valasz.hu/vilag/bemutatjuk-orban-nemet-biralojat-aki-a-kereszteny-fundamentalizmustol-ovna-europat-127835

http://valasz.hu/vilag/bemutatjuk-orban-nemet-biralojat-aki-a-kereszteny-fundamentalizmustol-ovna-europat-127835

Miért nem kell félni Trumptól?

/ 2016.06.08., szerda 09:50 /
Miért nem kell félni Trumptól?

Gyakorlatilag véget értek az amerikai előválasztások, a republikánusoknál a tegnapi utolsó forduló eleve csak formaság volt, hiszen Donald Trump összes ellenfele már korábban kiszállt a versenyből. Hillary Clintonnál viszont, ha nem is matematikailag, de lélektanilag mindenképpen fontos volt, hogy hozza a nagy államokat, amit meg is tett. Övé lett New Jersey és Kalifornia is. Innentől kezdve a két ellenfél végképp elkezdhet egymással foglalkozni, a külföld pedig rettegni egy esetleges Trump elnökségtől.

De kell-e rettegni egyáltalán? A kérdésre hangos igennel válaszolók könnyű helyzetben vannak. Elég bármelyik Trump-beszédből véletlenszerű idézetcsokrokat összeállítani, és kész is az ítélet: szélsőséges megoldásoktól sem visszariadó, meggondolatlan, és megbízhatatlan, nárcisztikus elnökjelölt. A másik tábornak nehezebb a dolga. A minap ebből az Európában gyakorlatilag ismeretlen táborból lehetett hallani érveket, amikor Budapesten járt Grover Norquist (nyitóképünkön Trump mellett), s a Danube Institute-ban részt vett egy ebéden néhány magyar elemzővel és újságíróval.

Norquist a republikánusok igazi szürke eminenciása, a nevét az amerikai politika iránt érdeklődőkön kívül senki nem ismeri, miközben az Egyesült Államok (és ezzel egyszersmind a világ) egyik legbefolyásosabb embere.

Elképesztő kapcsolati hálója van: nem csak arról van szó, hogy minden egyes republikánus képviselőt, szenátort jól ismer, hanem hogy ezek szabályosan elzarándokolnak hozzá és áldását kérik már akkor, amikor elkezdenek gondolkodni, hogy egyáltalán elinduljanak-e egy választáson. Ez leginkább annak köszönhető, hogy Norquist létrehozta az Amerikaiak az adóreformért nevű mozgalmat, melynek lényege, hogy minden politikustól megkérdezik, megígéri-e, hogy nem támogat majd semmiféle adóemelést, ha megválasztják. Aki nem írja alá ezt az úgynevezett Taxplayer Protection Pledge-et, annak gyakorlatilag vége, azonnal rásütik, hogy adóemelésekre készül, ami a republikánus szavazóknál a halálos ítélettel egyenlő, semmi esélye, hogy túlélje az előválasztást.

A Harvardon végzett Norquist fő célja, hogy csökkentse az újraelosztást, megállítsa az állami szerepvállalás növekedését, híres idézete szerint „egyáltalán nem akarom felszámolni a kormányt, csak olyan kicsire akarom összezsugorítani, hogy bele tudjuk fojtani a fürdőkádba”.

És akkor jöjjön Norquist érvelése amellett, hogy Trump elnöksége nem jelent kockázatot:

A republikánus párt sokkal erősebb, mint Európában gondolják. Innen ugyanis csak az elnökséget nézik, az egyes államokat nem. Márpedig több mint húsz olyan állam van, amelyikben a törvényhozó és a végrehajtó hatalom is republikánus kézben van, azaz a helyi állami parlament többsége és a kormányzó is republikánus. Ez háromszor annyi, mint a tisztán demokrata államok száma. Washingtonban is a törvényhozás mindkét háza republikánus többségű. Ez a múltban általában éppen fordítva volt, vagyis jellemzően republikánus elnöknek kellett együttműködnie demokrata többségű törvényhozással.

Mindennek abból a szempontból van jelentősége, hogy mostanra létrejött egy jól beágyazott republikánus párt, amely megtanult élni a jogosítványaival helyi szinten és az országosan is. Komoly programokat dolgoznak ki és keményen képviselik az elképzeléseiket akár demokrata akár republikánus elnök kerül hatalomra.

Itt kerül a képbe Trump, akinek viszont se konkrét programja, se stábja, se szövetségesei sincsenek. Trump nem egy mozgalmat vezet, ő maga egy egyszemélyes vállalkozás, akire amúgy sem konkrét elképzelései miatt szavaznak a választók, hanem érzelmi okokból. Trump az egyetlen ugyanis a mezőnyben, akiről az átlag amerikai választó tényleg elhiszi, hogy törődik vele.

Trump minden fellépése arról szó, hogy elmondja: ő komolyan veszi az egyszerű emberek aggodalmait, legyen szó munkahelyekről vagy bevándorlásról. Vagyis ha Trump elnök lesz, akkor ideális felállás jön létre: mert egyszerűen átveszi majd a republikánusok fiókban lévő, kidolgozott javaslatait, amelyek markánsan konzervatívak, de nem szélsőségesek (s amelyek ugye az Obama-adminisztráción nem mehettek át) és azokat eladja a saját marketingzsenijével. Tulajdonképpen ugyanazt kell csinálnia, amit egész életében csinált, hiszen az ingatlanmilliárdos az épületei többségét sem maga építette, hanem megvette azokat, majd ráírta hatalmas betűkkel, hogy Trump és ezzel a márkával csinált belőlük pénzt. Ugyanez lesz a feladata egy törvényjavaslattal, vagy ha úgy tetszik egy nemzetközi kereskedelmi megállapodással is: a nevére venni és elhitetni a választókkal, hogy ez így rendben van, a lehető legjobb alkut kötötte, és ő szavatolja, hogy ez jó lesz nekik.

Ezt gondolja hát az elnökjelöltről a republikánusok háttérembere. Noquistnak persze jó esélye van arra, hogy a mondatait soha nem fogják számon kérni rajta, a felmérésekben ugyanis Hillary vezet, és továbbra is ő számít esélyesnek.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.