Német integrációs államtitkár: német kultúra nem létezik

/ 2017.08.30., szerda 12:45 /

Angela Merkel óriási vezetése miatt elég unalmas az amúgy hajrába forduló német választási kampány, úgyhogy legfőbb ideje volt, hogy a politikai spektrum bal- és jobbszéléről némi pezsgést vigyenek bele.

A vihart a német kormány integrációért felelős tagja indította el. A török családban, de már Hamburgban született Aydan Özoguz 50 éves szocdem alelnök és parlamenti képviselő (a párt első török származású női vezetője) egy lapban elmélkedett a németekről és a beilleszkedésről. S megállapította, hogy olyan, mint német kultúra a nyelven túl egyszerűen nincs is. És mivel szerinte az egész német történelem legfőbb alakítója a bevándorlás meg a sokféleség, ezért nem kell félni a még több jövőbeni sokféleségtől. Ezután élcelődik még egy kicsit a német irányadó kultúrán (Leitkultur), mint elképzelésen, s bírálja azokat, akik parancsszóval akarnak németeket csinálni a bevándorlókból.

Különösen a német kultúra teljes megkérdőjelezése verte ki a biztosítékot a német nacionalista AfD-nél, amelynek az egyik listavezetője meglehetősen durván utasította helyre Özoguzt, akit szerinte mint hulladékot vissza kéne vinni Törökországba. Ezen a kifejezésen viszont az összes többi német párt háborodott fel. Azóta is osztják egymást, nem túl színvonalasan, úgyhogy ebbe ne is nagyon menjünk bele, inkább vessünk egy pillantást Özoguzra és családjára, mert abból sokkal érdekesebb képet kaphatunk németségről és beilleszkedésről, mint a szópárbajt figyelve.

Az annak idején az ötvenes években vendégmunkásként Németországba érkezett szülők nem adtak vallásos nevelést a gyerekeiknek, viszont taníttatták őket. Aydan például angol- és spanyolszakon végzett, két bátyjából pedig mérnök lett. Aydan tényleg teljesen beilleszkedett, van egy echte német férje (szintén szocdem politikus) és egy Hanna nevű lányuk. A két fivérről azonban ez távolról sem mondható el.

Az idősebb, az 1959-es születésű Yavuz egy ideig az evangélikus egyház felé húzott, majd váratlan fordulattal az iráni Homeini ajatollah rajongója és síita lett. Ugyanezt a vallástalan szunnita családból síita fanatikussághoz vezető utat járta be négy évvel fiatalabb testvére, Gürhan. Olyannyira, hogy 1989-ben aztán együtt alakítottak egy Muslim Markt, azaz Muzulmán piac nevű honlapot, amely segít összehozni a hozzájuk hasonlóan gondolkodókat és ellátja őket megfelelő írásokkal. Ezekben nagyrészt a zsidók és a homoszexuálisok ellen uszítanak. Olyan sikerrel, hogy a német titkosszolgálatok is nagy figyelemmel követik a tevékenységüket. Amint az a honlapon szereplő bemutatkozó képen is látható, a két testvérnek nővérükkel ellentétben nagyon is határozott elképzeléseik vannak arról, hogy létezik-e olyan kultúra, amelyhez igazodniuk kéne másoknak, és hogy pontosan melyik kultúra is ez.

És erre nem csak a fénykép a példa. Yavuz felesége, Fatima szintén részt vesz a családi vállalkozásban. Igaz, annak idején ő nem Fatimaként született, hanem a jóval kevésbé egzotikusan hangzó Elke Schmidt néven. Csak aztán sikerrel integrálódott.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.