Miért nem áll le a magyarok kiáramlása Ausztriába?

/ 2018.05.17., csütörtök 08:30 /
Miért nem áll le a magyarok kiáramlása Ausztriába?

Sok ezren költöznek át a nyugati határszélre a magasabb bérekért, azután hirtelen azon találják magukat, hogy már ők is Ausztriában dolgoznak. Az osztrák családipótlék-szigorítás és a félmilliós csúcsot megdöntő magyar belső migráció Sopronból nézve. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Három óra 57 perc – ekkor szólal meg Fekete Zsolt ébresztője. Sosem állítja egész órára, úgy érzi, jár neki három percnyi irracionalitás, egy nagyon is racionális munkanap elején. Másfél óra múlva kel a Nap, és hatkor kezdődik a reggeli műszak az óriási osztrák raktárban, ahol dolgozik. De ő már 5 óra 20 perckor szeret ott lenni a pauzeplaccon, ne mondják rá, hogy nem áll készen a munkára. Zsolt egyike annak több tízezer embernek, aki Ausztriába jár dolgozni; az ő történetük eléggé ismert, ám az kevéssé, hogy kik érkeznek a helyükre. Mert ugye, ha valaki felmond Magyarországon, akkor az üres álláshelyet valakinek be kell töltenie. No, ez az a pont, ami felforrósította a légkört a nyugati határ mentén, ahova megindultak a dél-dunántúli és a kelet-magyarországi munkavállalók.

Idén félmillió fölé emelkedett a lakhelyváltoztató magyarok száma, közülük sok ezren a nyugati határszélre igyekeznek, de jobbára csak azért, hogy átzsilipeljenek. Mit is jelent ez?

Miért nem áll le a fiatalok kiáramlása Ausztriába, ha egyszer itthon dinamikusan nő a GDP, csökken a munkanélküliség és emelkednek a bérek?

Hogyan lettünk Európa harmadik legnagyobb határ menti ingázó nemzete?

Mindez miként alakítja át a soproni helyi társadalmat?

 

 

 

 

Részletek a május 17-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.