valasz.hu/vilag/ormenyorszag-ahol-meg-egy-ateista-is-megter-127473

http://valasz.hu/vilag/ormenyorszag-ahol-meg-egy-ateista-is-megter-127473

Mi köze lehet a pusztító hurrikánoknak a klímaváltozáshoz?

/ 2017.09.13., szerda 20:00 /
Mi köze lehet a pusztító hurrikánoknak a klímaváltozáshoz?

Letarolt Karib-tengeri szigetek, soha nem látott anyagi kár az Egyesült Államokban. Talán még soha nem volt ennyire pusztító a hurrikánszezon, mint idén. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, miért van ez így és mire lehet számítani a jövőben.

Az idei hurrikánszezonban egymás után dőltek meg az aggasztó rekordok, ráadásul úgy, hogy még csak az október végéig tartó időszak felén vagyunk túl. A hurrikánok erejét egy ötfokú skálán mérik, ahol az 1-es 150 kilométeres sebességű szelet jelent, amelyik leszed néhány cserepet a tetőről és kidönt egy-két fát, az 5-ös pedig 250 feletti sebességet, illetve azt, hogy a szilárd betonépítményeken kívül semmi nem tud neki ellenállni.

Idén történt meg először, hogy egy szezonban két, legalább négyes erősségű hurrikán is elérte az Egyesült Államokat. Először augusztus végén Harvey, majd szeptember elején Irma. Ráadásul utóbbi nyomában megjelent Jose is, ami azt jelentette, hogy most első ízben lehetett először látni két ilyen erős hurrikánt egy térségben. De vajon valóban gyakoribbá és pusztítóbbá váltak-e a hurrikánok, mint korábban? És mi köze lehet a rekordméretű pusztításnak a klímaváltozáshoz?

 

 

 

 

Válaszok a szeptember 14-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.