Miről fog szólni 2016?

/ 2016.01.05., kedd 19:29 /
Miről fog szólni 2016?

Ezek lesznek az év nagy ügyei. És persze a garantáltan bekövetkező meglepetések.

Év elején a lapoknak szokása, hogy megjósolják a kezdődő esztendő várható nagy konfliktusait, eseményeit, legizgalmasabb kérdéseit. Ezek a cikkek azért születnek, hogy a szerzőjüknek legyen miért szégyellnie magát decemberben – az élet ugyanis mindig rácáfol a jóslatokra, és produkál valamit, amit szinte lehetetlen volt előre látni. És utólag persze az is látszani szokott, hogy a meglepetés nem is kellett volna, hogy meglepetés legyen, mert annyi minden mutatott felé, és mégis csak kevesen vettek észre.

Tavaly ilyenkor például nem sokan lehettek, akik előre látták, hogy az év mind a világpolitikában, mind a magyar belpolitikában a menekültválságról fog szólni, és Magyarországon szabályosan átvonul a történelem áradata, az Európai Unió megrendül, Merkel asszony 900 ezer muszlim befogadójaként írja be magát Németország történelmébe, drótkerítés emelkedik a déli országhatáron, Orbán Viktor kormányának pedig szilárdabb lesz a pozíciója, mint újraválasztása után. Tényleg nem sokan mondhatják el magukról, hogy mindezt előre látták.

Mégis megpróbálunk megfogalmazni néhány előrejelzést, annak alapján, amit a jövőről most sejteni lehet.

1. Az amerikai elnökválasztás lesz az év nagy sztorija

Az amerikai elnökválasztás akkora politikai showműsor, hogy amikor a nagy előválasztási hajcihő igazán beindul, uralni szokta az egész médiateret. Ez bizonyára idén is így lesz. A folyamat kulcsdátumai: február 1 – az első előválasztás Iowában (mindkét pártnak); március 1 – a szuperkedd, amikor egyszerre tizenkét államban tartanak a pártok előválasztást; július – mindkét párt kiválasztja a végleges jelölteket a nemzeti konvenciókon; szeptember 26 – október 19 – az elnökjelöltek három tévévitán csapnak össze; november 8 – a választás napja; december 19 – az elektorok megválasztják az Egyesült Államok 45. elnökét; 2017. január 20 – az új elnök hivatalos beiktatása.

Obama elnöksége tehát nagyjából egy év múlva, jövő januárban ér véget, de az utolsó évben az elnök már „béna kacsának” számít, és mindenki a választási folyamatra koncentrál. Most persze meg kellene tippelni, hogy ki lesz az utód, de ezen a ponton ezt még tényleg nem lehet tudni.

Fotó: MTI/AP/Francois Mori

A demokratáknál Hillary Clinton jelöltsége szinte biztosra vehető, a republikánusoknál viszont még semmi nem dőlt el. A népszerűségi listákat magasan vezeti a populista milliárdos, Donald Trump, akinek a jelöltté válását még fél éve is teljes képtelenségnek minősítette minden kommentátor. A közhelyes forgatókönyv az lenne, ha Trump népszerűsége összeomlana, és a republikánusok kikötnének egy hagyományos, középutas, vállalható jelölt, mondjuk Marco Rubio vagy Ted Cruz mellett. Csakhogy a republikánus tábor hangulata idén dühös és kiszámíthatatlan. Simán lehet, hogy a szavazók rácáfolnak minden várakozásra, és meglépik Trumpot.

A másik közkeletű bölcsesség szerint Hillary és Trump meccsében csak Hillary győzhet. Hillary általában is esélyesebbnek tartott bármelyik republikánus jelöltnél, habár egy középutas republikánus esetén sokkal szorosabb meccset várnak. A legvalószínűbb tehát, hogy jövőre a Clintonok visszaköltöznek a Fehér Házba, 15 év távollét után. Másrészt viszont mindenki emlékszik még 2008-ra, amikor szintén Hillary látszott a választási folyamat elején a fő esélyesnek, mégis elvesztette a demokrata jelöltségért folytatott harcot. Hillary-val szemben a szavazók nagyon jelentős részének évtizedekre visszanyúló, nagyon mély, zsigeri fenntartásai vannak, és a mérések alapvető bizalmi problémákat mutatnak. Egy jó ellenjelölt – legyen az mainstream republikánus, vagy akár Trump – okozhat meglepetéseket.

2. Újra lesz magyar belpolitika

Ezt nem kell sokat magyarázni: 2015-ben a magyar belpolitika szinte megszűnt a menekültkrízis árnyékában. A válság azonban magyar szempontból megoldódni látszik – ami persze nem biztos, hogy végleg így marad –, és ez törvényszerűen maga után vonja, hogy mindenki újra elkezd figyelni a hazai ügyekre. Hogy ez jó lesz a kormánynak, vagy rossz, az év egyik legnagyobb kérdése.

Mik lesznek a vezető témák? Az egészségügy helyzete? A kormánypárti táboron belüli kamarillaharcok és leszámolások? Az otthonteremtési program vagy a közszférában beharangozott leépítések? Bármi lehet, mert a kormányfő a legváratlanabb fordulatokra képes, ha új problémákat, lehetőségeket, személyi konstellációkat érzékel. Orbánék mindenesetre 2015-ben megerősödve, a jobboldali táboron belül a korábban megcsappant bizalmi tartalékokat újra feltöltve vágnak neki a 2016-os évnek.

