Miért hisz a bajor hercegnő a magyar miniszterelnökben?

/ 2012.12.31., hétfő 08:30 /
Miért hisz a bajor hercegnő a magyar miniszterelnökben?

Gloria von Thurn und Taxis az egyik legrégebbi bajor nemesi család sarjaként színes szereplője a német közéletnek. A Regensburgban élő hercegnő fiatalon inkább vad frizuráival tűnt ki, mostanság viszont katolikus, konzervatív nézetei miatt.

A bajor főnemes a Habsburgokkal áll rokonságban, de anyai ágon a Széchenyi grófi családból származik. Ezért a magyar nemzet tagjának érzi magát, bár bevallottan nem követi rendszeresen a hazai belpolitikai fejleményeket. A német lapok Orbán Viktorról szóló írásai azonban felkeltették érdeklődését.

A német sajtóban majdnem kivétel nélkül zsarnoknak, diktátornak írják le a magyar miniszterelnököt - mondja a hercegnő. Mint állítja, Orbánt azért nem tekintik európainak, azért ábrázolják zsarnoknak, mert például a házasságot férfi és nő kapcsolatának tartja, s nem pártolja a homoszexualitást. A magyar politikus másik bűne, legalábbis a német sajtó szerint, hogy a Szent Koronát és a magyar történelmi hagyományokat bevette az új alkotmányba. A választójogról szóló vitákban is látszik, hogy a tárgyilagosság már nem is számít. Ha számítana, akkor az amerikai választási rendszert is bírálni kellene. Vagy a magyart is elfogadni - jelenti ki Gloria von Thurn und Taxis.

Az európai közállapotokról pedig így vélekedik: manapság azt látom, hogy a katolikusoktól szokás félni, miközben egész Európában erősödik a muzulmán jelenlét. Európának igenis jót tenne, ha a keresztény gyökerei hangsúlyosabbak lennének. Vagy hagyjuk, hogy a muzulmánoknak legyen igazuk, akik szerint az európaiak istentelenek lettek? Európában is nagyon fontos vallási kultúra van. Ma azonban hódít az ateizmus, s az emberek ezért egyre fogékonyabbak mindenféle bizarr valláspótlékra.

Az interjú teljes terjedelemben a Heti Válasz december 20-án megjelenő számában olvasható, illetve digitális formában a Digitalstandon megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.