Mire jó, ha betiltjuk a műanyagszatyrot és a szívószálat?

/ 2018.07.21., szombat 14:00 /
Mire jó, ha betiltjuk a műanyagszatyrot és a szívószálat?

Nyolcvanezer aláíró és az LMP is a műanyagszatyrok betiltását követeli Magyarországon. A plasztikszennyezés látványosan áttörte a közvélemény ingerküszöbét, de a digitális Heti Válasz legfrissebb számából kiderül: a megoldás kulcsa nem az ökotudatos európai fogyasztók kezében van.

Másfél hónap alatt nyolcvanezren írták alá a Greenpeace petícióját, mely azt követeli a kormánytól, hogy 2020-tól tiltsa be az egyszer használatos műanyagszatyrokat, az LMP pedig törvényjavaslatot nyújt be a témában. „Töltsd velünk a júliust!” címmel akció indult, hogy eldobható műanyagflakonok tömkelege helyett csapvízzel töltsük újra kulacsunkat. Egy laboratórium elkezdte vizsgálni a hazai folyók mikroplasztik-szennyezettségét. A Lidl közölte, hogy 2019 végéig megszünteti az egyszer használatos szívószálak, poharak, tányérok és evőeszközök, fültisztító pálcikák értékesítését. Az EU pedig teljesen betiltaná ezeket.

Mire elég mindez? A tengeri műanyagszennyezés zöme olyan ázsiai országokból származik, ahol a fogyasztás felfutását és a középosztály robbanását nem követte a fejlett országokban jellemző környezettudatosság és jól működő hulladékkezelési rendszerek kiépítése. Miért kell mégis mindent megtenni plasztiklábnyomunk csökkentéséért? Vannak-e valóban lebomló eldobható tányérok és poharak? Mely folyóink a legszennyezettebbek?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletek a friss Heti Válaszban. Lapunk jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstand.hu oldalon. Csak egy kattintás!

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.