Két magyar megiszik egy doboz sört a Mount Everesten

/ 2010.03.27., szombat 14:51 /
Két magyar megiszik egy doboz sört a Mount Everesten

Ma reggel indult a Mount Everestre Klein Dávid és Várkonyi László. A Dreher 24 Everest Expedíció hegymászói oxigénpalackok és magashegyi teherhordók segítsége nélkül kívánják elérni a világ legmagasabb csúcsát. Az expedíciót honlapját a helyszínről naponta frissítik majd.

Az elindulásuk előtti sajtótájékoztatón a hegymászók mellett bemutatkoztak a támogatók is.

A főszponzor képviseletében Kerekes Péter, a Dreher marketingigazgatója elmondta, a korábbi magyar Everest-expedíciókkal ellentétben a közönség most nemcsak a hegymászók elutazása előtt majd a hazaérkezésük után tudhat meg részleteket a mászásról, hanem a www.annyiavilag.hu honlapon napi frissítéssel nyomon követhető lesz az expedíció.

Fényképeket és rövid, egy-két bekezdésnyi jelentéseket küldenek majd minden nap műholdas telefon segítségével hegymászók. A tervek szerint az Everestről hazaküldött videók is itt lesznek láthatók.

A marketingigazgató a tájékoztatón szerelte rá a műholdas nyomkövetőt arra a palack alkoholmentes Dreher 24 sörre, amelyet a két sportoló - egyetlen palackként felvisz a csúcsra. A sör helyzete - és így a hegymászók haladása - szintén nyomon követhető az expedíció honlapján. Mint a hegymászók elmondták, ezt a doboz sört a ruhájuk alatt kell vinniük, hogy meg ne fagyjon, és hogy a csúcson tényleg megihassák. A sportolók a sajtótájékoztatón vették át a Groupama biztosítási kötvényét és Vista utazási iroda támogatását, a repülőjegyet.

A két hegymászó nem először próbálkozik a Csomolungma meghódításával: legutóbb 2007-ben - szintén együtt - próbálták meg oxigén segítsége nélkül elérni a csúcsot. Akkor - mint mondják - biztonságtechnikai megfontolásból fordultak vissza mintegy 8650 méteres magasságból. Most több hónapnyi erőnléti, mentális és logisztikai felkészülés után indulnak el Budapestről Amszterdamon keresztül Delhibe, majd onnan Katmanduba. A Mount Everest alaptáborát a tervek szerint április elsején érik el.

 

Klein Dávid és Várkonyi László pontos menetrendben állapodtak meg a lehető legnagyobb biztonság érdekében. A csúcstámadás napjára például szigorú időpontokat és helyszíneket jelöltek ki, és ha a megfelelő időben nem érik el a kellő pontot, visszafordulnak. Ugyanakkor azt mondták, jól felkészültnek érzik magukat a csúcs eléréséhez, és bíznak a sikerükben. A sportolók a lehető legtisztábban, tehát oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül indul a csúcsra. Így a maguk erejéből építik ki a négy táborból álló láncot a csúcsig.

Mint mondják, oxigén nélküli mászás ilyen magasságban az ember biológiai és fizikai teljesítőképességének határán mozog, ám ezzel a módszerrel a lehető legkevesebb nyomot hagynak maguk után a hegyen. Az alaptábor felett csak a saját erőforrásikra támaszkodnak, az elektronikai készülékeikhez nap- és szélenergiát használnak majd. A már itthon kidolgozott akklimatizációs tervük teljesítése után várhatóan május 15-én lesz a csúcstámadás.

A Hegymászók Nemzetközi Uniója egyébként 1988 óta már csak az oxigén nélküli megmászásokat ismeri el valódi, tiszta megmászásként, és kizárólag ezeket tartja számon. Eddig kevesebb mint 150 ember jutott fel oxigénpalack nélkül az Everest csúcsára. Ha Várkonyi Lászlónak és Klein Dávidnak sikerül elérni a 8850 méteres magasságot, úgy ők lennének az első magyarok, akik oxigén nélkül érik el a világ tetejét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.