Mire jó az önkéntes munka?

/ 2011.02.28., hétfő 16:53 /
Mire jó az önkéntes munka?

Lányaim katolikus magániskolájának tandíja és az ehhez járuló egyéb tetemes költségek igencsak megviselték családi költségvetésünket.

Így amikor szeptemberben jött az iskolaigazgató levele, hogy mi, szülők választhatunk: vagy évi ötven óra önkéntes munkát végzünk, vagy mindezt kiváltjuk pénzzel, a társadalmi munkára szavaztunk, még akkor is, ha ezt Budapesten sohasem gyakoroltuk.

Férjem a negyedik osztályosok fociedzője lett, én könyvtárban vállaltam ügyeletet, vagy főztem az iskolai összejövetelekre, ahol egzotikus szokásommal hívtam fel magamra a figyelmet. Egyedül én vittem olyan ételeket, amelyeket nem pálcikával kellett enni. A lányok az általános iskola felső tagozatában betegeket, öregeket látogattak, népkonyhán dolgoztak, a gimnáziumban hajléktalanoknak szolgáltak fel ételt, szegény gyerekeket korrepetáltak.

A tanulságos mese folytatása könnyen kitalálható: valóban megszerettük ezt a tevékenységet, messze túlteljesítettük a ránk szabott penzumot, az iskolát közelebbről megismertük, a szülők között barátokra leltünk. Lányaim, hála Istennek, rá voltak kényszerítve, hogy ne csak elméletben, hanem időnként a mindennapokban is gyakorolják a keresztényi irgalmasságot. Szülőtársaim azért adtak hálát, hogy az iskola értelmes délutáni elfoglaltságot keresett tanulóinak.

Az amerikai iskolák önkéntes munkára való nevelése végigkíséri a polgárokat abban az országban, ahol az emberek az állami bürokráciára való hagyatkozás helyett szeretik kezükbe venni a sorsukat, ahol nemcsak az egyéni szabadságnak, hanem az egymásért érzett felelősségnek, a közösségi összetartozásnak is nagy hagyományai vannak. A bajba jutottaknak, a katasztrófák áldozatainak sohasem kell egyedül érezniük magukat, az ország minden részéről áramlik a segítség.

A közösségért, az országért végzett munkára való biztatás a nagypolitika szintjén is állandóan jelen van. Idén januárban különösen aktuálissá vált ez, amikor Amerika John F. Kennedy beiktatásának ötvenedik évfordulójára emlékezett, és a kisiskolástól a nyugdíjasig mindenki fújta a ma már történelminek számító mondatot: "Ne azt kérdezd, mit tud a haza tenni érted, hanem azt, hogy mit tudsz te tenni a hazáért." A hazai önkéntes tevékenységek szervezése mellett Kennedy elnök 1961-ben létrehozta azt a Békehadtestet, amelynek keretében az amerikai fiatalok milliói végeztek ingyenes munkát szerte a világban. A program a hidegháború idején a legsikeresebb amerikai nyitás volt.

A Kennedy-hagyományokat szinte minden elnök továbbvitte. 1993-ban Bill Clinton alapította az AmeriCorps nevű, önkéntes munkát szervező kormányprogramot. Ezt aztán George W. Bush és Barack Obama bővítette ki, és ma már kétmillió önkéntese van, hogy az oktatás, az egészségügyi és szociális ellátás, a területfejlesztés vagy a környezetvédelem területén szolgálja a közösséget. A programban részt vevő fiatalok megfelelő mennyiségű munka után ösztöndíjakat nyerhetnek, és kedvezőbbre válthatják a diákhitel visszatérítésének feltételeit is.

A társadalmi munka hasznossága persze nem véletlenül jutott eszembe. Nagy örömmel olvastam, hogy a magyar kormány foglalkozik a középiskolások ilyen jellegű tevékenységének bevezetésével. Már-már lelkesen biztatnám az oktatási tárcát, és egykori kedves tanítványomnak, jelenlegi ellenzéki frakcióvezetőnek üzenném, hogy ezt pártállástól függetlenül mindenkinek támogatni kellene. Indokaimat részletesen, lelkesen kifejteném, de eszembe jut, hogy nincs annál ellenszenvesebb, mint amikor valaki a távolból osztja a bölcsességet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.