valasz.hu/vilag/felszolitas-a-cambridge-i-egyetemrol-ki-a-feher-gyarmatositokkal-londonbol-124911

http://valasz.hu/vilag/felszolitas-a-cambridge-i-egyetemrol-ki-a-feher-gyarmatositokkal-londonbol-124911

Mi köze lehet a pusztító hurrikánoknak a klímaváltozáshoz?

/ 2017.09.13., szerda 20:00 /
Mi köze lehet a pusztító hurrikánoknak a klímaváltozáshoz?

Letarolt Karib-tengeri szigetek, soha nem látott anyagi kár az Egyesült Államokban. Talán még soha nem volt ennyire pusztító a hurrikánszezon, mint idén. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, miért van ez így és mire lehet számítani a jövőben.

Az idei hurrikánszezonban egymás után dőltek meg az aggasztó rekordok, ráadásul úgy, hogy még csak az október végéig tartó időszak felén vagyunk túl. A hurrikánok erejét egy ötfokú skálán mérik, ahol az 1-es 150 kilométeres sebességű szelet jelent, amelyik leszed néhány cserepet a tetőről és kidönt egy-két fát, az 5-ös pedig 250 feletti sebességet, illetve azt, hogy a szilárd betonépítményeken kívül semmi nem tud neki ellenállni.

Idén történt meg először, hogy egy szezonban két, legalább négyes erősségű hurrikán is elérte az Egyesült Államokat. Először augusztus végén Harvey, majd szeptember elején Irma. Ráadásul utóbbi nyomában megjelent Jose is, ami azt jelentette, hogy most első ízben lehetett először látni két ilyen erős hurrikánt egy térségben. De vajon valóban gyakoribbá és pusztítóbbá váltak-e a hurrikánok, mint korábban? És mi köze lehet a rekordméretű pusztításnak a klímaváltozáshoz?

 

 

 

 

Válaszok a szeptember 14-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.