valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

http://valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

Nekimentek Orbánnak a külföldi sajtóban

/ 2014.10.24., péntek 14:14 / Hírforrás: MTI
Nekimentek Orbánnak a külföldi sajtóban

Az Európai Unióban kell-e maradnia Magyarországnak? címmel közölt szerkesztőségi írást a Le Monde. A BBC magyarországi tudósítása szerint a Fideszen belül is egyre többen elégedetlenek Orbán Viktor miniszterelnök politikájával.

A balliberális francia újság szerint Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztossá választása után két kérdés merül fel: lehetséges-e az ellentétét tenni Brüsszelben annak, amit Budapesten szokás, valamint az alapító eszméinek megtagadása nélkül az Európai Unió tűrheti-e tovább szó nélkül egyik tagja, Magyarország egyre nyíltabb antidemokratikus elhajlásait.

Az írás megemlítette, hogy Navracsics Orbán Viktor előző kormányának igazságügyi minisztere volt, és ebben a minőségében „visszaszorította a bírók szabadságjogait, vizsgálatokat indított a civil szervezetek ellen, elsősorban azok ellen, akik külföldi támogatást élveznek, részt vett az Alkotmánybíróság megzabolázásában, és nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a törvényhozói munka a kulturális és nyilvános szabadságjogok visszaszorításáról szóljon”.

A Le Monde szerint az októberi önkormányzati választásokon elsöprő győzelmet arató Orbán kormány ragaszkodik a magyar kulturális intézmények politikai felügyelet alá helyezéséhez. Legfőbb célpontja a sajtó, gyakran nem egyenes eszközökkel. Ilyen például az RTL-t sújtó 40 százalékos reklámadó, amely az egyik olyan ritka tévécsatorna, amely még meri bírálni a Fidesz irányvonalát.

Navracsics esete - aki Brüsszelben „a skizofréniára való nagy alkalmasságáról” próbálta biztosítani az európai képviselőket, amikor arról beszélt, hogy az ellenkezőjét fogja tenni annak, amit a Fidesz tesz Budapesten - a lap szerint kiválóan jellemzi azt a problémát, amit Magyarország jelent az Európai Uniónak. Emlékeztetett az írás Orbán tusványosi beszédre, amelyben „három tekintélyelvű és nacionalista rendszer, a kínai, az orosz és a török iránti csodálatát fejezte ki” a miniszterelnök, és nem titkolta a lap szerint az uniós értékek, a jogállam, a hatalmi ágak szigorú szétválasztása és a szabadságjogok tisztelete iránti mély megvetését.

„Mindezek helyett Orbán Viktor nemzetdicsőítő politikát folytat, amely földbe tapossa a szellemiségét és a betűjét is Magyarországon az Európai Uniónak az európai befektetésekre és a külföldi civil szerveztek tevékenységére vonatkozó védelmének”.

Az Egyesült Államok a Le Monde szerint levonta a következtetést azzal, hogy beutazási tilalmat rendelt el magyar személyiségekkel szemben korrupciógyanú miatt, akik közül „egyesek a miniszterelnök köréhez tartoznak”. „Azért az mégiscsak ellentmondás, hogy az Egyesült Államok érzékenyebb, mint Európa az olyan értékek védelmét illetően, amelyek őrzőjének tartja magát” - írta a Le Monde.

A BBC magyarországi tudósítása szerint a Fideszen belül is egyre többen elégedetlenek Orbán Viktor miniszterelnök politikájával.

Nick Thorpe budapesti tudósító a brit közszolgálati médiatársaság hírhonlapján közölt elemzésében úgy vélekedik: jóllehet a magyarok a szovjet uralom elleni 1956-os felkelés évfordulóját ünneplik, a kormánypárt sok magas rangú tagja is úgy tartja, hogy Orbán Viktor az önkényuralmi múlt felé kormányozza vissza az országot.

A tudósító szerint az idén aratott harmadik választási győzelem ellenére is egyre nagyobb a megosztottság a Fideszen belül Orbán azon lépései miatt, amelyek célja Magyarország „illiberális demokráciává” változtatása.

A hatalom berkeiben komor a hangulat; az országban, ahol egyébként szinte ismeretlen jelenség a lázadás a parlamenti frakció hátsó padsoraiban, egyes politikusok a kormányellenes sajtóban tesznek utalásokat az elégedetlenségre, a kormánypárti médiában pedig még nyíltabban támadják Orbán Viktor politikáját - olvasható a BBC tudósításában.

Thorpe szerint különösen furcsán veszi ki magát az új keletű oroszbarát külpolitika, mivel a párt 1989-ben éppen azzal szerzett hírnevet magának, hogy elsőként követelte nyilvánosan a szovjet katonák kivonását Magyarországról.

Orbán belpolitikájával, a kormányzati korrupcióval, számos pártilletékes „playboy életvitelével”, és a forint árfolyamát folyamatosan lenyomó gazdaságpolitikával kapcsolatban is egyre nagyobb a nemtetszés a Fideszen belül - vélekedik a BBC tudósítója. Idézi Róna Péter közgazdászt, aki szerint a Fidesz bele is bukhat abba, hogy Matolcsy György jegybankelnök minden áron a forint gyengén tartására törekszik. Az írás szerint a pártot a színfalak mögül finanszírozó oligarchák között is mind nagyobb a rivalizálás, és vitát szítanak a Fideszen belül Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter széles hatalmi jogkörei is. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.