Nácizni akart, de kemény öngólt rúgott az osztrák köztévé

/ 2018.02.14., szerda 18:19 /

A szélsőjobb és a fősodratú média háborújának legújabb csatája innen, a szomszédból.

Bár aligha hozza lázba a világot, de a jövő hétvégén tartományi választásokat tartanak Tirolban, és ugyan a CNN kétségkívül nincs jelen, de az osztrák köztévé tiroli részlege annál lelkesebben kaverolja a kampány részleteit. Éppen az a baj, hogy inkább lelkesen, mint lelkiismeretesen. Leadtak ugyanis egy tudósítást a Bécsben frissen kormányra került jobboldali populista FPÖ helyi listavezetőjének az egyik kampányeseményéről.

Ezen a meglehetősen szürreális jeleneten az látható, hogy egy nyolcvan fölötti öregember odalép Markus Abwerzgerhez, és elkezdi neki magyarázni, hogy ő még a Hitlerjugendben kapott kiképzést, ahol rend volt és fegyelem, és hogy ma már bezzeg azt sem lehet mondani, hogy büdös zsidók, mert azonnal lenácizzák az embert. Abwerzger szótlanul hallgatja a szóáradatot, még mintha egyetértőleg bólintana is. Snitt vége, az üzenet egyértelmű: az FPÖ egyáltalán nem határolódik el a náciktól, vagy maguk a vezetői is nácik vagy tudatosan kiszolgálják a náci szavazók igényeit.

Igen ám, csakhogy kiderült, hogy a köztévé meglehetősen önkényesen vágta meg a bejátszást. Ha ugyanis a tévések még leadtak volna a felvételből pár másodpercet, akkor lehetett volna hallani, hogy Abwerzger meghökkenve azt mondja, hogy de hát ilyet (mármint, hogy „büdös zsidók”) tényleg nem szabad mondani. A párt egy másik helyi vezetője pedig szintén felháborodottan szól közbe, hogy minden embernek tiszteletben kell tartani a méltóságát.

A botrány azóta is zajlik, a tévé elnézést kért a párttól, de közben az FPÖ első embere, az alkancellár Heinz-Christian Strache frontális és személyeskedő támadásba ment át a közszolgálati tévé és annak legismertebb műsorvezetője ellen.

A liberális demokrácián őrködő tiroli tévéseknek pedig annyit sikerült elérniük, hogy az FPÖ a felmérések szerint majdnem háromszor annyi szavazatra számíthat most, mint a legutóbbi választásokon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Betont mindenhova!

Az egyik helyen a teniszre hivatkozva emelnek betonmostrumot, Zuglóban viszont a teniszpályákat veszik el egy fedett futópálya kedvéért.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.