon. 

Valóban, de 2011 nemcsak e fesztivál miatt emlékezetes számunkra: idén 75 éves a montevideói Magyar Otthon, amelynek szintén fontos szerepe van a magyarság megtartásában. Felmenőink és a maiak is felekezetre, politikai nézetkülönbségekre való tekintet nélkül adakoztak és dolgoztak az intézmény megmaradásáért. Mindezt úgy, amikor az uruguayi magyarok között talán 100-150 idős ember lehet, aki még itthon született, mindenki más már ott látta meg a napvilágot. Ebbe a kategóriába tartozom én is: édesanyám kétéves korában, édesapám fiatalemberként érkezett Uruguayba.

Mennyien vesznek részt a néptánccsoport munkájában?

Együttesünkbe három korcsoportban hatvan fiatal jár rendszeresen, akad közöttük olyan, akinek a dédszülei vándoroltak ki, mégis fontosnak érzi a hagyományápolást. Sőt, magyar felmenőkkel egyáltalán nem rendelkező uruguayiak is vannak köztünk, akik a táncon keresztül szerettek bele a magyar kultúrába. Tagjaink  nemcsak a nagyszerű közösség miatt szeretnek összejárnak, további motiváló tényező, hogy kétévente rendezzük meg a dél-amerikai magyar néptánctalálkozót, ahol argentínai, brazíliai közösségekkel jövünk össze és mutatjuk meg tudásunkat.

Jankovics Károly

Az állam hogyan viszonyul tevékenységükhöz?

Szerencsére nagyon jól, Uruguayban ugyanis mindenki bevándorlók, főleg olaszok és spanyolok leszármazottja. A magyarokat nemcsak a régi futballtudás miatt emlegetik nálunk: nagyon sokan tudják, hogy az uruguayi himnusz zenéjét magyar ember, Debály Ferenc József írta a XIX. század közepén. Rendszeresen fellépünk más nemzeti közösségek előtt is, komoly sikerrel.

A tánc mellett a nyelvet is tudják őrizni?

Ez nyilván jóval nehezebb feladat az óhazától ilyen messze, spanyolnyelvű közegben. De fiataljaink közül többen elvégezték a budapesti Balassi Bálint Intézet egyetem előtti, egyéves nyelvi kurzusát. De itt sem lehet eleget hangsúlyozni a Magyar Ház fontosságát: ez a közösség olyan, mint egy nagy család. A tánc mellett az asztalitenisz, a kulturális rendezvények vagy éppen a gasztronómia (minden júniusban, az uruguayi tél beköszöntekor például disznót vágunk) segít a kultúra és a nyelv ápolásában is. A fiatalok uruguayinak vallják magukat, de büszkék gyökereikre. Még ha esetleg nem vagy nem sokat is tudnak magyarul, tenni akarnak valamit felmenőik hagyományainak megtartásáért.

Hányan éltek az uruguayi magyar közösségből a könnyített honosítás lehetőségével?

Pontos számot nem tudok mondani, de érezhető az érdeklődés, jóllehet, sokak már korábban kettős állampolgárok lettek. De ismerek olyan párt, ahol a férj és feleség minden felmenője magyar. Ám mivel erdélyiek, eddig nem lehettek magyar állampolgárok. Ugyan Montevideóban nincs magyar nagykövetség, de a Buenos Aires-i képviselet csak háromszáz kilométerre van tőlünk és nagyon szoros kapcsolatunk van az ottani diplomatákkal.


 

Jankovics Károly

1968-ban született Uruguay-ban

Jelenleg egy informatikai vállalkozásban dolgozik

A montevideói Tündérkert Táncegyüttes volt vezetője, a Magyar Otthon elnöke. A tánccsoportot kísérte el Budapestre a két kontinens 17 országából érkezett 450 fiatalt összefogó Vendégségben Magyarországon című rendezvényre, amelyet a Hungarofest Kht. rendez meg augusztus 19. és 26. között a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.