Milo, a trumpista „veszélyes buzi”

/ 2017.02.23., csütörtök 11:25 /

Harminckét éves amerikai jobboldali (vagy másképpen: alt-right) celeb provokátor, aki magát „gyönyörű szupergonosznak” tartja. Milo Yiannopoulos története túlmutat önmagán. Felveti a kérdést, hogy a konzervatívok vajon meddig támogatnak a táborukban egy botrányos, uszító figurát, egy professzionális trollt.

Milo Yiannopoulos származását, vallását, szexuális orientáltságát is felhasználja népszerűségének növelésére. A fiú minden egyszerre, és csupa ellentmondás:

  • Görög apa fiaként Angliában nevelkedett, majd Amerikába költözött  ostorozza a bevándorlókat.
  • Az antiszemitizmussal is vádolt alt-right mozgalom szószólója ⇒ zsidó gyökerei vannak.
  • Azt mondja, a legtöbb vallás bullshit, a hitetlenek is ostobák ⇒ katolikusnak mondja magát.
  • Homoszexuális ⇒ hirdeti, hogy a homoszexuális jogok károsak az emberiségre. 

Gyakran gyöngyökkel, aranyláncokkal, fülbevalókkal, szőrmekabátokban, napszemüvegben jelenik meg, úgy ostorozza a liberálisokat és a feministákat. Ha durvaságát emlegetik, azzal vádolja meg kritikusait, hogy nem értik fanyar angol humorát.

Ő szervezte a „homoszexuálisok Trumpért” frakciót a republikánus konvención. „Azt hiszem, hogy örökségem hosszabb életű lesz, mint Trumpé. Én a betegséget, nem a szimptómákat támadom. Egyébként is, ő nem olvas. De mégis szeretem, így is az apukám. Senki sem tökéletes” – mondta Donald Trumpról, akit csak daddyként emleget.

Milo Yiannopoulos (középen) beszédet mond a tavaly nyári orlandói merénylet után

Fotó: Getty/Europress/Drew Angerer

Yiannopoulos angol irodalmat tanult a cambridge-i egyetemen, de diplomát sohasem szerzett. Újságírói pályafutását színikritikusként kezdte, később a technológia területére nyergelt át. Hamarosan rájött, hogy a politikai háborúskodásban a jobboldali szekértáborban a helye. Ezzel együtt sokan vélik úgy, hogy nincs is meggyőződése, egyszerű troll (bár igaz, a professzionális fajtából), a szélsőséges stílust pedig csak azért karolta fel, hogy minél nagyobb figyelmet kapjon. Minden megnyilvánulása színészi alakítás.

Jelenet: Yiannopoulos és társai önszorgalomból, szimbolikusan megkezdik a Trump által ígért mexikói fal építését >>>

Jelenet 2: Yiannopoulos muszlimokat hergel egy fórumon >>>

Yiannopoulos nagy rajongótáborra tett szert, amikor a politikai korrektséget, a feminizmust, a transzgendereket, a muszlimokat, a bevándorlókat vette célba. Olykor jogos ellentmondásokra, hipokrita vonásokra mutatott rá, ám közben durva, személyes és visszatetsző támadásokat is indított. Elítélte többek között az abortuszt végző Planned Parenthood szervezetet azért, mert magzatokat ölnek – de fő érve a gyerekgyilkosságok ellen az volt, hogy vannak köztük fekete fiúk is, akik 20 év múlva jók lennének háremében. (A meleg Yiannopoulos kedvencei a fekete férfiak.) Minden muszlimot utál, kivéve partnerét. Úgy véli, hogy a fehér férfiak ellenségek lettek a multikulturális társadalomban. Nem véletlen, hogy 2500 dolláros ösztöndíjat ad ötven fehér férfi egyetemi hallgatónak.

2015 óta The Dangerous Fagott (Veszélyes buzi) feliratú buszával járja az egyetemi kampuszokat, ahol rendre lelkes közönség és tüntetések is várja. A Stanfordon azt bizonygatta, hogy a nők alacsonyabb rendűek a tudományban. A Yale-en indián ruhában gúnyolta a kisebbségeket. Pár héttel ezelőtt a kaliforniai Berkeley Egyetemen erőszakos tüntetés zajlott ellene, előadását törölni kellett. (Nem egyetemi hallgatók, hanem hivatásos anarchisták gyújtogattak.) Mindez csak növelte Milo kultuszát.

Annak a Breitbart Newsnak lett szerkesztője, amelynek főnöke, Steve Bannon ma az elnök fő stratégája. Itt dolgozott Gorka Sebestyén is, aki pedig Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója.   

Úgy tűnt, hogy Milo Yiannopoulos megállíthatatlan. A televíziós csatornák gyakori vendégévé vált, egy rangos könyvkiadó 250 ezer dollárért akarta kiadni memoárját. Az idei konzervatív konferencia, a CPAC vezérszónokának invitálták.

És ekkor robbant a botrány: vírusként kezdett terjedni a videó, amin arról beszél, hogy a pedofília nem is olyan nagy ügy, hiszen a homoszexuális kamaszoknak még jól is jönnek a tapasztalt férfiak. Viccet csinált a katolikus egyházban történt pedofil botrányokból is.

Ezzel betelt a pohár, Yiannopoulos túl messzire ment. A konzervatívok törölték a konferencia előadói közül, többen személyesen is megtagadták. A kiadó visszavonta könyvének publikálását, ő maga pedig lemondott szerkesztői állásáról a Breitbartnál.

Vajon miért karolták fel a konzervatívok, akiknek elveivel, értékeivel gyökeresen ellenkeznek a megnyilatkozásai? Feltehetően az „ellenségem ellensége a barátom” jelszóval elnézték botrányait addig, ameddig a liberálisokat támadta. Sokkoló módszere egyébként is trendi, korunk hőse pedig a provokátor. „Csodálatos, hogy a post-truth érában élünk, mindent meg lehet tenni. Számos cikk jelent meg például Bill Clinton fekete törvénytelen fiáról. A sajtó hiába bizonyította tényekkel, hogy hamis az állítás, senki sem figyelt rá. Más stratégiát kell alkalmazni. Meggyőzőnek kell lenni. Ostoba leszbikus feministák és sikoltozó hárpiák nem meggyőzőek” – vallja Milo Yiannopoulos.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.