valasz.hu/vilag/atveres-volt-a-h1n1-riado-30853?fbclid=IwAR3G857ZPe_s7KyGH87eHdeW39oEne0P35JOXUy3WktExsLWq6IldusbXI8

http://valasz.hu/vilag/atveres-volt-a-h1n1-riado-30853?fbclid=IwAR3G857ZPe_s7KyGH87eHdeW39oEne0P35JOXUy3WktExsLWq6IldusbXI8

Nem lehet megakadályozni az öngyilkosságot a repülőn? - Háttér

/ 2015.03.27., péntek 17:00 / Hírforrás: MTI
Nem lehet megakadályozni az öngyilkosságot a repülőn? - Háttér

Pilóták és pszichológusok szerint nincs biztos módszer annak garantálására, hogy a Germanwings társaság A320-as járatához hasonló incidens, a pilóta öngyilkossága ne forduljon elő újra.

Lelki betegségre utaló információkat tártak fel a lezuhant Germanwings-járat másodpilótája, Andreas Lubitz düsseldorfi lakásában tartott házkutatáson. A Bild című német hírlap arról számolt be, hogy Lubitz 2009-ben súlyos depresszióban szenvedett, pszichiátriai kezelést kapott, és azóta is különleges és rendszeres kezelésben részesült. Ennek hatására felmerült a pilóták mentális állapotának és stressz-szintjének szigorúbb ellenőrzése a jövőben.

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) azt javasolta, hogy aki depresszióban szenved, ne vezethessen repülőgépet. Ugyanakkor a szervezet repülőorvosi útmutatójában az szerepel, hogy a pilóták pszichológiai tesztjei ritkán érnek bármit is és nem megbízhatóak a zavart elmeállapot megállapításában.

Több ázsiai légitársaság szigorú orvosi vizsgálatoknak veti alá pilótajelöltjeit, amelyek része a pszichológiai felmérés. Továbbá a pilótáknak évente meg kell ismételniük az orvosi vizsgálatokat, amelyek során mindig ellenőrzik elmeállapotukat. A légitársaságok megjegyezték, hogy amennyiben szükséges, a repülőgépek vezetői tanácsadást is kérhetnek.

A probléma az, hogy nem mindenki akar beszélni a lelkét nyomó dolgokról, méghozzá két okból: nem akarják, hogy feletteseik bevonják repülési engedélyüket, hiszen így elveszítenék munkájukat; nem akarnak olyan környezetben dolgozni, ahol a kollégák jelentéseket tesznek egymásról, ha valamelyiküket lelki problémák gyötrik. A légitársaságok ugyanis arra biztatják alkalmazottaikat, hogy jelentsék, ha valami gyanúsat tapasztalnak kollégáiknál. 

David Powell, a repülőorvosi tudomány szakértője szerint az elmúlt húsz évben tíz olyan baleset volt, amely egészségügyi problémákhoz köthető. Szerinte nem lehet biztosan megállapítani, mikor fogja valaki a gépet szándékosan katasztrófához vezetni. 

Több légitársaság változtatott szabályzatán, és kötelezővé tette, hogy mindig a személyzet két tagja tartózkodjon a pilótafülkében. Ez az Egyesült Államokban a szeptember 11-ei terrortámadás óta bevett gyakorlat. Sohasem szabad egyedül hagyni valakit - talán ez az öngyilkosság megakadályozására alkalmazható legjobb módszer - vélekedett Tony Catanese klinikai pszichológus.

A Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő gépének fedélzetén 150 ember tartózkodott, amikor a repülőgépet kedd délelőtt a pilóta feltételezések szerint szándékosan a hegyoldalnak vezette a francia Alpokban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.