Nem fogják elhinni, milyen migránsokat fogadnának be az európaiak

/ 2016.09.28., szerda 09:01 /
Nem fogják elhinni, milyen migránsokat fogadnának be az európaiak

Bár a menekültválság már másfél éve tart, a szociológusok nyilván túlságosan el voltak foglalva azzal, hogy szendvicseket kenjenek és drámacsoportokat szervezzenek az ideérkező tömegeknek, alig készült ugyanis összeurópai kutatás arról, hogy maguk az európaiak milyen kritériumok alapján döntenének a menekültek befogadásáról, ha vezetőik és bevándorlási hivatalnokaik átengednék a döntés jogát nekik.

Most végre itt a hiánypótló felmérés, amely 15 országban készült, és a hagyományos nagy államok mellett benne vagyunk a mintában mi, a csehek és a lengyelek is. A módszertan az volt, hogy készítettek különféle migránsprofilokat, amelyeknél mindig változott a származási ország, életkor, vallás, nem, végzettség satöbbi. Majd ezeket a profilokat megmutatták a 15 országból kiválasztott 18 ezres mintának, amelynek tagjai eldönthették, hogy az eléjük tett adatok alapján befogadnák-e az illetőt.

Kapaszkodjanak, de a következő derült ki: az európaiak főleg olyan embert fogadnának be, aki fiatal, jó szakmája van és keresztény. Azaz várhatóan beilleszkedik az őt befogadó társadalomba.

Hogy egészen konkrét legyek, íme az ideális profil: fiatal keresztény szír doktornő, akit hazájában kisebbségi mivolta miatt megkínoztak. És aki folyékonyan beszéli a befogadó ország nyelvét. Hát igen, ki az a magyar, főleg, ha egyedülálló férfi, aki ne fogadna be ilyesvalakit... Csak valahogy mintha belőlük nem jött volna túl sok.

A felmérésnek egyébként van egy meglepőbb része is, amely azt nézte meg, hogy az egyes országokban mennyire befogadók az emberek, azaz ez eléjük tett esetek hány százalékára mondtak igent. Nos, a kormánynak egyrészt még van tennivalója, mert a csehek és a britek még mindig szőrösszívűbbek nálunk, de ennél jóval érdekesebb, hogy hiába állunk a 13. helyen, alig van különbség köztünk és az előttünk álló tíz ország között.

Ha úgy tetszik, az állandóan bezzegként emlegetett svédek szinte minden esetben pont ugyanúgy döntenének, mint a magyarok, vagy éppen a németek.

Ráadásul ezen túlmenően nem csak az országok között kicsik a különbségek, de az országokon belül is. Vagyis meglepően kevéssé befolyásolja a megkérdezett életkora, iskolai végzettsége, politikai hovatartozása, hogy kiket engedne be. Szóval, mintha az annyira megosztónak nevezett menekültpolitikában mégis lenne európai konszenzus, csak éppen senki nem akarja megtalálni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.