 3. Az unió tovább bukdácsol

Az Európai Unió nagyon súlyos válságba jutott. És nemcsak a menekültválság miatt, az legfeljebb kihozta a régóta lappangó mélyebb bajokat. Az európai projekt mindenekelőtt a lelki, érzelmi alapjait veszítette el, és minden más csak ebből fakad. A görög krízis kezelése – már ha azt annak lehet nevezni – világossá tette az országok közötti szolidaritás teljes hiányát, a menekültválság pedig kihozta a nyugat-európai és a kelet-európai országok értékrendje és társadalmi valósága között feszülő ellentéteket. A senki által nem választott és senki által nem szeretett brüsszeli hivatalnokelitről az európai polgárok elenyésző hányada feltételezi, hogy képes valós problémákat hatékonyan kezelni. Merkel bebizonyította, hogy Németország képes rákényszeríteni akaratát a többi európai államra az igazán fontos kérdésekben, de ez jól-rosszul leplezett berzenkedést vált ki a nagyobb országok politikai elitjéből.

David Cameron brit miniszterelnök szerény reformjavaslatainak merev és azonnali elutasítása megmutatta, hogy az unió gyakorlatilag megreformálhatatlan a szelíd belső nyomásgyakorlás eszközeivel. Tegnap Dánia úgy állította vissza a határellenőrzést Svédország és Németország felé, hogy senkinek szeme se rebbent – pedig a határok nélküli schengeni unió az EU legnagyobb vívmánya volt.

Fotó: AFP/Europress

Az EU eddig minden kritikus helyzetet kivárással, végeérhetetlen tanácskozásokkal és átláthatatlan kompromisszumokkal oldott meg. Brüsszel maga a status quo – mindig arra törekszik, hogy lényeges dolgokon ne kelljen változtatni. Kérdés, hogy a mostani válságot ki lehet-e az előzőkhöz hasonlóan bekkelni. Igazi pofont jelentene Nagy-Britannia távozása, ahol a tagságról szóló referendumon – ennek dátuma egyelőre még nem ismert – nagyon szoros eredmény várható. Kérdés, hogy a menekültáradat idén milyen mértékű lesz, és mennyire tudják mederben tartani. Az unió egy árnyalattal felkészültebb, mint tavaly volt, Törökországot is megpróbálta lekenyerezni, hogy fogja meg a tömeget, de elszántságnak, politikai bátorságnak, külpolitikai realizmusnak továbbra is híján van. A tavalyihoz hasonló tömeg beáramlása mindenesetre tarthatatlanná tenné Merkel és Juncker helyzetét, és mindkettejük bukását okozhatja. Amennyiben az áradatból lassú, de folyamatos csörgedezés lesz, akkor a probléma nem éri majd el a közvélemény ingerküszöbét.

4. Háború lesz a Közel-Keleten

Bátran lehet rá fogadni, hogy idén is rengeteg vér fog folyni a Közel-Keleten, valamint Afrikában, és ennek hatására minden ok meglesz, hogy újabb tömegek keljenek útra az összedőlt országokból a gazdag és békés Nyugat-Európa felé. A szír polgárháború változatlan erővel tombol, és egyáltalán nem biztos, hogy idén véget ér. Aszad elnök helyzete az orosz beavatkozásnak köszönhetően valamivel erősebb, a felkelőké valamivel gyengébb, mint tavaly ilyenkor, de még mindig nem dőlt el, hogy erőszakkal békét lehet-e teremteni a tönkretett országban. Konferenciákkal szinte biztos, hogy nem lehet.

Líbia időzített bomba Európa határán, Jemenben polgárháború van, Törökország válság felé sodródik, Tunézia és Libanon már válságban is van, Irán és Szaúd-Arábia konfliktusa élesebb, mint valaha, és a szilárdnak hitt diktatúrák (Egyiptom, Algéria, Jordánia, Marokkó) bármikor okozhatnak kellemetlen meglepetéseket. Az iszlám véres határai mentén - ahogy Samuel Huntington találóan fogalmazott - mindenhol újabb konfliktusok lesznek Fekete-Afrikától Közép-Ázsiáig.

5. Terror és civilizációs konfliktusok is lesznek

Hogy jövő ilyenkor lesz-e még kalifátus, vagy már annyian – és egészen különböző érdekvilágú felek – gyűlölik, hogy sikerül a szörnyállamot eltakarítani, azt nehéz lenne megjósolni, de ha Iszlám Állam nem is lesz, az iszlamista terror nem fog eltűnni, mert az ideológiai, vallási, társadalmi gyökerei annál sokkal mélyebbek.

Idén többször kiderült, de korábban is tudni lehetett, hogy a nyugati világ békés nagyvárosaiban nagyon könnyű tömeggyilkosságot rendezni. Nem kell hozzá eltérített repülő, vagy bomba, csak pár mindenre elszánt ember és egy-két géppisztoly. A terrorszervezetek 2016-ban is megpróbálnak majd „nagyot dobni”, és nem biztos, hogy a titkosszolgálatok mindig, minden kísérletet meg tudnak majd akadályozni. A terrorizmussal a nyugati világnak valamilyen mértékig együtt kell élnie. Ahogy az ahhoz hasonló civilizációs konfliktusokkal is, mint az idei kölni szilveszterezés.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.