Mulatságos-e a Wall Street erkölcstelen pénzimádata?

/ 2014.01.01., szerda 14:01 /

Az amerikai filmakadémia egyik tagja „undorítónak ", egy másik „szégyenteljesnek" nevezte A Wall Street farkasát, mások viszont az életmű legjelentősebb alkotásai közé sorolták. Martin Scorsese, mint mindig, most is végletesen megosztó. Túl az esztétikai értékelésen, szenvedélyes etikai vita robbant ki Amerikában a film üzenetéről és arról hogy vajon szabad-e egy nagyszabású bűntény elkövetéséből - könyv és film segítségével - profitálni.

Martin Scorsese Jordan Belfort 2007-ben megjelent önéletrajzából készítette a háromórás orgiát. A hedonista életet élő üzletember, akinek a pénzimádat, szex, drog töltötte ki mindennapjait, a Stratton Oakmant brókercég élén tömegeket csapott be a 90-es években. A „pump and dump" technikával aránytalanul felértékelték a tőzsdére belépő vállalatok részvényeit. Míg saját értékpapírjaikat a bukás előtt jó pénzért eladták, a becsapott emberek milliókat veszítettek az üzleten. A brókercéget 1998-ban az FBI lebuktatta, de mivel Belfort segített a nyomozóknak kollégai feladásával, mindössze 22 hónap börtönre ítélték.

Szabadulása óta Kaliforniában él, „motivációs előadóként" oktatja a jövő üzletembereit arra, miként lehet nagy pénzt csinálni. Bár a bíróság 110 milliós kártérítést ítélt meg az ezerötszáz-tizenhárom becsapott kliensnek, Belfort ebből mindössze 10.4 milliót fizetett. Azt nem tudni, hogy a könyv és a film jogdíjaiból mennyi jut a károsultaknak.      

A rendező azt mondja, az agymosó Hitlerhez hasonló kegyetlen figurát akart megformálni a főszereplő Belfortban, már csak azért is, mert Hitlernek Wolfi volt a beceneve. (A film eredeti címe The Wolf of Wall Street). De számos kritikusnak és a közönség nagy részének éppen az a problémája, hogy a jól megcsinált, lendületes orgia, Leonardo DiCaprio kiváló főszereplésével csak egy „amorális huncutkodás", ami azt az üzenetet küldi, hogy a „pénzimádat, mások megvezetése fölöttébb szórakoztató."   

A becsapottak úgy érzik, hogy a film tovább mélyíti sebeiket. Őket senki sem kárpótolja.

A film veszélyeire hívta fel a figyelmet többek között az L.A. Weekly-ben közölt nyílt levelében Christina McDowell, akinek apja, Tom Prousalis a lebukott brókercég tagjaként vonult börtönbe. (A lány a per után változtatta meg nevét. ) Az egykor luxusban élő 18 éves lány nem tudta, és nem is értette, mi zajlik körülötte. Szerette apját, hitt neki, az ügyvéd kérésére naponta járt a tárgyalásra, hogy meghassa az esküdtszéket. Ő vitte be apját autóval a börtönbe, de mire hazaért, hitelezők hada kereste, hiszen apja áttette a pénz egy részét az ő nevére. Rövidesen több százezer dolláros adósságba keveredett. McDowell Woody Allen Blue Jasmine című filmjéhez hasonlítja családja széthullását. Anyja megbolondult, húga elszökött otthonról, ő szörfedző és pincér lett, néha élelmiszert lopott barátja fridzsiderjéből.     

„A film  veszélyes kísérlet arra, hogy továbbra is szórakoztatónak nevezzük ezeket a csalásokat, még akkor is, amikor újabb hullámban folytatódnak a Wall Street- botrányok. Ebbe akarunk beleveszni? Ezekbe a szexmániás, drogfüggő pénzemberekbe? Ez a fajta magatartás kényszerítette térdre Amerikát. És ti ezt dicsőítitek? Marty, téged a Kennedy Centerben életmű-díjjal jutalmaztak kulturális hatásod miatt. Nos, milyen üzenetet akartál küldeni, amikor elhatároztad, hogy megcsinálod ezt a filmet? Sikerre szövetkeztél egy nagystílű bűnözővel, azzal az alakkal, aki még mindig nem fizette ki áldozatait. Fel akartad erősíteni nemzeti megszállottságunkat a gazdagság, a pénz, a pszichopata viselkedés iránt? Hadd ne említsem, milyen megalázóan bánsz a nőkkel! Milyen üzenetet küldesz ezzel a fiatal férfiaknak?" - kérdezi McDowell a rendezőtől.

„Belfort áldozatainak, apám áldozatainak nincs esélyük arra, hogy a csalók színvonalán éljenek. Csődbe kergették őket, 80 éves korukban veszítették el összegyűjtött pénzüket. Nem tudták orvosi számláikat kifizetni, gyerekeiket egyetemre járatni azok miatt a ragyogó, energikus figurák miatt, akik a filmben megjelennek...

Minden érző embert arra kérek, hogy ne támogassa a filmet, mert ha igen, csak tovább etetjük a Wall Street farkasait" - fejezi be a levelét Christina McDowell.

Utóirat: Christina McDowell apja, Tom Prousalis jelenleg az albán kormánnyal üzletel. Új felesége egy nála harminc évvel fiatalabb albán tolmácsnő. A Wall Street farkasa című film sikere után már tárgyalnak Jordan Belforttal egy televíziós valóságshow főszerepéről.                       

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.