Navracsics megúszhatja? Új jelöltet pécézett ki magának az EP

/ 2014.09.29., hétfő 13:09 /

Újabb és újabb biztosjelölteken talál már a meghallgatás előtt kifogásolnivalót az Európai Parlament. Navracsics Tibor messze nincs tehát egyedül.

Teljes felháborodással fogadták Navracsics Tibor magyar biztosjelölt oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós állampolgársági tárcára való jelölését. „Nem jelent előnyt, hogy igazságügy miniszter volt egy olyan kormányban, amelyet azzal vádolnak, hogy kizárólag a maga politikai hasznát szem előtt tartva alkotmányozott és törvénykezett" – írja most épp a La Libre Belgique. A második legnagyobb példányszámú belga lap megjegyzi: sokan „eretnekségnek" tekintik, hogy ennek dacára éppen Navracsics kaphatja az uniós állampolgársághoz kapcsolódó terület felügyeletét.

„Egyetlen központi probléma van Navracsics Tibor jelölésével: az, hogy magyar” – írta korábban a European Voice, amely nem is a jelölt képességeit vagy előéletét kifogásolta, hanem a magyar kormányfő személyét. Navracsicsnak rótta fel az „egyre autokratikusabb vezetési stílusú” Orbán Viktor konfliktusait az EU-val; és azt, hogy a magyar miniszterelnök volt az egyetlen európai vezető, aki David Cameron brit kormányfő mellé állt, hogy megtorpedózza a néppárti Jean-Claude Juncker jelölését az Európai Bizottság élére.

Borítékolható, hogy ugyanígy tiltakoztak volna, ha Navracsics a korábbi híresztelések szerint a kereskedelmi, vagy az általa preferált bővítési- és szomszédságpolitikai területet kapta volna meg Junckertől.

De most nem is erről akartam írni, mert erről már sokan, sokat írtak. Szerda este lesz Navracsics Tibor meghallgatása, utána – vagy legkésőbb október 22-én – minden kiderül.

A meghallgatás
 

Szerdán 18 és 21 óra között lesz Navracsics Tibor meghallgatása. A 31 tagú kulturális és oktatási szakbizottságban többségben vannak a néppártiak és a szocialisták (együtt 17-en).

Navracsicsot a kulturális mellett az ipari, kutatási és energiaügyi szakbizottság és „csendes társként” a petíciós bizottság hallgatja majd meg. A politikus 15 perces bevezetőjét követően a különböző pártok képviselői összesen 45 kérdést tesznek majd fel, a legtöbbet, 11-et az erőviszonyok alapján éppen a Fidesz-KDNP pártja, a Néppárt. A kérdések feltevésére maximum 1, a válaszokra pedig 2 perc idő áll majd rendelkezésre – írja a Bruxinfo.

A biztosjelöltek október 7-ig tartó brüsszeli meghallgatássorozata hétfőn kezdődik, a nyitó napon mások mellett éppen az egyik kifogásolt jelöltet, a máltai Karmenu Vellát faggatják a szakbizottságban. Az Európai Parlament a tervek szerint október 22-én szavaz majd az egész Juncker-bizottságról.


Amire most felfigyeltem, hogy egyre újabb és újabb kifogásolható jelölteket talál magának az EP. Eleinte „brüsszeli körökben a támadásnak leginkább kitett” négy biztosjelöltről cikkeztek. Mi legutóbb öt „szétcincált” jelöltről számoltunk be. A  La Libre Belgique viszont most már hat „veszélyben lévő” jelöltről cikkez. Navracsics persze mindegyikben benne van, de például az első négyesből időközben kiesett az agrárbiztosnak jelölt ír Phil Hogan. Így tehát a 27-ből 7 jelöltet lehet kifogásolhatónak nevezni az EP-logikája szerint.

Akikről már korábban is írtunk:

  • Az energiaunióért felelős alelnöki posztra jelölt Alenka Bratusek azért támadható, mert liberálisokhoz tartozik, így nem áll mögötte a két nagy frakció egyike sem, és azért válhat célponttá, mert miniszterelnökként gyakorlatilag magát jelölte a brüsszeli posztra.
  • A spanyol Miguel Arias Canete, akinek a klíma- és energiaügyekért kellene felelnie, egészen szeptemberig közvetlenül érdekelt volt több olajvállalatban, az EP-választás kampányában pedig a nőket lealacsonyító kijelentéseket tett.
  • A brit Jonathan Hillt mérsékelt euroszkeptikusként tartják számon, ráadásul rá a pénzügyi piacokat bízná Juncker, az EP-ben pedig sokan megütköztek ezen, mondván, a bankunió bevezetését, a pénzpiaci reformok kiteljesítését éppen a londoni City-t késhegyig védő brit politikusnak kellene menedzselnie.
  • A máltai Karmenu Vellára a környezetvédelmet, a halászati és tengerészeti ügyeket bízná Jean-Claude Juncker, sok EP-képviselő szerint pedig nem szerencsés a környezetvédelmet beolvasztani ebbe a tárcába. Vella helyzetét nehezíti, hogy hazája nem éppen „Európa-bajnok” a környezetvédelemben.

    Az új név pedig:
  • A francia Pierre Moscovici: akinek azt róják fel, hogy Juncker neki szánja a gazdasági és pénzügyi tárcát, hazája viszont évek óta képtelen betartani a költségvetési szabályokat, és ez az ő pénzügyminisztersége idején sem volt másként.

A szocialista Moscovicire különösen nagy nyomás nehezedhet, ha a szociáldemokrata képviselők mindenáron megpróbálnak „kilőni" egy néppárti biztost. Ebben az esetben ugyanis Moscovicit érheti a néppárti válaszcsapás.

Hogy megértsük, mi az a válaszcsapás: bár a frakciók hivatalosan tagadják, a néppárt és a szociáldemokraták állítólag „megnemtámadási szerződést” kötöttek, hogy át fogják engedni egymás jelöltjeit. Alain Lamassoure, az egyik rangidős néppárti képviselő a héten arra figyelmeztette a szocialistákat, hogy minden egyes néppárti biztosjelölt elleni támadást duplán meg fog bosszulni a Néppárt a szocialista jelölteken.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.