"Ne öljetek meg!" Hamisítvány a döbbenetes videó?

/ 2010.05.20., csütörtök 19:39 /

Rengeteg az ellentmondás a Kaczynski-baleset körül, ezért egyre vadabb összeesküvés-elméletek látnak napvilágot.

Nemrég meglepő amatőr felvétel került elő. A rossz minőségű videó anyagon Lech Kaczyński, néhai lengyel elnök különgépének maradványai láthatók, a szmolenszki repülőtér közelében, április 10-én.

A roncsok között - az alájátszás szerint - emberek sétálnak, egyet - kettőt közelről is látni. Majd egy fekvő ember - talán a pilóta - felemeli a karját. Végül lövések zaja hallható, könyörgő szavak: „ne öljetek meg", majd nevetés.

Ez a felvétel és a gyakran egymásnak ellentmondó hírek, komoly spekulációs hullámot indítottak el a világhálón, azt feltételezve, hogy a lengyel elnök repülőgépe nem véletlenszerű baleset következtében csapódott a földbe, és a baleset túlélőit a roncsok között ismeretlenek agyonlőtték.

Az első ellentmondás, hogy eredetileg az orosz hatóságok azt közölték, hogy a lengyel elnököt és kíséretét szállító 101 farok jelzésű külön gép, a rossz időjárási viszonyok között négyszer próbálkozott a leszállással, majd az utolsó kísérletnél szenvedett balesetet.

Öt nappal később, ugyancsak egy orosz forrás, az Államközi Repülésügyi Bizottság azt közölte, hogy a szemtanúk, és a szmolenszki légi irányítás állításával ellentétben, csak egy leszállási kísérlet volt.

A másik ellentmondás, hogy a hivatalos orosz meteorológiai tájékoztatással ellentétben - miszerint Szmolenszk körzetében vastag köd volt, és a lengyel pilóta ezért vétette el a kifutópályát - a Polskaweb a baleset előtt félórával napfényes fotókat küldött a térségből, és a repülőtér közvetlen környezetéből.

Ráadásul fél órával a szerencsétlenség után, orosz hírügynökségi fotók is napvilágra kerültek, amint két munkás egy repülőtéri, megsérült lámpatestet cserél ki, ugyancsak jó látási viszonyok között.

 

A lengyel elnök gépén, szinte csak azok utaztak, akik élesen orosz ellenes politikájában támogatták az államfőt. A katyńi megemlékezésre - 1940-ben a Lengyelország keleti részét megszálló szovjet csapatok több mint húszezer lengyel katonatisztet végeztek itt ki - a varsói kormányfő, a mérsékelten jobboldali Donald Tusk is ugyanezzel a géppel látogatott el, két nappal a szerencsétlenség előtt.

A két politikus azért nem ült ugyanarra a repülőre, mert a viszony annyira megromlott közöttük, hogy nem is álltak egymással szóba.

A radikálisabb jobboldali Kaczyński és a mérsékelt Tusk közötti áldatlan viszonynak állítólag az volt az oka, hogy közvetlenül a szmolenszki tragédia előtt jelentették be, hogy Lengyelországban hatalmas gázmezőt találtak.

Ennek nagyságára jellemző, hogy az összes európai lelőhelynek, beleértve az oroszokat is, legalább a felét teszi ki a lengyel gáztartalék, amely Lengyelországot akár kétszáz évig is képes lenne energiával ellátni.

Viszont, ha nem csak belföldi felhasználást szánnak a lengyelek a gáznak, akkor az exporttal alapvetően keresztezik az orosz érdekeket, amelyek egész Nyugat-Európát akarják energiával ellátni, és ezzel gázfüggőségbe hozni.

Mindennek ellenére, néhány nappal a baleset után, Donald Tusk miniszterelnök szerződést kötött a Gazprommal, amelynek értelmében az oroszok 2037-ig látják el energiával a lengyeleket.

A szerződésben foglaltak értéke 100 milliárd dollár, mely Lengyelország történetében a legnagyobb üzletkötés számít. Mint tudni lehet az elhunyt elnök ellenezte a legélesebben a készülő megállapodást.

Mindennek azonban ellentmond, hogy a lengyel gáz palában van, ezért kitermelése igen nehéz. A technológia az amerikai Exxon kezében van, mely úgy nyilatkozott, hogy legalább tizenöt év kell ahhoz, hogy ipari mennyiségben hozzanak gázt a felszínre, tehát az orosz aggodalmak jelenleg alaptalanok.

A kérdéses videófelvételt az angol nyelvű Russia Today tévé csatorna is lejátszotta, de azon nem voltak hangok hallhatóak, így a lövéseket sem lehetett azonosítani. Ez felveti azt a kérdést, hogy melyik videó anyag a hiteles. Ezen kívül, miután az összes holtest megkerült, és kiadták őket Lengyelországnak, a varsói korboncnokok egyiken sem találtak lőtt sérülést. Nagy valószínűséggel a videó felvételt meghamisították.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.